Дали т. нар. „разбито сърце“ е абстрактна концепция или то

...
Дали т. нар. „разбито сърце“ е абстрактна концепция или то
Коментари Харесай

Отразява ли се разбитото сърце на тялото и мозъка ни?

Дали така наречен „ разрушено сърце “ е нереална идея или то се отразява на нашето тяло и мозък по един или различен метод, питат obekti.bg и AsapSCIENCE?
Всеки път, когато изпитвате физическа болежка, се подтиква същата част от мозъка, отговаряща за прочувствената болежка (например раздяла). Може би физическата и прочувствената болежка не са толкоз разнообразни, колкото сме предполагали.
Помислете единствено за методите, по които описваме изгубената обич: „ Той ми изтръгна сърцето! “, „ Това беше пестник в лицето! “, “Беляза ме прочувствено! “ – най-малко на езиково равнище вършим връзка сред физическата и прочувствената болежка.
Нещо повече – избрани проучвания демонстрират, че хората биха предпочели физическата болежка пред това да се усещат изолирани от обществото. Защо обаче тези две кардинално разнообразни преживявания провокират едно и също чувство в нашето тяло?
Ясно е, че нашите тела употребяват физическата болежка, с цел да ни предпазят от непосредствена заплаха. От еволюционна позиция обаче всичко, което способства за нашето оцеляване като тип, остава.
Създаването на обществени връзки както сред другари, по този начин и сред любовници, играе основна роля в оцеляването на голям брой типове. „ Ти се грижиш за мен, аз се грижа за теб “. По същия метод, по който не желаеме да се опарим от горещото кафе, по този начин и животните не желаят да бъдат сами в обществено отношение. Болката и от двата случая спомага за оцеляването ни. По-вероятно е да останете живи и да се размножите, в случай че не сте сами.
Това може да се види при приматите, отделени от обществената си среда. В сходни обстановки хормонът кортизол се усилва, а норепинефрин – понижава. Това води до мощен стрес и меланхолия. Много от приматите безусловно плачат от болежка.
При хората раздялата, загубата на обичан човек или изолацията провокира сходна реакция. Това основава чувството за физическа болежка.
Как можем да се оправим с нея? В края на краищата – има лекарство за физическата болежка, нали?
Изследванията демонстрират, че високите равнища на обществена поддръжка понижават болката. Социално отчуждените хора обаче намират пътя си доста по-трудно. Затова в случай че сърцето ви е разрушено, обкръжете се с близки хора. Ако видите, че някой страда в прочувствено отношение, бъдете до него. Да, толкоз е просто.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР