Демократична България обвини столичния кмет Йорданка Фандъкова, че с бездействието

...
Демократична България обвини столичния кмет Йорданка Фандъкова, че с бездействието
Коментари Харесай

ДБ: Фандъкова е съучастник в полицейското насилие

Демократична България упрекна столичния кмет Йорданка Фандъкова, че с бездействието си се е трансформирала в съизвършител на полицейското принуждение към протестиращите.

В декларация от името на групата при откриването на първата есенна сесия на СОС, демократите в локалния парламент излязоха с позиция:

Ето и текста:

Фандъкова - безмълвният съизвършител на полицейското принуждение

Колко протестиращи би трябвало да бъдат напръскани с пикантен спрей? Колко жители и публицисти би трябвало да бъдат набити? Колко фрагменти с полицейско принуждение би трябвало да излязат в медиите и в обществените мрежи, с цел да се сети кметът на столицата да изиска пояснение от охраняващите митингите? Къде минава границата сред партийната преданост и дълга към закона и жителите? Дали заместник-председателят на ГЕРБ ще се сети, че е кмет на столицата?

Явно се постанова да напомним, че кметът на столицата има основни пълномощия по Закона за събиранията, митингите и манифестациите. И по защитата на публичния ред.

През всичките тези над два месеца на митинги против Борисов и Гешев не Ви видяхме, г-жо Фандъкова, да сте на страната на жителите - протестиращи или не. Не Ви видяхме измежду хората. Не видяхме да упражните нито едно свое законово пълномощие, обвързвано с митингите. Не видяхме да санкционирате агитките с провокатори. Видяхме по какъв начин за следващ път абдикирате от отговорностите си на кмет в интерес на партията, която представлявате. А протестиращите бяха оставени на произвола на очевидно безкронтролните сили на реда, които демонстрираха, че единственият ред, който умеят да постановат, е този на задкулисието.

Г-жо Фандъкова, дължите отговори на няколко основни въпроса.

Вярно ли е, че за защита на митингите са употребявани лица от структурите на Делта гард, охранявали и последното мероприятие на Политическа партия ГЕРБ, както и от основаната от Бойко Борисов компания ИПОН?

Смятате ли за редно, г-жо кмет, митингите да се охраняват от лица, носещи върху униформеното си облекло надписи като " Един изстрел, едно ликвидиране, аз вземам решение, без страдание "? Това ли е новият лозунг на столицата?

Може ли да се назова европейска една столица, в която полицията пръска с пикантен спрей и пребива публицисти? Така ли наподобява отворената към хората община?
С бездействието си, с нежеланието си да се погрижите за сигурността на митингите, се превръщате в съизвършител на безусловно неприемливото полицейско принуждение, осъществявано на територията на поверения Ви град.

Г-жо Фандъкова, дано Ви напомним, че сте кмет на всички софиянци, а освен на тези 208 000, дали своят вот за вас на последните избори. Кмет сте даже и на протестиращите против партията, на която сте заместник-председател.

И без значение дали Ви харесва или не, би трябвало да се грижите и за тяхната сигурност и техните цивилен права. Трябва, тъй като по този начин повелява законът. И тъй като уроците на историята, за които от 1944 година ни припомня всеки 9-и септември, са безкомпромисно ясни: ръководство, което се крепи на власт със силови способи, е освен обречено да се сгромоляса, само че и ще остане като позорно леке в историята на България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР