Депутатите прегласуваха своето решение от 8 ноември, с което възложиха

...
Депутатите прегласуваха своето решение от 8 ноември, с което възложиха
Коментари Харесай

Бизнесът ще получава по-лесно компенсации за ток

Депутатите прегласуваха своето решение от 8 ноември, с което разпоредиха на Министерския съвет да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия. Предложението за смяната бе направено от Драгомир Стойнев ( " Българска социалистическа партия за България " ) и бе признато със 164 гласа " за ", 1 " срещу " и 4 " въздържал се ". Според гласуваното, компаниите ще имат право на отплата при цена на тока над 200 лв. (от 250 лв. досега) за мегаватчас, като ще се покрива 100% от сумата над избрания под.

Отпада обаче текст, препоръчан от Владислав Панев ( " Демократична България " ), с който бяха сложени условия за приемане на обезщетения от клиентите, присъединени към мрежа високо напрежение (потребителите от базовата промишленост - огромните консуматори*). Според вносителя, изискванията отпадат, тъй като са кумулативни и непостижими.
-->
Приехме редакция, с която няма да има спомагателни условия към консуматорите, които са присъединени към мрежа високо напрежение, с цел да получат компенсацията от 200 лева, сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС).

В в началото признатото предложение приехме редица критерии на Владислав Панев от " Демократична България ", които оказа се, че кумулативно нито едно огромно дружество не може да извърши. Сега отпаднаха тези критерии. Всички консуматори на свободния пазар ще получат отплата на цените на електрическа енергия над 200 лева, изясни той.

Като премахване на недовиждане Драгомир Стойнев дефинира решението на Народното събрание да гласоподава отпадане на към този момент признатото предложение на Панев. По думите му това се постанова, с цел да не се блокират помощите за учебни заведения, детски ясли, градини, обществени заведения, общините.

Владислав Панев не се съгласи с доводите на Стойнев и сподели, че ще гласоподава срещу настояването за редакция в предлагането.

Рамадан Аталай (ДПС) се изрече в поддръжка на предлагането на Стойнев.

Георги Самандов ( " Български напредък " ) разяснява, че би трябвало да се заплащат обезщетения, с цел да може бизнесът да бъде конкурентоспособен, само че и че актуалният модел не е работлив и би трябвало да се измисли нов.

Какво беше предлагането на Панев

При разискване на плана в енергийната комисия на 30 ноември Владислав Панев сподели, че предел от 200 лв. за мегаватчас ще бъде непостижима тежест върху българската държавна енергетика. Той се съгласи, че би трябвало да има общ таван на обезщетения за всички небитови консуматори, само че съгласно него това не трябва да бъде 200 лв. за мегаватчас. " Разликата сред 200 и 250 лв. е близо 1 милиарда годишно ", уточни той.

Според неговото предложение клиентите, присъединени към мрежа високо напрежение, ще могат да получат цялостния размер на компенсацията за 2023 година (200 лв. за мегаватчас), в случай че са изпълнили избрани критерии за енергийна успеваемост и ползване на сила от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) за лични потребности.

В изявлението си по време на полемиките в Народното събрание Панев стимулира предлагането си по този начин: " С тази спомагателна отплата в действителност не спасяваме компании от банкрут, а подаряваме десетки милиони. Даваме помощи на тези, които се нуждаят от тях, само че и на тези, които нямат нужда. В същото време слагаме под риск вложенията в енергетиката. Така че моето предложение е основаването на нова точка в решението, включваща и потвърдени вложения в енергийна успеваемост и възобновими източници от страна на най-големите компании, с цел да получат поддръжка. "

И по този начин, в в началото гласуваното в пленарна зала решение (на 8 ноември), което във вторник, 6 декември, беше променено, се споделяше, че крайните небитови консуматори на високо напрежение да бъдат обезщетени за разликата сред базовата цена 200 лв. на мегаватчас и междинната пазарна цена за базов товар на сегмента " ден напред " на БНЕБ, умножена по коефициент 0,8 за количествата, върху които се дължи цена " обвързване към обществото ". И в този момент критериите за размера на компенсацията: коефициентът да бъде нараснал с 0,1 при потвърдени вложения в енергийна успеваемост през последните три години, уверение за енергийни спестявания, енергийно и техническо проучване и с 0,1 при вложения във възобновими енергийни източници, създаване на съоръжения за възобновима сила и връщане в петкратен размер на недължимо полученото от предприятията.

Големите работодателски организации призоваха Народно събрание да прегласува решението си с претекста, че заложените критерии са неразбираеми, кумулативни и неизпълними, напомня dir.bg.

*Базовата промишленост сплотява огромните енергийни потребители от добиваната, металургичната и химическа индустрия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР