Джим О`Нийл, бивш председател на Goldman Sachs Asset Management, бивш

...
Джим О`Нийл, бивш председател на Goldman Sachs Asset Management, бивш
Коментари Харесай

Коментар | Г-20 печели конкуренцията с другите групи

Джим О`Нийл, някогашен ръководител на Goldman Sachs Asset Management, някогашен английски финансов министър и сегашен член на Паневропейската комисия по опазване на здравето и стабилно развиване, в коментар за Project Syndicate
След скорошната среща на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), на която групата се съгласи да одобри шест нови членки, аз разясних, че нито тя, нито Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединени американски щати, плюс ЕС) разполагат с доверието или потенциала за решение на световните проблеми. Така Г-20 (съставена от 19 от най-големите стопански системи в света, плюс ЕС) остава единствената организация с задоволително легитимност, с цел да предложи в действителност световни решения на световните провокации.

Общата декларация, която бе оповестена след срещата на Г-20 в Делхи, дава спомагателни причини в поддръжка на тази теза. Страните членки реализираха консенсус за оправянето с голям брой проблеми. Въпреки очевидните компликации, като да вземем за пример значителните разлики по какъв начин да работят обособените страни, те съумяха да потвърдят значимостта на Г-20 след нескончаем интервал, през който ролята на групата бе сложена под въпрос.
Реклама
Трябва да приветстваме тези, които изиграха най-голяма роля - най-вероятно Индия и Съединени американски щати, че придвижиха заключителното официално съобщение. Декларацията от Делхи може да бъде първата стъпка към по-концентрирани старания за решение на световни въпроси като климатичните промени, потребността от реформирана Световна банка, контрола на инфекциозните заболявания, икономическата непоклатимост, войната в Украйна и други. Въпреки че този дневен ред бе реализиран в отсъствието на съветския президент Владимир Путин и на китайския му сътрудник Си Цзинпин, представителите на Москва и Пекин, които участваха, нямаше да подпишат нищо, без да са имали позволение от съответните си държавни управления.
Декларацията от Делхи може да бъде първата стъпка към по-концентрирани старания за решение на световни въпроси като климатичните промени, потребността от реформирана Световна банка, контрола на инфекциозните заболявания, икономическата непоклатимост, войната в Украйна и други.
Мнозина спекулират, че Си е пропуснал срещата, с цел да натрие носа на Индия - един от старите врагове на Китай, както и на премиера Нарендра Моди. Какъвто и да е претекстът, решението на китайския водач имаше резултат на подкопаване на значимостта на скорошната среща на БРИКС, която някои дефинираха като победа за Пекин.

Както разясних предишния месец, неналичието на индо-китайска взаимност ще бъде съществена пречка за разширения вид на БРИКС. Сега отсъствието на китайския водач от срещата на Г-20 ускори разделянето сред двете страни. Ако Си желае да ни убеди в противното, той ще би трябвало да протегне ръка към Моди. Успехът на срещата на Г-20 трансформира Моди в ясния победител в този сезон от срещи. Възприятията са от голяма важност и сега той наподобява повече като общественик визионер от Си Цзинпин.

Освен това Г-20 направи друга значима стъпка, като се съгласи да разшири редиците си с приема на Африканския съюз, като по този начин стана Г-21. Този пробив дава на Моди основна дипломатическа победа, като му разрешава да излъска имиджа си като подкрепящ Глобалния Юг фактор. Т ова също по този начин акцентира явно инцидентния темперамент на разширението на БРИКС - организацията включи Египет и Етиопия, само че не и други, по-важни африкански страни като Нигерия. Големият въпрос в този момент е дали даденото място на масата за Африканския съюз ще го направи по-ефективна група.
Реклама
След срещата на БРИКС разговарях с хора, които смятаха, че Г-7 към момента е по-ефективна организация от Г-20 въз основата на солидарността, която демонстрира по тематики като съветската война в Украйна. Аз съм на друго мнение. Въпреки че езикът за войната в официалното съобщение на Г-20 не стига нивото, което украинското водачество би желало, той бе задоволително мощен, с цел да изпрати ясно обръщение към другите, които биха желали да нарушат интернационално приети граници. Освен това стана ясно, че Путин не би трябвало да чака даже изкуствена поддръжка от някои от своите хипотетични другари в БРИКС. И, несъмнено, декларацията не не разрешава на западните страни или на обособените водачи да осъдят нашествието по един по-остър метод.
Путин не би трябвало да чака даже изкуствена поддръжка от някои от своите хипотетични другари в БРИКС.
Гласът, който е от голяма важност, когато става въпрос за Украйна, не е Г-7, а НАТО - по този начин както Г-20 е общият глас, който в действителност е от голяма важност, когато става дума за световната стопанска система, климатичните промени, публичното здраве и доста други тематики. Колкото и водачите на Г-7 да желаят да мислят, че към момента оказват главно въздействие в световните въпроси, действителността подсказва друго. Големият извод от срещата в Делхи е, че не може да решаваш световните проблеми, в случай че не включиш главните разрастващи се стопански системи.

Да, критиците на Г-20 ще кажат, че организацията е прекомерно огромна и по тази причина не е толкоз ефикасна. Но аз просто ще повторя това, което написах през 2001 година Ако членките на еврозоната в действителност желаеха да показват вярата си в перманентността на своя общ план, те щяха да изпратят единствено един пратеник на интернационалните срещи като Г-20, вместо да запазят самостоятелните си представители. Това сложи мощен казус. Ако другите блокове, в това число БРИКС, създадат същото, резултатът би бил световна управленческа група, която в действителност е годна за задачите си.
Свързани публикации Китай приканва БРИКС да се трансформира в геополитически противник на Г-7 21 август 2023, 12:27 Коментар | Няма да има многополюсен свят, Жозефин!* 1 декември 2022, 13:43
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР