Дженсън Хуанг и Лиза Су са главните изпълнителни директори на

...
Дженсън Хуанг и Лиза Су са главните изпълнителни директори на
Коментари Харесай

Двама водещи технолидери в света са братовчеди. Сега влизат в битка за AI

Дженсън Хуанг и Лиза Су са основните изпълнителни шефове на Nvidia и AMD.

Освен, че са измежду най-влиятелните хора в международната промишленост за чипове с изкуствен интелект, те произлизат от едно семейство, оповестява CNN.

Роднинката им връзка беше приета първо от Су през 2020 година, а неотдавна беше детайлно изяснена от Джийн Ву, тайвански генеалог.

Двамата не са израснали дружно, което може би ги улеснява, като се има поради, че в този момент са съперници на върха на един от най-внимателно следените браншове в света.

Общите им корени са в Тайван. Според Ву, някогашен финансов публицист, който в този момент се занимава с изследване на корпоративни фамилии, Хуанг е " biao jiu " на Су, на мандарински китайски. Иначе казано, те са братовчеди.

Су е внучка на брата на дядото на Хуанг, споделя Ву, който разказва връзката им посредством изследване на обществени документи, отрязъци от вестници и годишници, както и посредством изявление с непосредствен член на фамилията на Хуанг.

" Ние сме далечни родственици ", сподели Су с усмивка на въпрос по време на събитие на Асоциацията за потребителски технологии (CTA) през 2020 година Говорител на Nvidia също удостовери, че Хуанг е обвързван със Су като отдалечен братовчед по линия на майка си, само че самият той отхвърля да разяснява за тази история.

Връзката се е трансформирала в обект на интерес за наблюдаващите на промишлеността.

В Тайван, където Су и Хуанг са родени с разлика от шест години и в този момент се радват на статут на рокзвезди, тематиката е включена в локалните новинарски излъчвания. Онлайн потребителите на Reddit и други конгреси се вълнуват от съвпадението, а в обществените медии се популяризират скици на хипотетични родословни дървета, добавя CNN.

Кристофър Милър, създател на книгата " Чип война: битката за най-критичната технология в света ", споделя, че в началото също бил сюрпризиран.

" Но в други връзки не е изненадващо да открием двама души от тайвански генезис в абсолютния център на чип промишлеността ", изяснява той пред CNN. " Защото, макар че Тайван е надалеч от Силициевата котловина, няма други места в света, по-тясно свързани във връзка с фамилиите, бизнес връзките, просветителните връзки. "

Тайван има дългогодишна традиция в производството на хардуер, който поддържа стопанската система на страната, отбелязва Едит Йеунг, общоприет сътрудник в Race Capital, компания за рисков капитал в Силициевата котловина.

Тя отдава дължимото на компании като производителя на чипове TSMC и производителите на електроника ASUS, Acer и Foxconn, които са водещи и предизвикват доста младежи да работят като механически инженери.

Милър е склонен с това мнение.

" Вече съвсем половин век тайванската стопанска система е съсредоточена върху производството на електроника, сглобяването на чипове, производството на чипове, проектирането на чипове, всичко, което е обвързвано с полупроводниците. И в случай че погледнете тайванската стопанска система през днешния ден, полупроводниците са най-големият експорт ", сподели той. " Това значи, че когато младежите постъпват в университет, когато мислят за евентуални кариерни пътища, полупроводниците са един от най-популярните избори. "

Су и Хуанг не са изключение, макар че израстват най-вече в чужбина.

Според Nvidia Хуанг е роден през 1963 година в Тайпе, след което се реалокира в южния град Тайнан. По-късно фамилията му се реалокира в Тайланд поради работата на татко му в петролна рафинерия.

Когато Хуанг е на девет години, политическите безредици в страната карат родителите му да изпратят него и брат му да живеят за малко при родственици във Вашингтон, които по-късно изпращат братята и сестрите в интернат в Кентъки.

Су е родена в Тайнан през 1969 година Тя отпътува за Съединени американски щати по-рано, като имигрира в Ню Йорк на 3-годишна възраст.

Въпреки че двамата израстват надалеч един от различен, като възрастни те поемат по сходни пътища. Избират една и съща компетентност - електроинженерство, като Су учи в Масачузетския софтуерен институт, а Хуанг в Орегонския държавен университет и Станфордския университет.

По-късно, когато попадат в бързо развиващия се свят на полупроводниците, те работят в разнообразни компании, само че имат общ шеф.

Преди да основе Nvidia през 1993 година, Хуанг работи в AMD като дизайнер на микропроцесори. Су, несъмнено, също се причислява към AMD, съвсем две десетилетия по-късно, като вицепрезидент и в последна сметка има заслуга за преобръщането на компанията.

Сега и двамата ръководители са основани в Санта Клара, Калифорния, като централите им са единствено на 5 минути път с кола една от друга.

Техните компании продават хардуер и програмен продукт на водещите международни софтуерни компании в бранш, който съгласно McKinsey е на път да доближи стойност от 1 трилион $ до 2030 година В

 последния си годишен отчет AMD уточни Nvidia като главен съперник в две от четирите си съществени посоки: игри и центрове за данни.

Компаниите в миналото бяха най-известни на геймърите с продажбата на графични процесори, които изобразяват визуализациите във видеоигрите. Въпреки че двете компании към момента се конкурират в тази област, техните графични процесори към този момент се употребяват и за генериращ изкуствен интелект - технологията, която е в основата на нови известни модели като ChatGPT.

Например графичните процесори H100 на Nvidia са употребявани от OpenAI, разработчика на ChatGPT, за образование на неговия езиков модел, съгласно производителя на чипове. Тези съставни елементи са сравнявани с неотдавна пуснатия на пазара MI300X на AMD, който той дефинира като " най-усъвършенствания в света ускорител за генеративен изкуствен интелект ".

По време на доклада за тримесечието, AMD съобщи, че чака графичните процесори да донесат повече от 2 милиарда $ доходи през 2024 година и че серията MI300 се чака да се трансформира в " най-бързия артикул, който ще доближи 1 милиарда $ продажби в историята на AMD ". Силните прогнози доведоха до повишаване на акциите на AMD с близо 10% на идващия ден, отбелязва CNN.

Двете компании се конкурират и в продажбата на съоръжение за центрове за данни - физическите уреди, употребявани за предпазване на големи количества електронна информация.

Те разчитат на чипове като централни процесори (CPU), които оказват помощ на компютрите да работят безпроблемно с операционни системи и стратегии, и процесори за обработка на данни (DPU), които освобождават място в компютрите, с цел да могат потребителите да извършват голям брой задания по едно и също време.

AMD продава и двата съставния елемент на предприятията, както и Nvidia.

През последните години фирмите получиха по-голямо самопризнание за предлагането на авангардни технологии, които дават обещание да трансформират обществото. Произвежданите от тях процесори все по-често се употребяват за ръководство на електрически коли, в допълнение към системите за изкуствен интелект, което ускорява обсега им, който към този момент е на всички места – от лични компютри до PlayStation.

" Бих споделил, че всеки, който влиза в интернет, евентуално се допира освен до един, а до десетки и стотици чипове на Nvidia и AMD ", споделя Милър. " Повечето хора не мислят за AMD или Nvidia, тъй като не виждат чиповете, които тези компании създават. Но в реалност в всекидневието си евентуално разчитате както на Nvidia, по този начин и на AMD. "

Бумът на изкуствения разсъдък в частност подтиква акциите на Nvidia, която се смята за водеща в региона на технологиите, нужни за образованието на изкуствения разсъдък. В резултат на това акциите на Nvidia се радват на солидно рали, като до момента тази година са нарастнали с 208%. Акциите на AMD също са нарастнали със 73% досега през 2023 година, макар че компанията е доста по-малка от Nvidia, означи Милър.

Междувременно Су се трансформира в един от най-високоплатените ръководители в Америка, като предходната година се подреди преди всичко измежду най-добре платените дами изпълнителни шефове в S&P 500. През 2019 година тя оглави листата както за мъжете, по този начин и за дамите изпълнителни шефове на фирмите в показателя, съгласно данни на Equilar и Associated Press.

Късметът и на двамата производители на чипове обаче може да се промени, защото геополитическото напрежение непрестанно нараства.

Миналата седмица Nvidia съобщи, че контролът върху износа на Съединени американски щати за Китай, засягащ някои от нейните усъвършенствани чипове с изкуствен интелект, е влезнал в действие " неотложно ", седмици по-рано от плануваното.

Компанията съобщи, че не чака " краткосрочно значимо влияние върху финансовите си резултати ", макар че уточни евентуална " непрекъсната загуба на благоприятни условия " поради сходни ограничавания в дълготраен проект.

През август AMD също съобщи, че ще се съобрази с рестриктивните мерки на Съединени американски щати, като в същото време ще се стреми да създава артикули особено за Китай.

Подобни опасения евентуално ще надделеят над всяка неловка фамилна динамичност.

Запитана за връзките си с Хуанг през 2020 година, Су отговори: " Мисля, че Nvidia е страхотна компания ".

" Няма подозрение, че софтуерните благоприятни условия, които те демонстрираха през последното десетилетие, доведоха промишлеността до някои от основните области в региона на AI. Светът е конкурентен, тъй че се конкурираме интензивно. Но това е и свят, в който понякога се постанова да си партнираме с съперниците си. ", добави тя.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР