Депутатите одобриха ветото на президента Румен Радев върху промените в

...
Депутатите одобриха ветото на президента Румен Радев върху промените в
Коментари Харесай

Oдобриха ветото на президента: Следствието се връща в прокуратурата

Депутатите утвърдиха ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които националното разследване се отделя от прокуратурата.
Така следствието още веднъж се връща в прокуратурата след единствено месец живот.
На 2 юни по време на второ четене на закона депутатите взеха решение Националната следствена работа да се отдели от прокуратурата. Това стана по предложение на " Възраждане ", само че се оказа, че то не е прегледано по време на съвещанието на Комисията по правни въпроси.
На 14 юни президентът Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание параграфи 3-10 от Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), признат от 49-ото Народно заседание на 2 юни 2023 година
Оспорените разпореждания плануват обособяването на шефа на Националната следствена работа и следствените отдели към прокуратурите в независими органи.
В претекстовете си президентът акцентира, че тези промени възвръщат състояние, което към този момент е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 година с оглед ефикасното и транспарантно действие на досъдебното произвеждане по наказателни каузи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР