Трите зелени частни неправителствени организации, които обжалват решението на Министерство

...
Трите зелени частни неправителствени организации, които обжалват решението на Министерство
Коментари Харесай

Зелените протакат делата срещу АМ Струма - не платили 10 лв. такса 


Трите зелени частни неправителствени организации, които апелират решението на Министерство на околната среда и водите, което позволява построяването на Автомагистрала „ Струма “ по трасето от Кресна към София, съзнателно не са платили правосъдната такса от 10 лева, с цел да протакат колкото се може по-дълго делата, демонстрира информация в съда.

Жалбоподатели са „ Асоциация на парковете в България “, учредена от Тома Белев, швейцарско -българската фондация „ Биоразнообразие “ на Петко Цветков и „ Сдружение за дива природа Балкани “ на Андрей Ковачев. Последните двама са някогашни съпредседатели на партията „ Зелено придвижване “, а Тома Белев е актуалният.

Неплащането на правосъдната такса е остарял екорекетьорски трик. Целта е допустимо най-дълго да се проточи правосъдният развой. Зелените го ползват най-често, когато апелират огромни инфраструктурни планове, като построяването на 7 и 8 реактор на АЕЦ Козлодуй, пътните планове, метрото в София, завода за отпадък в Столицата и редица други, предава еконовини.бг

Пример в това отношение е друга зелена неправителствена организация, наречена с гръмкото име „ Институт за зелена политика “. Тя има единствено с един член, който също е бил съпредседател на „ Зелено придвижване “ - Петко Ковачев. Преди години Върховният административен съд изпраща, в продължение на 4 месеца, три писма до еколога с искане да заплати такса от 10 лева, с цел да даде на ход на делото по негова тъжба.

Зелените неправителствени организации апелират решението на Министерство на околната среда и водите, което позволи довършването на Автомагистрала Струма по трасето от Кресна към София. Оценката за влияние върху околната среда(ОВОС) потвърждава, че този вид е най-удачният за предпазване на биоразнообразието в региона. Тази Оценка на въздействието върху околната среда също беше обжалвана от екологични неправителствени организации, само че съдът отхвърли техните тъжби. Така от 2018 година има влезнала в действие и годна Оценка на въздействието върху околната среда.

От 2023 година, след построяването на пътен възел Кресна, Оценка на въздействието върху околната среда е с деяние до довършването на целия план.

Избраният вид за трасе е по този начин нареченият Г 10/50, което значи, че лентата за придвижване от Кресна към София е с габарити от две платна по 3, 50 м. и спешна лента и банкети от 3. 50 м. На доста места, там, където има изкачвания и наклони, автомагистралата е трилентова, с платно за постепенно движещи се транспортни средства.

Примомняме, че заради саботажа на зелените неправителствени организации, построяването на Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле беше забавено над 20 години. През това време там са починали 74 индивида при произшествия, а ранените са над 400. Въпреки поставените колчета към момента има произшествия. Колчетата са палиативна краткотрайна мярка. Те понижиха злополуките, само че тапите сега са големи и се чака от време на време над 1 -2 часа да се преминат тези 16 км през Кресненското дефиле.

Върховният административен съд е дал 7-дневен период на трите зелени неправителствени организации, да платят таксата от 10 лева Предвид практиката на еколозите, те ще продължат с опитите да отсрочват и протакат делото.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР