Десет родни алпиниста намират смъртта си в Хималаите през годините

...
Десет родни алпиниста намират смъртта си в Хималаите през годините
Коментари Харесай

Атанас Скатов е 11-ият българин, намерил смъртта си в Хималаите

Десет родни алпиниста намират гибелта си в Хималаите през годините преди същата орис да сполети и Атанас Скатов. Тъжната хроника стартира с именития Христо Проданов, който става първият българин стигнал до покрива на света Еверест. През април 1984 година без кислороден уред той самичък поема по най-дългия и сложен западен скат на планината - " Жестокият път ". Стига до върха в 18,10 ч. като престоява прекомерно дълго там - цели 33 минути. Това се оказва съдбовно и нощта застига Проданов, а силите му са привършили. Последните думи на Христо по радиостанцията са: " Не съм надалеч! Не съм надалеч! Аз съм на гребена. "

Пет години по-късно под връх Анапурна I вечно остават Милен Метков и Огнян Стойков. Те дружно с Петър Панайотов и Людмил Янакиев се насочат към 8091-метровия връх, само че поради измръзване на пръстите на краката Метков е заставен да се върне. На слизане тримата алпинисти срещат Милен, който е решил още веднъж да опита да изкачи Анапурна I. Заедно с него остава Стойков. Малко по-късно Милен оповестява по радиостанцията, че двамата са се изгубили поради неприятна видимост. Последното, което се чува е звук от падащи предмети.
 През октомври 1994 година Йорданка Димитрова и Борислав Димитровасе насочат към третия по височина връх в света Кангчендзьонга. Борислав се отхвърля от изкачването заради заледяване, само че Йорданка взема решение да продължи нагоре. Години по-късно италиански алпинисти откриват тялото й.
 Варненецът Христо Станчев поема през 1998 година към осемхилядника Манаслу. Той прави несполучлив опит да изкачи върха, а на слизане се подхлъзва в мразовит сектор и пада в бездна. Тялото му е открито на идващия ден.

През 2004 година след нанагорнище на Еверест без спомагателен О2 умира Христо Христов. Той умира на 8848 м. в подножието на Еверест, като тялото е намерено от ръководителят на експедицията Александър Абрамов и двама шерпи. Те намират Христов седнал, вкопчен в парапета.
 В Хималаите вечно остава и племенницата на Христо Проданов - Мариана Масларова. Тя взе участие в експедиция за нанагорнище на Еверест през 2004 година по Североизточния борд. Двама шерпи я виждат на височина от 8680 м., а по-късно руснаци я виждат да слиза на 7800 м. Оттогава следите и се губят.
През 2010-а в подножието на К2 умира Петър Унджиев. Официалната версия за гибелта му е височинна болест, само че румънският планинар Джордже Димареску твърди, че българинът е бил зарязан в безпомощно положение от пакистански лидер.

Година по-късно Николай Проев намира гибелта си под връх Чапо. Пройката слиза финален и се подхлъзва съдбовно. Групата се движи по мрачно с челници.

Последният драматичен случай е с Боян Петров, който остана под връх Шиша Пангма. Въпреки невижданата до момента огромна избавителна интервенция с хеликоптери, тялото му по този начин и не е намерено.

“България Днес”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР