Депутатът от ДПС Делян Пеевски внесе пореден законопроект, с който

...
Депутатът от ДПС Делян Пеевски внесе пореден законопроект, с който
Коментари Харесай

Пеевски поиска "прозрачна медийна среда", или със закони се пере най-добре

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски внесе следващ законопроект, с който прави опит да се разграничи от свои бизнес ползи или дейности в предишното. Този път той предлага промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби. Пеевски персонално заяви за концепцията си по нормалния метод - с документално изказване до медиите, оповестено през днешния ден първо в уеб страницата " Блиц ". Той изяснява, че предложенията му отговорят на " публичното очакване за оптимално транспарантна медийна среда ".

Предложеният законопроект се появава по-малко от месец откакто Съюзът на издателите в България показа Бялата книга за свободата на медиите, в която беше показано и по какъв начин Пеевски усилва въздействието си през възходящия брой медии, които има и мрежата за разпространяване на печатни издания. От днешното изказване на депутата се схваща, че законопроектът е против медиите, които не са негови или които пишат за него и задачата е да спре " генерирани неистини за мен и издателския ми бизнес ". Той твърди още, че тези медии " построяват преднамерено негов отрицателен облик ".

След разрива с банкера Цветан Василев и банкрута на КТБ, Пеевски последователно разкри собствеността си в няколко медии (преди това част от тях бяха благосъстоятелност на майка му и бяха добити със заеми от КТБ) - " Монитор ", " Телеграф ", " Политика ", " Меридиан мач ", " Борба ". За други медии обаче има основателни догатки, че са свързани или че той управлява публицистичната им политика, като постоянно това може да се види даже единствено в случай че се направи обзор на материалите, които те копират между тях, наблюдава се публицистичната им политика или че за него в тях има или положително, или нищо.

Пеевски е вносител и на планове и законови ремонти, свързани с банкрута на КТБ - в опит да се разграничи от някогашния си сътрудник Василев и ролята си в банката. Преди две години депутатът предложи и промени, които да лимитират присъединяване на офшорни компании - самият той по-късно заявява, че е продал свои дялове в няколко такива сдружения.

В новия законопроект се засягат и компаниите за разпространяване на печатни издания, като по този метод Пеевски очевидно желае обществено да се разграничи и от ролята си на този пазар.

Какво предлага Пеевски и кого визира

Проектът планува доставчиците на медийни услуги да показват на уеб страниците си информация за действителния си притежател. Освен това те следва да заявяват всяко получено финансиране в миналата календарна година, неговия размер и съображение, както и данни за лицата, които са го дали. " Финансиране " е всяко безплатно приемане на парични средства или имущество и/или всяко друго приемане на парични средства, без значение от употребяваната правна форма, отвън приходите от нормалната активност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми отвън банковите заеми ", се споделя в законопроекта.

Доставчици по смисъла на Изборния кодекс са " печатните медии (вестници, списания и други периодически издания); медии, популяризирани посредством електронни съобщителни мрежи , като: електронни медии (лицензирани или регистрирани снабдители за аудио-визуални медийни услуги или радиоуслуги); онлайн новинарски услуги (електронни издания на вестници, списания, осведомителни организации и други електронни издания) ". На процедура всички медии без обществените мрежи.

Печатните медии обаче и до момента заявиха собствеността си, а радио и тв операторите са контролирани от други специфични закони. Затова по този начин предлаганите промени засягат главно онлайн медиите и вероятно биха събрали цялата информация на едно място. Повечето цифрови медии, които Пеевски се пробва да нападна, че пишат за него обаче са с ясна благосъстоятелност (в " Дневник " и " Капитал " например тя от години е написана и в онлайн изданията). Има обаче десетки анонимни уеб сайтове, през които постоянно се популяризират подправени вести или агитация (през последната година имаше следствия и изследвания за съветско въздействие през сайтове) и техните притежатели са мъчно проследими или би изисквало интервенция на държавните проверяващи органи. Дали и по какъв начин поправките, в случай че бъдат признати, ще съумеят да изсветлят тази част от медийния пазар е противоречиво.

Не е известно и по какъв начин ще бъде проверявано и безвъзмездното финансиране на медиите. И за какво то не включва всички източници на финансиране - банкови заеми, рекламни вложения, измежду които и средства от държавни институции и компании, както и средства по европейските информационни стратегии (част от тези източници също са проверими и видими).

В изказването си Пеевски обаче загатва, че поправките му са против медии, които получават " задгранични грантове " и очевидно още веднъж има поради издания, които пишат за него - този вид финансиране обаче нормално е изцяло транспарантно - по планове, за избран период, а информацията за него е обществена.

Другите промени, препоръчани от Пеевски, са свързани с разпространителите на печатни издания , които би трябвало да заявяват в Министерството на културата информация, " която разпознава действителния притежател, както и броя обекти за продажба на дребно на печатни издания, които употребява в комерсиалната си активност ". Предвижда се тази информация да бъде обществено налична, а в случай че обещано лице " употребява в комерсиалната си активност повече от 1/3 от всички декларирани обекти за продажба на дребно на печатни издания в страната, Министерството на културата уведомява Комисията за защита на конкуренцията ".

С това предложение Пеевски очевидно желае да пресече свързването му с веригата " Лафка ", която сега има над 1070 обекта в 130 града. Тя е благосъстоятелност на " Табак маркет " АД (свързвана с " Булгартабак " ).

В плана няма препоръчани промени за наказания. В момента, в случай че печатни издания не заявяват притежателите си, са застрашени от санкции сред 1000 и 1500 лв..

Законите перат най-добре

Като вносители на плана са показани Пеевски и сътрудниците му от Движение за права и свободи Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева и през днешния ден той бе качен на уеб страницата на Народното събрание. Все още няма мнения от другите парламентарни партии за предложенията.

Вносителите на закона показват, че измененията ще доведат " до оптималната бистрота на медийния пазар в страната, както и до осведоменост на обществото по отношение на публицистичната политика на медиите, които се устоят по непазарен метод и ще сведе до най-малко опцията за манипулиране на публичното мнение от медии, съществуващи не поради приходите си от активността, а с помощта на безплатно корпоративно или задгранично финансиране ". В изказването Делян Пеевски твърди още, че " без значение от преднамерено построявания ми през годините отрицателен облик, моята позиция постоянно е била ясна и поредна – да разгадавам операциите и лъжите, като експортирам цялата истина за създателите им и техните зависимости ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР