Месец по-рано започна прибирането на листенцата на прословутата българска роза

...
Месец по-рано започна прибирането на листенцата на прословутата българска роза
Коментари Харесай

Изменението на климата засегна сериозно и легендарната българска роза

Месец по-рано стартира прибирането на листенцата на прословутата българска роза у нас . Това е исторически миг и връх по най-бърз разцвет на розите , което се дължи на изменението на климата , което докара до по-топли и по-влажни пролети, написа " Ройтерс ".

България е един от водещите международни производители на ароматно розово масло, което се употребява и в козметичната промишленост.

Най-доброто розово масло се създава в централната Розова котловина , където съгласно историците розите са били култивирани като култури още от антична Тракия през 5-ти до 3-ти век прочие н. е.

Първата фабрика за масло е открита през 1820 година в град Казанлък.

Процесът на произвеждане на създаваните в България от 2 до 3,5 тона розово масло годишно не е елементарен. За един грам розово масло са нужни повече от 1000 розови листенца, които се берат ръка рано заран, защото наличието на етерично масло е най-високо към 7 сутринта.

Венчелистчетата се употребяват и за артикули, в това число розова вода, розово сладко, розов чай ​​и даже розова ракия.

Качеството на венчелистчетата и маслото е мощно подвластно от метеорологичните условия, като комбинацията от топлота и мокрота е решаваща.

Заради неотдавнашната мека зима и доста топъл март розите започнаха да цъфтят по-рано тази година.

Според учените изменението на климата през последните десетилетия е предиздвикало растенията да започнатда цъфтят седмици по-рано от преди.

„ Проверихме нашия списък от 1987 година и установихме, че интензивният, всеобщ разцвет на розовите шубраци е сред 10 и 20 юни. А ние през днешния ден имаме рози, които стартират да цъфтят месец по-рано “, споделя пред медията Валентин Казанджиев, агрометеоролог в Националния Институт по метеорология и хидрология в София.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР