Dacia промени коренно автомобилния сектор със своя икономически модел и автомобили. Logan

...
Dacia промени коренно автомобилния сектор
със своя икономически модел и
автомобили. Logan
Коментари Харесай

НОВАТА DACIA SPRING ELECTRIC: ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ НА DACIA

Dacia промени радикално автомобилния сектор със своя стопански модел и автомобили. Logan демократизира новия автомобил от 2004 година, Duster раздруса SUV сегмента, а Sandero е най-продаваният автомобил на европейския пазар на частни клиенти и неотдавна беше освежен, за да предефинира значимия съвременен автомобил.

Сега Dacia написа нова глава в своята история с представянето на първия си напълно електрически модел. Новост на пазара на електрически градски коли, обявена през март 2020 година с премиерата на демонстрационния автомобил Dacia Spring Electric.

Dacia Spring Electric ще се предлага в стандартната си версия, както и две нови версии за нови подвижности: версия, адаптирана за споделена електрическа градска подвижност, и лекотоварен автомобил за куриерски доставки без вредни излъчвания.

Spring е гражданска война: като най-евтиният електрически градски автомобил на пазара, той прави електрическата мобилност още по-достъпна. Със своя агресивен SUV екстериор, той се гордее с безпрецедентен шир, обикновен и надежден електрически мотор и оптимален пробег. Това е повсеместен и практичен градски автомобил.

Електрическата подвижност постепенно става част от нашето всекидневие. Като пионери в електрическата подвижност, Groupe Renault и Алиансът имат 10 години уникален опит в региона. В Европа един на всеки пет електрически коли се произвежда от Groupe Renault. Повече от 30 000 служители са подготвени в спецификата на електрическата подвижност.

Dacia приспособява електрическата мобилност към своята философия да предлага съвременен автомобил, който дава отговор на съществените потребности: Spring е дребен, просторен, здрав електромобил, предлаган на ненадмината цена.

Dacia Spring Electric ще бъде стартирана през пролетта на 2021 година с опростена гама и търговско предложение: батерия, включена в цената и две равнища на съоръжение.

„ Марката Dacia е ориентирана към предефиниране на значителното. Ние сме известни в автомобилната промишленост с различните ни революции, първо с Logan, а след това и с Duster, който направи SUV автомобила наличен за всички. Това е третата гражданска война на Dacia и нейното име е Dacia Spring. Dacia Spring ще навлезе на три различни пазара: пазара на частни клиенти, европейските оператори на споделена мобилност и компании за куриерски доставки с товарна версия. Готина и модерна, Dacia Spring ще промени играта като достъпно решение за електрическа мобилност за всички. "
Дени Ле Вот, член на Изпълнителния комитет на Groupe Renault
ЕКСТЕРИОР

‘МОДЕРЕН’ ГРАДСКИ АВТОМОБИЛ С АГРЕСИВЕН ВЪНШЕН ВИД

Първият дребен градски автомобил на Dacia, Spring Electric, предефинира „ стандартния “ електрически автомобил. Неговите висок луфт, арки на колелата и покривни греди му придават перфектния авантюристичен тип за превземане на градската джунгла.

SUV ВЪНШЕН ВИД
Неговият нападателен дизайн включва атрибути от света на SUV колите, като по-широки арки на колелата, покривни греди, подсилена предна решетка, задна защитна кора и висок пътен луфт (150 мм не натоварен). С необятните си плещи и издут челен похлупак, Spring може да се похвали със здрав външен тип, докато силуетът й допуска обилно вътрешно пространство. И макар всички очаквания, Spring Electric е същински градски автомобил със скромни размери: единствено 3,73 м дължина, 1,62 м ширина (без страничните огледала) и 1,51 м височина.

ОТЛИЧИТЕЛНА ПРЕДНА ЧАСТ
Spring Electric сигурно не остава незабелязан. Предната му част излъчва силна характерност с тънки LED светлини, чиято хоризонтална линия е удължена в дизайна на решетката, ръбест челен капак и огромна предна ризница. Отличителен знак на електрическите коли, предната решетка на Spring е плътна. Този ултрамодерен дизайн с 3D детайли стилно скрива гнездото за зареждане, което се отваря от купето на автомобила.

НОВ СВЕТЛИНЕН ПОДПИС
Задните светлини са оборудвани с новия Y-образен LED светлинен автограф на Dacia. LED технологията предлага както високоефективно, по този начин и енергийно ефективно осветяване.

ЗАБЕЛЕЖИМ „ ОРАНЖЕВ ПАКЕТ “
Смелият външен тип на Spring Electric е допълнен от пъстър пакет, разполагаем за лансиращата версия: страничните огледала, декоративната част на покривните греди и пръстенът под предната решетка са оранжеви. С това оборудване електрическата подвижност е стилна и забавна.

ДЖАНТИ С ТАСОВЕ FLEXWHEEL
Тасовете на Spring Electric естетически имитират алуминиеви джанти. Това е възможно с помощта на технологията Flexwheel: стоманените джанти са перфорирани, за да разрешат монтаж на стилни тасове - естетично и рентабилно решение при нужда от промяна.

ДИНАМИЧНА ЗАДНА ЧАСТ
The reflex reflectors are fitted in fake air scoops. The rear wings are ribbed.
В горния си край задната част подчертава предназначението на Spring като семеен градски автомобил с закривен заден прозорец, заоблени фарове и плавни линии. Долният край разполага със SUV атрибути като солидна, неоцветена задна ризница и сива защитна кора. Рефлекторните отражатели са инсталирани във фалшиви въздухозаборници. Задните крила са оребрени. Тези стилистични трикове подсилват силуета на Spring.

ИНТЕРИОР

БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН ПРОСТОР

Отвътре Dacia Spring предлага просторни интериор и багажник. Приветлив и добре оборудван, кокпитът може комфортно да побере четирима възрастни.

МНОГО МЯСТО НА БОРДА
В компактните външни размери на градски автомобил с пет порти, Spring Electric предлага четири места за възрастни. С щедро пространство за главата и коленете (100 мм), задните седалки могат елементарно да побират по-високи възрастни. Усещането за шир също способства за цялостния комфорт на интериора. Пътниците отпред имат 23,1 литра място за предпазване в голямата жабка, джобовете във вратите и отделението за предпазване в централната конзола. Пътниците откъм гърба имат джобове за съхранение на гърба на предните седалки.

ГРАДСКИ АВТОМОБИЛ С ГОЛЯМ БАГАЖНИК
Багажникът предлага най-хубавия товарен капацитет в своята категория: 300 литра (без да се включва второто равнище на багажника за опционалната резервна гума). Обем, заслужен за горния сегмент. За по-голяма модулност задната седалка може да бъде сгъната, с цел да осигури товароносимост от към 600 литра.

БОГАТО ОБОРУДВАНЕ
Стандартното съоръжение включва изцяло електрически усилвател на кормилото, дистанционно централно заключване и четири електрически стъкла. За да може водачът да резервира погледа си върху пътя и ръцете - на кормилото, с изключение на с циферблат арматурното табло разполага с 3,5-инчов цифров екран, а гласовото ръководство с Google или Apple може да се задейства просто с натискане на бутон на кормилото.
Като в допълнение съоръжение се предлагат ръчен климатик, мултимедийна система, електрически странични огледала и аварийна гума.

ПРИВЕТСТВЕН ИНТЕРИОР
С влизането си в кокпита на Spring Electric пътниците си няма да пропуснат централно разположените вентилационни отвори със сини вложки. Хромираният въртящ се скоростен джойстик е доста елементарен за използване със своите три позиции: D (drive), N (neutral) и R (reverse).

ПО-ЛЕСНО МАНЕВРИРАНЕ
С радиус на завой до единствено 4,8 м, Spring Electric може елементарно да маневрира в града. Неговите системи за подкрепяне на паркирането, предлагащи се като допълнително оборудване, обезпечава образна и аудио помощ чрез три ултразвукови радарни датчика на задната ризница и камера за назад виждане, с изображения с динамични линии за ориентиране, визуализиращи се на екрана на мултимедийната система.

ИНТУИТИВНА И ЛЕСНА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ МУЛТИМЕДЙНА СИСТЕМА
Предлагащата се като допълнително оборудване мултимедийна система Media Nav включва моден 7-инчов сензорен екран, сателитна навигация, DAB радио, съвместимост с Apple Carplay и Android Auto, Bluetooth и USB изход. Разпознаването на глас (чрез смартфон) може да се задейства посредством бутон на кормилото.

ДВИГАТЕЛ И ЗАРЕЖДАНЕ

СЕМПЪЛ И НАДЕЖДЕН ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ДВИГАТЕЛ

Вярна на философията на моделите Dacia, Spring Electric е икономична за покупка и експлоатация. Предлаган на ненадмината цена с пробег от 225 км (WLTP), моделът насърчава семплост, надеждност и здравина. Тези качества напълно отговарят на напълно електрическия му двигател.

ДВИГАТЕЛ, ПЪЛЕН С ПРЕДИМСТВА
Изцяло електрическият мотор с мощност 33 кВ (еквивалентен на 44 к.с.) е съчетан с 26,8 кВч батерия. Тази технология се възползва от десетгодишния опит на Groupe Renault в региона на електрическата мобилност. Надежден, здрав и безвреден, двигателят има доста преимущества: плавно линейно ускоряване, придвижване без звук и вибрации. Spring Electric коства по-малко за шофиране от равностоен автомобил с двигател с вътрешно горене, така като разходите за гориво и обслужване са много по-ниски.

УДОБЕН В ГРАДА И ИЗВЪН НЕГО
Spring Electric е повсеместен изцяло електрически автомобил. Повишеният му просвет и уравновесената непоклатимост на пътя улесняват шофирането както в центъра на града, по този начин и по извънградски пътища. Неговите надеждна механика, пробег и вътрешен комфорт осигуряват голяма независимост на потребление.

ЛЕСНО ЗАРЕЖДАНЕ
За да даде по-голяма самостоятелност, Spring предлага богат избор от варианти за зареждане: 220 V домакински контакт, използващ стандартно предоставения кабел, Wallbox (с кабел като в допълнение оборудване) или на DC станция за зареждане (допълнително оборудване).
Времето за зареждане на литиево-йонната батерия е:
по-малко от час за заряд от 80% на 30 кВ DC станция
по-малко от 5 часа за заряд от 100% на 7,4 кВ Wallbox станция
по-малко от 8 часа и 30 мин за заряд от 100% на 3,7 кВ Wallbox станция
по-малко от 14 часа за заряд от 100% на 2,3 кВ домашен контакт

ПРАКТИЧНО ПРИЛОЖЕНИЕ*
Безплатното приложение MY Dacia позволява на клиентите да наблюдават равнището на заряд в батерията и оставащия пробег в километри в действително време посредством смарт телефон, да стартират предварителна климатизация на купето (климатик), както и да открият автомобила си в действително време. Когато Spring Electric се зарежда, приложението информира клиентите за напредъка на зареждане и им позволява да го включват или изключват.

ОПТИМИЗИРАНО ОБСЛУЖВАНЕ
Работейки без масло и с доста по-малък брой движещи се елементи от мотор с вътрешно горене (поради неналичието на ангренажен ремък), електрическият двигател е благонадежден и неговото обслужване коства по-малко от това на двигател с вътрешно горене. Гаранцията на Dacia Spring Electric е 5 години и 100 000 км, а на батерията - 8 години и 120 000 км.

*Ще бъде стартирано в България в края на 2021 г.
ШОФИРАНЕ И БЕЗОПАСНОСТ

УНИВЕРСАЛЕН И ПРАКТИЧЕН ГРАДСКИ АВТОМОБИЛ

Spring Electric предлага преференциален достъп до електрическа подвижност. Компактните му размери и надеждният пробег го правят гъвкав във връзка с употреба и лесен метод да се насладите на пълните предимства на комфорта на борда и удоволствието от електрическото шофиране.

ПРОБЕГ, НА КОЙТО МОЖЕТЕ ДА РАЗЧИТАТЕ
Лекият и стилен Spring Electric има пробег от 225 км по цикъл WLTP и 295 км по цикъл WLTP City (цикъл на утвърждение, който включва само градската част от цикъла на одобрение), гарантиращ огромна еластичност на използване както в градски, по този начин и в крайградски региони.
В Европа междинният дневен пробег в сегмента на градските коли (A) е 31 км. На база тази статистика Spring ще се нуждае от единствено едно зареждане на батерията седмично.
Пробегът може да бъде усъвършенстван с съвсем 10% чрез натискане на бутона ECO на арматурното табло посредством на ограничение на мощността от 23 кВ (вместо 33 кВ) и ограничаване на оптималната скорост до 100 км/ч.
ПЪЛНОТО УДОВОЛСТВИЕ ОТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОМОБИЛ
Електрическият мотор предлага много предимства на пътя: добра реакция на ускорение (125 Nm неотложен въртящ момент), липса на нужда от промяна на предавките, придвижване без звук и трептения. Няма потребност да се ограничавате, когато става въпрос за удоволствието от шофиране на електромобил, тъй като Spring не отделя никакви замърсители или CO2 излъчвания.

СВОБОДА НА ДВИЖЕНИЕ
Двигателят на Spring Electric предлага пълна свобода на придвижване в градските центрове с стеснен достъп, даже по време на пикови замърсявания. В някои страни електрическите коли се възползват от тласъци за закупуване под формата на финансови или данъчни облекчения. В много градове паркирането за електрически коли е гратис.

БЕЗОПАСНОСТ НА БОРДА
Spring Electric има доста системи за безопасност като общоприетоо съоръжение: ограничител на скоростта, ABS, ESP, система за електронно систематизиране на спирачната мощ, шест въздушни възглавници, незабавно повикване (бутон SOS), автоматично активиране на фаровете и активен спирачен помощник. Активна от 7 до 170 км/ч, тази система разпознава, чрез предния радар, дистанцията до автомобила начело (неподвижен или движещ се). Ако бъде открит риск от конфликт, системата предизвестява лидера визуално и звуково, преди да усили работата на спирачната система, в случай че лидерът стопира, но рискът към момента е налице, или автоматично задейства спирачките или ги задейства по-силно, в случай че лидерът не стопира или не спира задоволително.

ЕФЕКТИВНОСТ НА ПЪТЯ
Spring Electric е стопански и енергийно ефективен с общи разноски за собственост (TCO) по-ниски от тези на съпоставим автомобил с мотор с вътрешно горене. Моделът дори предлага най-ниския TCO на пазара (електрически коли и коли с двигател с вътрешно горене).
TCO е показател на общите разноски за притежание на автомобил и се използва главно от експерти, изключително флийт мениджъри, с цел да усъвършенстват своите разходи.

СПЕЦИАЛНИ ВЕРСИИ

ПЕРФЕКТНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НУЖДИТЕ ЗА НОВИ МОБИЛНОСТИ

С актуалните енергиен преход и регулаторна среда светът, както и неговите потребности и решения за подвижност, се променят. Spring Electric е прагматичният отговор на Dacia на актуалните потребности от устойчива подвижност, налична за всички.

ВЕРСИЯ, АДАПТИРАНА ЗА СПОДЕЛЕНА МОБИЛНОСТ
В Европа междинното потребление на автомобил от услуги за споделена мобилност е 40 минути на разстояние от 8 километра. Dacia Spring е изцяло подобаваща за подобно приложение, защото е напълно електрическа, лесна за потребление, надеждна и здрава. Цената на автомобила също значи, че той е в сходство с икономическия модел на услугите за споделена подвижност и потребностите на клиента.
Въз основа на експертизата, добита от ZITY, услугата за споделена подвижност, управлявана от Groupe Renault и Ferrovial в Мадрид и Париж, Dacia създаде характерна версия на Spring за пазара на услуги за споделена мобилност. Моделът е оборудван по този начин, че да приспособи технология на оператори, позволяваща геолокация и дистанционен достъп до автомобила (чрез смартфон).
Предлагана се в бяло и светлосиво, тази версия ще се предлага с черни седалки (от издръжлива, устойчива на петна изкуствена кожа), прагове на предните врати и багажника, предни и задни стелки, черни дръжки и странични огледала за по-голяма устойчивост и 14-инчови Flexwheel джанти с тасове. В купето лидерът ще има достъп до оператора на споделена мобилност посредством екрана на автомобила, благодарение на репликацията на смартфон (Apple Car Play и Android Auto). Водачът ще има достъп и до помощни системи за навигация и паркиране (задна камера и задни радари).
Groupe Renault и новите форми на подвижност
В подтекста на провокациите в областта на околната среда и задръстванията и проблемите с мобилността и достъпността, с които се сблъскват градовете, Groupe Renault се превърна в желан сътрудник за обществения и частния бранш. Изцяло електрическата гама на Groupe Renault е съвършен отговор на променящите се приложения и потребности на градовете. Споделената електрическа мобилност съставлява 15 000 изцяло електрически автомобила, които в момента са в послание, и бързо нараства. С 9 000 броя ZOE и Twizy, интегрирани в оператори за споделена подвижност, Groupe Renault към този момент е лидер в електрическата споделена мобилност в Европа, присъстващ в повечето европейски столици като:
оператор:
В партньорство с Ferrovial, испанска група за услуги и инфраструктура, Groupe Renault стартира услугата за споделена мобилност ZITY в Мадрид през 2017 година Към днешна дата ZITY има повече от 360 000 активни клиенти. До лятото на 2020 година това решение за споделена подвижност на самообслужване беше разширено до района на Париж с флот от 500 броя ZOE. Три месеца след стартирането му повече от 22 000 души вече употребяват услугата.
партньор на оператори на споделена мобилност
В към 20 огромни града в Европа и Латинска Америка и Green Mobility в 6 града в Дания, Швеция и Белгия, Fetch в Амстердам и Totem Mobi, който предлага споделена мобилност с Renault Twizy в Марсилия и Монпелие (Франция).

ЛЕКОТОВАРНА ВЕРСИЯ
Проектирана за търговци, Spring Electric Cargo разполага с багажник, който включва и пространството, непокътнато за задната седалка при общоприетата версия, пластмасова обшивка на пода и на вътрешните арки на колелата, четири халки за окачане и бариера от телена мрежа, разделяща предните пасажери от товарния отсек. Товарната дължина на тази специфична версия е 1033 мм, с размер от 800 литра и потребен товар от 325 кг.
Налична в бяло, Spring Electric Cargo се предлага със общоприетоо съоръжение, включващо ръчен климатик, радио (с Bluetooth, USB излаз и зона за държач за смартфон), текстилна тапицерия, черни дръжки и странични огледала и 14-инчови стоманени джанти с тасове. От съображения за оптимизиране на тежестта тази версия няма резервна гума.

ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИФИКАЦИИ
РАЗМЕРИ
Дължина: 3 734 мм
Широчина: 1 622 мм (1 770 мм със страничните огледала)
Височина: 1 5116 мм
Междуосие: 2 423 мм
Просвет: 150 мм

ДВИГАТЕЛ
Двигател: електрически 33 кВ (44 к.с.)
Батерия: 26,8 кВч
Зареждане: AC до 6,6 кВ / DC до 30 кВ
Пробег: 225 км (WLTP) / 295 км (WLTP City)
Максимална скорост: 125 км/ч

*Източник:
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР