Държавите от ЕС не се споразумяха в сряда за въвеждане

...
Държавите от ЕС не се споразумяха в сряда за въвеждане
Коментари Харесай

България се обяви против петролно ембарго срещу Русия

Държавите от Европейски Съюз не се споразумяха в сряда за въвеждане на възбрана за импорт на съветски нефт, каквато се разисква в последните дни.

Постоянните представители на страните членки на съюза не са съумели да реализират единодушие за налагането на ембарго, защото четири страни са се оповестили срещу - България, Унгария, Словакия и Чехия.

Преговорите по този въпрос ще бъдат възобновени в четвъртък, 5 май, заяви " Гардиън ", базирайки се на организация " Ройтерс ".

По-рано денем вицепремиерът Асен Василев разгласи позицията на страната. " България ще изиска да бъде краткотрайно изключена от петролното ембарго върху Русия по сходство на Унгария и Словакия ", заяви Василев в изявление за " Капитал ". Според него страната ни може чисто софтуерно без съветски нефт, само че това би оскъпило доста горивата.

" От тази позиция, в случай че Европейска комисия планува изключения, ние бихме желали да се възползваме от тези изключения, защото това е в най-хубавия интерес на българските консуматори, българските превозвачи и българския народ като цяло. Ако има твърда европейска позиция " стопираме всичко за всички " - е едно. Но в случай че има изключения, ние ще се възползваме от правото си да употребяваме същото изключение ", споделя Василев.

" Лукойл Нефтохим " не може да работи без съветски нефт

Бургаската петролна рафинерия " Лукойл Нефтохим " ще спре да работи, в случай че се осъществя предлагането на Европейската комисия за възбрана на вноса на съветски нефт и петролни артикули в Европейски Съюз, стана ясно от изявление на държавния представител в " Лукойл " Красимир Първанов пред Mediapool.

Първанов разяснява, че е упълномощил да се направи разбор за подмяна на сегашните сред 50% и 60% количества съветски нефт " Urals ". В момента остатъкът се обезпечава през тържища - от Саудитска Арабия Кувейт и други страни. Ще се ревизира дали може да се усилят доставките оттова, само че Първанов категорично отбелязва, че софтуерно нефтопреработвателната рафинерия не може да работи без съветски нефт и в случай че спрат изцяло съветските доставки, тя най-вероятно ще би трябвало да спре работа. Ако обаче ембаргото е отчасти, даже при доставка на 10% съветско гориво, " Нефтохим " ще може да продължи да работи.

Красимир Първанов напомни, че с обезпечаването на суровината за работата на рафинерията се занимава швейцарското сдружение " Литаско ". " То е това, което се занимава с ценообразуването на суровината, както и на крайните артикули на предприятието ", категорично акцентира Първанов.

Той сподели още, че за момента доставките не престават ритмично, а рафинерията разполага с прочут софтуерен запас от доставен недопечен нефт.

" Ако " Лукойл " спре да работи, ще търсим различни източници за обезпечаване на суровината. При петрола това е доста по-лесно спрямо газа ", съобщи пред Mediapool ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. По думите му бургаската рафинерия сега доставя към 60-70% от горивото на българския пазар. " Това е огромен % и той логистично мъчно ще бъде заместен, като това е допустимо да се случи от най-различни източници ", акцентира Делчев.

По думите му българските бензиностанции зареждат всеобщо с гориво от " Лукойл " поради по-ниската цена и по-малките разноски за превоз. Делчев изясни още, че не е наясно доколко са запълнени резервоарите на " Лукойл " и какъв брой дълго рафинерията може да продължи да работи при спрени доставки на съветски нефт.

До момента няма публична позиция на бургаската рафинерия по предлагането на Европейска комисия.

Унгария не може да поддържа предлаганото от Европейски Съюз ембарго върху вноса на съветски нефт, защото това ще унищожи енергийната ѝ сигурност, сподели министърът на външните работи Петер Сиярто, представен от Ройтерс.

" Пакетът наказания на Брюксел ще забрани петролните доставки от Русия за Европа със относително малко предупреждение. В случая на Унгария - до края на годината ", показва Сиярто във видео, оповестено във " Facebook ". Министърът добавя, че Унгария не може да поддържа ограниченията в настоящия им тип. Будапеща може да утвърди тези ограничения единствено в случай че вносът на нефт от Русия по петролопроводи бъде изключен от глобите, сподели Сиярто.

Словакия желае 3-годишен временен интервал за последователно отричане от съветския нефт, съобщи икономическият министър Рихард Сулик. Страната получава съвсем всичките си количества вносен нефт от Русия, най-много по тръбопровода от руско време " Дружба ", и дружно с Унгария упорства за изключение от плануваното от Европейски Съюз петролно ембарго. Мерките, разработвани от Европейската комисия, плануват поетапен отвод от съветския нефт в границите на шест месеца, а от модифицирани петролни артикули - до края на годината.

" Съгласни сме с тези наказания, само че заявяваме, че имаме потребност от временен интервал, до момента в който се приспособяваме към обстановката. Това, което се разисква през днешния ден, е продължителността на преходния интервал ", уточни Сулик. По думите му по-дълъг интервал ще даде време за обезпечаване на различни източници.

Според източник на Ройтерс Унгария и Словакия ще могат да продължат да купуват съветски нефт до края на 2023 година според настоящите контракти.

Чехия ще поддържа въвеждането на ембарго, в случай че ѝ бъде възложен временен интервал от 2-3 години, уточни министър председателят Петър Фиала, представен от ТАСС. Страната възнамерява през това време да работи по увеличение на потенциала на петролопроводите, по които ще доставя черно злато от различни източници.

Чехия е измежду членките на Европейски Съюз, които са най-силно подвластни от съветския нефт. Според локални медии от Русия идват 99% от количествата, нужни на чешките консуматори. Фиала наскоро съобщи, че зависимостта на страната от съветската суровина е над 90 %.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР