“Демократична България“ призова депутатите да отхвърлят огромното увеличение на съдебните

...
“Демократична България“ призова депутатите да отхвърлят огромното увеличение на съдебните
Коментари Харесай

“Демократична България“: Високите съдебни такси обслужват корупцията във властта

“Демократична България “ прикани депутатите да отхвърлят голямото нарастване на правосъдните такси, планувано в плана за промени на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Формацията припомня, че измененията в закона са импортирани без публично разискване, без действителна оценка на въздействието и без ясно авторство.

“Това се прави под благовидния претекст, че по този начин се работи за електронизация на правораздаването и ограничение на недобросъвестните обжалвания. Много притеснителен е стремежът на болшинството в Народното събрание, без действителен спор и стремително, преди ваканцията си, да изгласува предлаганите промени, макар необятното публично неодобрение “, споделя дясноцентристрката коалиция.

Според Демократична България внезапното увеличение на таксите за обжалване на решения на административни органи е в унисон с желанието на ръководещите за “свръхдържава, която не предстои на надзор от никого “.

“В българските, а и във всевъзможни други условия, това води до цялостен обсег на корупционни схеми, дарове за олигарсите, и в последна сметка ще загубим милиарди, а схемите на властта ще доведат до дефицити, нараснали налози и унищожена природа. Защото държавните органи на никое място по света не са безгрешни, а в противен случай – постоянно се поддават на всевъзможни зависимости. Особено когато знаят, че няма пред кого да дават отговор за дейностите си “, се споделя в позицията.

В нея се добавя, че опцията на надзор върху решенията на държавните органи е един от дребното законни инструмент за ограничение на произвола на властта, който стои в основата на демокрацията и публичния надзор върху обществените запаси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР