За опасно горещо лято, което отново ще бие топлинни рекорди

...
За опасно горещо лято, което отново ще бие топлинни рекорди
Коментари Харесай

Гореща вълна залива Европа това лято

За рисково горещо лято, което още веднъж ще бие топлинни върхове с над 40° градуса, предизвестяват климатолози. Очаква се жегите да бъдат още по-тежки от миналогодишните, като Европа е изправена пред предизвикването да се оправя с още по-екстремно високи температури и суша. Това сочат дълготрайни прогнози на наши и европейски климатолози, написа Труд.

 

Според данните на Европейския център за средносрочни прогнози на времето (ECMWF), оповестена и от метеорологичната работа на Националната обсерватория на Атина, градусите в термометрите ще са с най-малко 2,5°C по-високи от климатичната стойност за интервала 1993-2016 година

 

Прогнозите на наши климатолози сочат, че доникъде на септември времето ще е горещо - туристите могат да изберат родното ни Черноморие от юли дотогава в това число, уточни метеорологът Петър Янков пред “Труд news ”.

 

Той бе безапелационен, че, тези месеци ще бъдат сухи. Средно на Балканите времето ще бъде динамично с повече превалявания доникъде юли. А доста слънце ще има по-късно чак до октомври. Янков посочи, че “последните прогнози на международен климатичен център в действителност са за топло начало на лятото. В Западна Европа съответно ще бъде с към 3 градуса по-горещо от нормалното ”.

 

Той успокои, че у нас и на Балканите събитията не съответстват постоянно с тези в Западна Европа. Климатологът е безапелационен, че дълготрайните синоптични прогнози имат сбъдваемост единствено към 60%, тъй като най-точни са в границите на 3 до 5 дни, тъй че времето може и да ни изненада.

“На всеки три години се случва такава особеност - август и септември да са по-сухи и градусите да са с към 3 от горната страна. А в Източна и Западна Европа в действителност ще бъде по-топло и изсъхнало ”, заключи синоптикът.

 

Там чакат температурите да бъдат най-малко толкоз високи колкото бяха през лятото на 2022 година - най-горещото досега в Европа. Най-засегнати ще бъдат Гърция, Хърватия и Италия, които от ден на ден българи избират за почивката си.

 

Така туроператори и локални се приготвят за провокациите пред летния сезон. Миналото лято огромни площи от Северна Европа посрещаха за продължителни интервали рискови температури, надвишаващи 45°C. Това отблъсна туристи, само че и бе причина за горски пожари.

Затова се подхваща акомодация на туристическите зони.

 

Службата за климатични промени “Коперник ” към Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози към този момент изкара графики, в които се вижда, че температурите през това лято в България ще са с към 2 градуса по-високи от нормалните.

От “Коперник ” разгласяват месечни бюлетини за климата, в които се оповестява за следените промени в температурите на въздуха и морето.

Службата за климатичните промени предизвестява европейците да се пазят от топлинен стрес, защото несъразмерното топлинно натоварване въздейства на физиологичните и психическите реакции на организма.

 

Средната годишна температура в България се е повишила с към 1,5°C от 1970-те години до през днешния ден. Прогнозите сочат, че междинната температура в България може да се усили с още 2-4°C до края на XXI век.

 

Периодът сред 1990 и 2020 година е влезнал в разнообразни отчети със обилни температурни аномалии, в това число редица извънредно горещи години. Увеличението на температурите не е отмерено разпределено през всички сезони. Най-голямо покачване се следи през летните месеци, като температурите през този интервал са се нараснали с към 2°C.

 

Климатичните служби обръщат от ден на ден внимание на ограниченията, които хората би трябвало да вземат против топлинния стрес. Високите летни температури провокират признаци като отмалялост, замаяност, гадене, главоболие и мускулни крампи.

Проучванията демонстрират, че високите температури усилват риска от психологични разстройства, в това число тревога и меланхолия, а също и експанзията и насилието.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР