Държавата повече няма да плаща за т.нар. студен резерв, който

...
Държавата повече няма да плаща за т.нар. студен резерв, който
Коментари Харесай

Управляващите слагат край на сделките за студен резерв

Държавата повече няма да заплаща за така наречен леден запас, който подсигурява електроенергийната мрежа на страната при положение на сериозен срив. Това плануват промени в Закона за енергетиката, препоръчани от депутати от ГЕРБ. Сред вносителите е шефът на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, написа в. " Сега ".

Студеният запас – другояче казано, поддържането на неработещи мощности в ТЕЦ-овете, които да се задействат при дефицит на ел. сила, стана гореща тематика в общественото пространство през лятото. Тогава се разбра, че измежду предприемачите, които, е почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

През 2018 година Доган, а след това централата получи милиони левове от хазната за леден запас. Това излезе нескрито в самото начало на митингите против държавното управление на Бойко Борисов. В желанието си да се разграничи от Движение за права и свободи, което недоволните жители считат за прикрит сътрудник на ГЕРБ, министър председателят подреди парите за аварийни мощности да бъдат пренасочени само към държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ". Управляващите признаха, че става въпрос за политическо решение.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Държавата фрапантно ще редуцира парите, давани на Топлоелектрическа централа " В...

Сега депутатите на Борисов са решили да създадат една крачка по-напред и да сложат завършек на покупко-продажбите със студения запас. За основа на законопроекта си употребяват европейски правилник, който дава насоки за употребата на електропреносните мрежи.

" Съгласно цитирания правилник всеки оператор на преносна мрежа ръководи своята контролна зона с задоволително запаси за увеличение и понижаване на дейната мощ, тъй че да може да се оправи с несъответствия в своята контролна зона, породени от разминаване сред търсенето и предлагането и спешни обстановки ", разказва се новият механизъм в претекстовете към законопроекта.

Операторите ще си подсигуряват нужните запаси посредством подписване на контракти за спомагателни услуги на пазарен принцип – след извършен търг. Разликата в този метод със студения запас е, че за подсигуряване на електроненергийната система ще се употребяват дейни индустриални мощности (т.е. действително работещи централи), добавя се в претекстовете.

Накрая вносителите плануват цялостен успех на освободения пазар: " Премахването на покупко-продажбите за закупуване на разполагаемост за леден запас съставлява още една стъпка към въвеждане на механизъм за обезпечаване на потенциал.

Пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро и въвеждането на механизъм за обезпечаване на потенциал ще повлияят на всички производители да вземат присъединяване в една конкурентна процедура, което от своя страна ще докара до повишение на ликвидността на свободния пазар на електрическа сила. "
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР