Ранното побеляване на косата може да значи неподозирана болест! Появата на

...
Ранното побеляване на косата може да значи неподозирана болест!
Появата на
Коментари Харесай

Ранното побеляване на косата може да значи неподозирана болест!

Ранното побеляване на косата може да значи неподозирана болест!

Появата на от ден на ден бели косми по косата до посивяването й и последователното побеляване е естествена част от процеса на стареене. Преждевременното начало обаче може да бъде причина за безпокойствие и да демонстрира прикрит здравословен проблем.

Един от главните фактори, допринасящи за преждевременното посивяване, е генетиката. Но не постоянно!

Ранното побеляване на косата може да значи неподозирана болест! 22.06.24 16:35 Александър Симов: Българска социалистическа партия ще желае топене на връзките с Румен Радев 22.06.24 15:45 Има Такъв Народ пристана на Бойко Борисов! Тошко Йорданов: „ Изчегъртването на ГЕРБ е отминал стадий “ 22.06.24 15:15 Димитър Гетов подигравателно: Сталинка ми е обичаната финансово необразована жена 22.06.24 14:46 Християн Мицкоски пожали България, само че гръмна нова провокация към Гърция 22.06.24 14:25

Друга значима причина е оксидативният стрес, който се демонстрира при дисбаланс сред производството на свободни радикали и способността на организма да ги обезврежда с антиоксиданти. Хроничният оксидативен стрес може да докара до привършване на меланина. Това е пигментът, който виновен освен за цвета, на кожата, само че и на косата.

Нарушенията на щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм, могат да нарушат естествените процеси на пигментация на косата и да ускорят посивяването. Автоимунни нарушавания като витилиго и плешивост ареата също могат да бъдат свързани с прибързано посивяване.

Недостигът на някои витамини и минерали може да повлияе на здравето и цвета на косата. Липсата на витамин В12, витамин D, мед или желязо може да докара до прибързано посивяване. Тези хранителни субстанции играят жизненоважна роля в производството и поддържането на меланина и тяхната непълнота може да повлияе на процеса на пигментация.

Хроничният стрес не е изключение. Прекомерният стрес може да наруши функционалността на меланоцитите – клетките, виновни за производството на меланин, което може да докара до посивяване на косата в ранна възраст.

Макар че самото ранно посивяване е най-вече козметичен проблем, то може да има психическо влияние върху хората, като ги кара да се срамят от себе си или да се усещат прибързано състарени. Ето за какво е целесъобразно да потърсите лекарски съвет, в случай че забележите доста увеличение на сивата или бялата коса в ранна възраст.

Ранното посивяване на косата може да бъде признак на разнообразни фактори, в това число генетика, оксидативен стрес, медицински положения като нарушавания на щитовидната жлеза, хранителни дефицити и продължителен стрес. От значително значение е да се разбере, че преждевременното посивяване постоянно е многофакторен проблем и може да изисква цялостна оценка от медицински експерт, с цел да се дефинира главната причина.

Чрез премахване на първопричината, справяне с всички свързани здравословни положения и разбиране на здравословен метод на живот, хората могат да бъдат в положение да забавят или вероятно да извърнат процеса на прибързано посивяване.

Още вести четете в: Здраве За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР