Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ Козлодуй е

...
Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ Козлодуй е
Коментари Харесай

Радев призова при изграждането на новите мощности в АЕЦ Козлодуй“ да бъдат включени повече доказани български компании

Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „ Козлодуй ” е план от национално значение за България и би трябвало да води към усилване на двустранното партньорство с Република Корея във високите технологии и вложенията. Това съобщи президентът Румен Радев на среща през днешния ден с управлението на Hyundai E&C, оповестиха от прессекретариата на президента.

Корейската компания по-рано през днешния ден подписа в София меморандум за съдействие и съгласие с „ Главболгарстрой “, в това число за градежа на новите блокове в АЕЦ „ Козлодуй ”. По време на срещата в президентската институция, президентът сложи редица въпроси за периодите за построяването на новите блокове, за съществуването на ясно систематизиране на отговорностите сред българската страна и фирмите „ Хюндай “ и „ Уестингхаус “, за методите на финансиране на плана, по какъв начин ще се действа с отработеното нуклеарно гориво и други.

„ Изграждането на нови нуклеарни блокове е съществено предизвикателство, само че разполагаме с два значими фактора за триумф – българската експертиза и опит в безвредното и надеждно експлоатиране на нуклеарни мощности в продължение на половин век и вашата експертиза в тази област “, сподели президентът.

Затова президентът прикани при построяването на новите мощности в АЕЦ „ Козлодуй “ да бъдат включени повече потвърдени български компании и експерти в региона на нуклеарната енергетиката.

" Партньорството с Република Корея в областта на нуклеарната енергетика е опция за България да се развива на по-високо софтуерно равнище, както и за по-активен двустранен теоретичен продан, тъй че в бъдеще страната ни да бъде самостоятелна в техническата употреба на новите блокове ", съобщи Радев.

Държавният глава изрази и интереса на България планът да бъде приключен в период и при ясни финансови параметри, защото международната процедура демонстрира, че за построяването на нуклеарни мощности са нужни доста години и постоянно финансовите параметри се трансформират във времето.

От управлението на Hyundai E&C благодариха за оказаната опция да обсъдят вероятностите пред българската нуклеарна енергетика с президента и подчертаха, че планът по създаване на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ планува те да бъдат приключени в интервала 2033-2035 година От страна на компанията подчертаха също по този начин, че работят планът да бъде вместен в заложените времеви и бюджетни рамки и че той има стратегическо значение за „ Хюндай “, показаха още от прессекретариата.

По тематиката за строителството на 7-и и 8-и блок а АЕЦ " Козлодуй " служебният министър на енергетиката Владимир Малинов съобщи по-рано през днешния ден, че България ще упорства във допустимо най-голяма степен периодите за строителството на двата блока да бъдат съкратени и те да бъдат въведени в употреба даже по-рано от това, което е планувано в Пътната карта, утвърдена от Народното събрание.

" Страната ни обаче ще държи извънредно доста на сигурността по време на строителството, както и на безвредната употреба на блоковете в бъдеще. По мотив финансирането на плана страната ни работи по няколко вероятни модела на финансиране. Единият е българската страна да взе участие с към 30 %, а останалите 70 на 100 да бъдат обезпечени със заемно финансиране ", изясни Малинов.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР