Френската отвъдморска територия Нова Каледония мобилизира силите за сигурност, затвори

...
Френската отвъдморска територия Нова Каледония мобилизира силите за сигурност, затвори
Коментари Харесай

Безредици избухнаха в Нова Каледония заради гласуване във френския парламент

Френската отвъдморска територия Нова Каледония активизира силите за сигурност, затвори интернационалното си летище и наложи комендантски час в столицата Нумеа, откакто митинги на деятели за самостоятелност прераснаха в принуждение и офанзиви против полицията , заяви Върховната комисия на Франция, представена от Ройтерс.

Правителството на Нова Каледония прикани за успокоение и осъди унищожаването на имущество.

" Всяка причина за неодобрение, отчаяние и яд не може да оправдае подкопаването или унищожаването на това, което страната е съумяла да построи от десетилетия и да излага на риск бъдещето ", се споделя в изказване във вторник.

Протестите и насилието избухнаха в понеделник преди дебата във вторник във френското Национално заседание по отношение на измененията в конституцията на Нова Каледония. Предложените промени ще разрешат на повече поданици на Франция да гласоподават на изборите в Нова Каледония , като последователите на независимостта се притесняват, че това ще размие вота на локалното население канак.

Президентът на Нова Каледония Луис Мапу беше определен през 2021 година като първият застъпващ се за самостоятелност локален канакски водач. Изборите за събранието и конгреса на Нова Каледония, които трябваше да се проведат през май, бяха отсрочени за края на годината .

" Надяваме се, че нашият глас, нашето достолепие и нашата горделивост, че сме хора на Канак, ще бъдат чути от френския парламент ", сподели един от протестиращите.

Френската Върховна комисия, която дава отговор за отвъдморските територии на Франция, съобщи в изказване, че забележителните вълнения в столицата Нумеа и близките градове не престават и голям брой здания, в това число магазини, аптеки и автокъщи, са развалени. До момента са задържани 36 души.

???????????????? | Graves incidentes en Nueva Caledonia. Los separatistas han causado graves disturbios que obligaron al gobierno local a extender un toque de queda y cancelar actividades escolares para este martes. Una reforma constituciónal ha causado el estallido.
— Mundo en Conflicto???? (@MundoEConflicto)
В изказването се споделя, че силите за сигурност са мобилизирани, всички събирания са неразрешени в по-голямата част на Нумеа и е въведена възбрана за продажбата на алкохол.

Полицейският час ще бъде натрапен от 18 часа във вторник (10:00 часа българско време) до 6 сутринта в сряда (22:00 часа във вторник българско време) в Нумеа.

Международното летище в Нумеа беше затворено и всички търговски полети бяха анулирани, се споделя в изказване на оператора на летището във вторник.

Една от петте островни територии, обхващащи Индо-Тихия океан, държани от Франция, Нова Каледония е в центъра на проекта на френския президент Еманюел Макрон да усили въздействието си в Тихия океан .

Богатата на никел територия е на 20 000 км от Франция и има население от 270 000 души, в това число 41% от меланезийски и 24% от европейски генезис, най-вече французи.

Споразумение от Нумеа от 1998 година оказа помощ да се постави завършек на десетилетие на спорове, довело до гибелта на 80 души, като очерта пътя към постепенна автономност и ограничи гласуването до локалното население канак и мигрантите, живеещи в Нова Каледония от 1998 година насам.

Франция желае да разшири правото на глас за мигранти, които са живели в Нова Каледония от 10 години.

Размириците накараха Нова Зеландия да отсрочи визитата в Нумеа тази седмица на външния министър Уинстън Питърс, което съгласно представител ще разреши на управляващите да се съсредоточат върху актуалната обстановка.

" Наясно сме със събитията в Нова Каледония и се надяваме, че мирът и спокойствието ще надделеят ", сподели представителят.
 Нова Каледония не пожела самостоятелност от Франция
Нова Каледония не пожела самостоятелност от Франция

Но референдумът по тематиката протече при спорни обстоятелства
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР