Датата на задаващите се четвърти предсрочни парламентарни избори ще е

...
Датата на задаващите се четвърти предсрочни парламентарни избори ще е
Коментари Харесай

ВАЖНО: Всичко за третия мандат и защо на 9 април 2023-а отиваме за пети път пред урните

Датата на задаващите се четвърти предварителни парламентарни избори ще е известна до месец – това дава обещание развиването на политическата обстановка в страната, откакто стана известно, че в понеделник (9 януари) „ Продължаваме промяната “ ще върне на президента Румен Радев несбъднат и втория управнически мандат.

Третият опит също наподобява жертван, а съгласно политици изборът на кого да бъде връчен от ден на ден ще има характера на възмездие на президента към определената от него парламентарна група. Получателят е застрашен от електорални вреди по две взаимно изключващи се аргументи – от една страна, поради предизвестения неуспех, в случай че се опита да обезпечи поддръжка за постоянно ръководство, от друга – поради недоволството на гласоподавателите, в случай че влезе в договаряния за единодушие с неприемливи съперници.

Ограничените благоприятни условия

За две от четирите парламентарни групи, на които Румен Радев официално може да връчи третия мандат, възможностите клонят към нула. Отношенията на президента с Движение за права и свободи от дълго време са в режим на остри двустранни нападки. Освен това, „ Продължаваме промяната “, „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ от дълго време са заявили, че не биха подкрепили мандат на партията, чийто почетен водач е Ахмед Доган.

Националистическата групировка „ Възраждане “ също е отхвърлена като вид от всички, с изключение на „ Български напредък “. Така изборът на президента се свежда до трите най-малки по бройка групи – Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и „ Български напредък “.

Вариантът „ Демократична България “

Неофициално източници от президентската институция разясниха пред „ Дневник “, че, в случай че Румен Радев „ желае да играе държавнически “, би било разумно даде третия мандат на „ Демократична България “, защото това наподобява единственият, въпреки и предполагаем, късмет за сформиране на държавно управление.

Според тях сходен ход е комфортен и за президента – в случай че се стигне до предварителни избори, той ще може „ да си отбрани имиджа “, че до дъно е опитал с опитите за постоянно ръководство. Заедно с това ще може да отклонява обвиняванията (най-често от БСП), че президентската институция му е тясна и желае да ръководи еднолично с назначените от него служебни държавни управления.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов към този момент изрази желания последният опит за кабинет да бъде изработен от „ Демократична България “. Обединението е в близки връзки с „ Продължаваме промяната “, а теоретично трите партии имат задоволително депутати, с цел да изберат постоянен кабинет. Те разполагат с общо 140 гласа, много над минимално изискваните 121.

Комбинацията сред ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ обаче наподобява неосъществима. Последно обвиняванията сред първите две по величина парламентарни групи по тематиките меморандума с „ Джемкорп “ и въглищните централи демонстрираха непреодолими разлики.

„ Демократична България “ пък има разлики с ГЕРБ по тематиките за „ сериозна, задълбочена промяна на прокуратурата, което за нас значи рестарт за метода, по който тя се управлява “ и в последно време увеличението на капитала на Пловдивския панаир в интерес на предприемача Георги Гергов.

„ Имам следното предизвикателство за всички, които желаят да се закичат с нас на ревера. Ние сме подготвени да поемем отговорност за ръководство. Само че, съществено, значи да има не просто някакво държавно управление, а такова, което може да трансформира България “, разяснява съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов пред Би Ти Ви.

По неофициална информация от партийните централи формулата за държавно управление също наподобява като поредност от мъчно съчетаеми условия. Деница Сачева от ГЕРБ към този момент обществено съобщи, че партията може да поддържа третия мандат и без да взе участие в него с министри.

Неофициално в редиците на „ Демократична България “ се счита, че поддръжка от партията, само че без присъединяване в изпълнителната власт, е „ оптималният вид “. По него обаче още не се е произнесъл Борисов.

В коридорите на Народното събрание депутати от ГЕРБ лансираха и версия за държавно управление с третия мандат без ярки политически фигури, само че с по един вицепремиер от всяка подкрепяща го партия.

Христо Иванов също се разгласи за кабинет без политически водачи в него, „ с цел да може той да получи необятна поддръжка отвън логиката на съдружната непосредственост “. Това обаче не се харесва на „ Продължаваме промяната “, която съгласно участници в диалозите за държавно управление с нейния мандат е упорствала за постове за съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев.

Реклама

Депутати от групировката разясниха, че към момента се разисква къде са по-големите опасности за партията: да бъде в ръководство, подкрепено и от ГЕРБ, или да тества поддръжката на гласоподавателите на нови предварителни избори.

Вариантът Българска социалистическа партия

В последните три случая през 2021 и 2022 година президентът избираше да даде третия управнически мандат на Българска социалистическа партия, а решението му се тълкуваше от политолози и социолози като жест към левите гласоподаватели, с чиито гласове беше определен на поста си.

Радев и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от дълго време са в яростна битка и в този подтекст политици разясниха, че връчване на третия мандат на левицата би могло да се пояснява като възмездие към нея. Ако получи задача да сформира държавно управление, левицата ще се озове в политическа изолираност поради демонстрираните идеологически разломи с множеството от другите партии в Народното събрание.

Българска социалистическа партия разгласи за „ алена линия “ военната помощ за Украйна, прокарана с общите старания на ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “, Движение за права и свободи и „ Демократична България “. По друга основна за геополитическата ориентировка на страната тематика – за присъединението на България към еврозоната, пък левицата стои по-близо до „ Възраждане “ в сравнение с до останалите партии. Освен това, ГЕРБ и Българска социалистическа партия имат решения на партийните си органи, че не може да вземат участие в общо ръководство.

Изолацията би основала и съществени вътрешнопартийни компликации на Нинова, която през февруари на ексклузивен конгрес на Българска социалистическа партия ще се бори да резервира лидерския си пост след поредицата от тежки изборни загуби в последните две години.

Вариантът „ Български напредък “

До наскоро се смяташе, че вероятно постоянно ръководство е най-постижимо, в случай че последният мандат отиде при „ Български напредък “ – най-младата партия в Народното събрание, която заобикаля заемането на ясни позиции и показва подготвеност за търсене на единодушие по всички тематики. Като удостоверение се сочеше присъединяване на групата, дружно с ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, в избора на Вежди Рашидов за ръководител на Народното събрание.

Близки до президента обаче по-скоро изключват опцията той да избере „ Български напредък “, чийто водач Стефан Янев беше министър председател в две негови служебни държавни управления.

Според тях по този начин Радев ще се постарае да избегне повторение на миналогодишната обстановка с „ Продължаваме промяната “, когато беше упрекван, че е основал мълчешком своя партия. Друг мотив против сходно решение бил, че грешките на вероятно държавно управление с мандат на „ Български напредък “ „ може да се пишат на сметката “ на президента.

Защо избори през април

След като получи несбъднат втория мандат на 9 януари, президентът ще разполага със седем дни да даде третия мандат на определена от него парламентарна група – най-късно до 16 януари.

В Конституцията няма категорично посочен период, в който групата да излъчи претендент за министър-председател. В тълкувателното решение на съда от 1993 година по тематиката обаче написа, че решението не може да се бави прекомерно дълго, а съгласно тълкуванията на конституционалисти рационалният период за това е сходен на останалите в процедурата – към седмица.

Ако се спазят тези периоди, посочената от президента партия би трябвало да предложи министър председател до 24 януари, а съгласно същото тълкувателно решение той също има седмица – до 31 януари, с цел да предложи конструкция и състав на Министерския съвет. Ако не успее или Народното събрание не утвърди кабинета, президентът би трябвало да назначи служебно държавно управление, да разпусне Народното събрание и да дефинира дата за нови избори до два месеца. Това обрисува 2 април като първа допустима дата за нов избор.

Според източник на Narod.bg, обаче, вотът ще е току преди Великден – на 9 април, последната неделя преди Възкресение Христово.

Това биха били пети парламентарни избори в границите на две години, а социологическите изследвания за момента сочат, те ще възпроизведат сходна картина в идващото Народно заседание.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР