Дезинфекция срещу коронавирус на столичния пазар Димитър Петков © Велко

...
Дезинфекция срещу коронавирус на столичния пазар Димитър Петков © Велко
Коментари Харесай

Как вериги и онлайн търговци в България реагират на коронавируса

Дезинфекция против ковид на столичния пазар " Димитър Петков "

© Велко Ангелов Търговците в България твърдят, че не чакат недостиг на артикули поради ковид. В последните седмици обаче са под огромен напън - претъпкани колички за извършване на покупки, презапасяване с артикули, поизпразнени щандове на някои места.

Увеличават се и поръчките на хранителни и други артикули по интернет. Онлайн супермаркетът eBag.bg даже разгласява известие, че заради огромно натоварване краткотрайно прекратява приемане на нови поръчки до 18:00 ч. на 13.03.2020 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След като в страната беше оповестено изключително състояние, някои от тях оповестиха и нови изключителни правила в връзките си с крайните клиенти (но преди по-строгите ограничавания от следобеда). Действията най-много са свързани с по-добрата хигиена в подтекста на пандемията.

В магазините на " Фантастико " - единствено от 5 до 30 купувачи по едно и също време

В магазините на веригата " Фантастико " ще се позволяват по едно и също време от 5 до 30 души. Вероятно броят е съгласно размера на магазина. Целта е хората да могат да пазарят умерено, без да са близко един до различен. Останалите клиенти ще изчакват пред магазините, оповестиха от компанията. Това са част от невижданите ограничения, които комерсиалната верига подхваща по отношение на ковид. Във всеки супермаркет " Фантастико " ще се влиза единствено от основния вход. Достъпът от останалите входове ще бъде неразрешен.

Разширени са зоните за стерилизация в комерсиалните обекти. Дезинфeкцират се дръжките на кошниците и количките, както и касовите ленти и разделителите за артикули. Супермаркетите ще стартират работа, както и до момента, от 7.30 часа. Работното им време обаче ще бъде понижено с един час, с цел да се прави всяка вечер едночасова стерилизация и подготовка на супермаркетите за идващия ден.

Работата с непакетирани артикули в комерсиалните обекти на " Фантастико " ще се прави единствено с ръкавици. Служители със признаци на грип няма да бъдат допускани на работа. От комерсиалната верига разясняват, че казусът с маските е извънредно сериозен, само че се надяват скоро да могат да ги обезпечат за чиновниците в супермаркетите.

Веригата " Фантастико " има 42 супермаркета в София, Елин Пелин и Кюстендил.

Онлайн поръчките в Takeaway.com - без физически контакт с куриера

Компанията за доставка на храна Takeaway.com стартира да доставя поръчки без пряк контакт с крайния консуматор. Тази защитна мярка цели да понижи рисковете от ковид за клиентите и куриерите. Засега този метод се отнася единствено за поръчките, направени онлайн, прецизираха от компанията за " Капитал ".

Мярката влиза в действие за цяла Европа. Новият модел на доставка планува куриерът да остави поръчката пред вратата. След това да позвъни на звънеца, да се отдръпне и да изчака, до момента в който клиентът вземе доставеното.
Поръчката няма да бъде оставена без контрол, прецизират от компанията. Освен това поучават клиентите си да наблюдават за пътя на доставката в приложението, с цел да знаят по кое време тъкмо ще дойде и да я вземат незабавно откакто куриерът позвъни.

Всички куриери на компанията са снабдени с антибактериални дезинфектанти за ръце и препарати за изцяло разчистване на чантите за доставка. Те са минали особено образование за верни превантивни ограничения. Предоставени са им указания за здраве и сигурност, прецизираха още от сдружението.

В eMAG - нулева комисиона за продажба на хирургически маски и дезинфектанти

Платформата за онлайн извършване на покупки " eMAG Маркетплейс " вкара нулева комисиона за продажби на артикули, свързани с предварителна защита, стерилизация и ограничение разпространяването на короновирус. Сред тях са " хирургически маски ", " антибактериални гелове и сапуни/дезинфектанти ", " дезинфектанти на алкохолна или хлорна основа ", " хигиеничен алкохол " " медицински престилки ", " шапки/ботуши за еднократна приложимост ", " медицински защитни дрехи ", оповестиха от компанията.

Тези условия за сътрудниците на " eMAG Маркетплейс " ще важат за целия интервал на епидемията. Те ще се залагат автоматизирано и екипът на платформата всеки ден ще ревизира продуктите, които не са включени в листата без комисиона. Всички търговци, употребяващи платформата, са известени за подхванатите ограничения, оповестиха от сдружението.

Според данните на компанията ползата към тези категории артикули се ускорява всеки ден - единствено от началото на месеца търсенето им е скочило над 10 пъти. Платформата регистрира също растящо повишаване на картовите заплащания.

eMAG е част от Naspers Group и един от най-големите онлайн ритейли в Централна и Източна Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР