Мангровите гори по света са изложени на риск от изчезване.

...
Мангровите гори по света са изложени на риск от изчезване.
Коментари Харесай

Половината от мангровите гори в света са застрашени от изчезване

Мангровите гори по света са изложени на риск от изгубване. Това се показва в изследване на Международния съюз за запазване на природата (IUCN), съобщава The Guardian.

Човешката активност се трансформира в главната причина, заради която половината от тези гори могат да бъдат повредени. Селското стопанство, покачващите се морски равнища, крайбрежното развиване, петролните разливи и други замърсявания, както и резултатите от строителството на язовирни стени са все по-големи закани.

Най-застрашени са мангровите гори в Южна Индия, Шри Ланка и Малдивите. Горите в Южнокитайско море, централната част на Тихия океан и източния Коралов триъгълник към Малайзия, Папуа Нова Гвинея и Филипините са класифицирани като сериозно застрашени.

Авторите на проучването означават, че мангровите гори обезпечават доста изгоди за хората. Те също по този начин понижават риска от бедствия в крайбрежните региони и всмукват огромни количества въглерод от атмосферата. Такива гори улавят три пъти повече парникови газове от тропическите гори със същия размер.

Мангровите гори покриват към 15 % от бреговата линия. Тяхната деградация ще лиши доста типове флора и фауна от домовете им.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР