Десет от 11-те членове на Конституционния съд отговориха положително на

...
Десет от 11-те членове на Конституционния съд отговориха положително на
Коментари Харесай

Георги Киряков: Решението на КС дава възможност за борба с неудобни главни прокурори

Десет от 11-те членове на Конституционния съд дадоха отговор позитивно на питането на някогашния длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов - има ли право да желае предварителното преустановяване на мандата на един от тримата огромни в правосъдната система. Липсващият глас беше на самия Стоилов, който в това време стана парламентарен арбитър. Темата разяснява в " Нашият ден " политологът Георги Киряков:

“Конституционният съд извърши задължението си и де факто в политически проект трансферира топката към изпълнителната власт. Свърши си личната работа и в този момент към този момент някак измива ръцете си и лицето си, като дава опция тази борба сред актуалната изпълнителна власт и прокуратурата да продължи. Това разгадавам като политически последици от решението на Конституционния съд. Това е постоянна процедура в България официално да свършваме някаква работа, с цел да може някой различен да поеме отговорност по-късно. Това е доста комплицирана задача, която не зависи единствено от едно решение на Конституционния съд, от желанието на един министър, или от желанието на едно ръководещо болшинство. Зависи от доста други фактори, свързани с институционалната архитектура на страната и с нейната конституционна уредба. И там ще бъде разковничето и препъни камъка пред всички предпочитание на актуалното ръководещо болшинство и по-специално от “Продължаваме смяната “ да реши проблема или личния си проблем с основния прокурор.

Тук става дума за съществени диспути в границите на Народното събрание, за гласувания и за болшинства, които доста мъчно могат да бъдат реализирани. Става дума и за интервенция в други управляващи. В случая в правосъдната власт, където има някакви ограничавания за предприемане на каквито и да било дейности. И там има самостоятелен орган като Висш съдебен съвет, който доста мъчно може да бъде преодолян сега, като фактор за решение на този проблем.
Единият проблем към този момент е решен – правосъдният министър може да желае оставката на основния прокурор, само че другият, обвързван с болшинството във Висш съдебен съвет, не е решен и скоро няма да бъде. Това ще бъде казусът пред изпълнителната власт да осъществя тази си задача, тъй като тя има и доста други задания.

Представете си, че това болшинство съумява по някакъв метод да бутне Гешев и избира различен основен прокурор и различен Висш съдебен съвет. Идва последващо болшинство, в което доминират хората от някогашната власт, които вземат решение, че този основен прокурор не е по техния усет и стартират офанзиви против него. Това решение на Конституционен съд в действителност ще развърже ръцете на всяко последващо държавно управление да се бори за неуместен за което и да е държавно управление основен прокурор. Това е резултатът от това решение и то не може да бъде приветствано с лека ръка.
“Малко следваме посоките, които се задават от Европа и от НАТО. Разбира се, че има някаква форма на опасност от позиция на това, че сме членове на НАТО и на Европейски Съюз и поради обстоятелството, че въпреки всичко спорът е сред НАТО и Русия и сред страни членки на Европейски Съюз и Русия.
Нормално е да се желае постоянен КСНС по отношение на това, че е допустимо да се стигне до въоръжен спор сред Русия и Украйна, в който НАТО би трябвало да вземе някаква страна, макари и половинчата. “

Между президентството и изпълнителната власт има усмиряване на напрежението, няма нови престрелки. Очевидно схващат, че това е контра продуктивно за продължение на процесите на искане на смяна на политическата конюнктура в страната “
Забавянето на F-16

“Това още веднъж е борбата сред някогашните ръководещи и президентството и новия Министерски съвет, която няма да завърши с тази тематика, а ще има непрекъснато мотиви да се сблъскват на политически терен.

Инфлацията продължава да тегне върху бюджетите на по-бедните хора, сметките се усилват и хората не се подкрепят от държавното управление, макар че споделят, че това ще се реши с бюджета. Влизаме в поредна фаза на непродуктивни борби на политическия хайлайф в страната. “

ГЕРБ събира политическия си актив

“Очаквам ръкопляскания и усмивки и наслада от обстоятелството, че Бойко Борисов е ръководител, нямам други упования. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР