Днес сигурността в нашия регион е постижима само с практическия

...
Днес сигурността в нашия регион е постижима само с практическия
Коментари Харесай

Сигурността в нашия регион е постижима с практическия принос на НАТО, смята Запрянов

„ Днес сигурността в нашия район е постижима единствено с практическия и дълготраен принос на НАТО и целенасочения ангажимент на Европейски Съюз. “ Това съобщи министърът на защитата в приветствието си към участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

Форумът беше открит в Националния замък на културата в София, оповестяват от Министерство на защитата. В него вземат участие близо 400 парламентаристи от 32-те държави-членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации.

Министър Запрянов открои три значими тематики в полемиките по време на сесията на Парламентарната асамблея: поддръжката за Украйна, целите и упованията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон и сигурността в Черноморския район. 

„ България е фокусирана върху укрепването на националната защита в границите на НАТО. В момента изпълняваме планове за рационализация на въоръжението и техниката във всички типове въоръжени сили и във всички оперативни домейни. Увеличаваме вложенията за придобиване на нови системи и се ангажираме да развиваме нашите благоприятни условия за поддръжка на страната хазаин “, уточни министърът на защитата.

Той означи, че би трябвало да се направи всичко допустимо за укрепването на капацитета за въздържане и защита на НАТО в Черно море, като неразделна и основна част от целия Източен фланг.

„ Създаването на многонационална бойна група на НАТО в България е от фундаментално значение за отбраната на страната ни като съдружник и е действителен принос към сигурността на Югоизточния фланг на Алианса. Днес водената от Италия бойна група е изцяло комплектована. Очакваме надграждането на качествата й, с цел да доближи равнище на бригада, в случай че и когато е належащо. Работим и по основаването на многонационален дивизионен щаб на НАТО в България. Този щаб ще реализира командването и ръководството на съответните формирования на сухопътните войски според районните проекти на НАТО. Морският координационен център във Варна ще укрепи в допълнение нашата групова защита “, уточни министър Запрянов.

„ В допълнение, с цел да укрепим нашите отбранителни качества, ние търсим разновидности за разполагане на системи за противовъздушна защита и брегови ракетни комплекси на съдружници от НАТО на наша територия. Тази стъпка ще укрепи посланието за готовността ни за въздържане “, добави той. 

Министър Запрянов благодари на българския парламент за позитивната роля за построяването на по-силна национална защита в границите на НАТО и Европейски Съюз, за поддръжката към целите на отбранителната политика изключително във връзка с капиталовите планове, развиването на качествата на въоръжените сили и грижата за военнослужещите. 

„ Тъй като съветската експанзия към Украйна е директно предизвикателство за нашата сигурност, ние ще продължим да поддържаме Украйна в нейните законни дейности за противопоставяне на съветската военна инвазия и за възобновяване на териториалната й целокупност в границите на интернационално приетите й граници “, съобщи министърът на защитата. Той акцентира, че поддръжката за Украйна, в границите на нашите благоприятни условия, е наш стратегически интерес.

„ Сега работим върху забележителен спомагателен транш военна помощ, като се фокусираме върху действителните потребности на украинските бойци за отбиване на съветските агресори. Това е най-хубавата инвестиция в нашата обща сигурност “, уточни министър Запрянов.

Очакванията от Срещата на върха във Вашингтон са да се потвърдят решенията за подсилване на възпирането и защитата на Източния фланг, както и за цялостното ресурсно обезпечаване на отбранителните проекти. „ Съюзниците би трябвало да изпратят мощно обръщение за трайно единение, взаимност и мощ “, съобщи министър Запрянов.

„ Във Вашингтон би трябвало да обърнем задоволително внимание на районната сигурност както в Черно море, по този начин и в Западните Балкани, които са два взаимосвързани района, подложени на целенасочени съветски хибридни акции. Ето за какво противодействието на хибридните закани също би трябвало да бъде включено в дневния ред на срещата “, означи той. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР