© Kai Pfaffenbach Забавянето почти сигурно ще принуди ЕЦБ да

...
© Kai Pfaffenbach Забавянето почти сигурно ще принуди ЕЦБ да
Коментари Харесай

Ръстът на европейската икономика се свива наполовина

© Kai Pfaffenbach Забавянето съвсем несъмнено ще принуди ЕЦБ да понижи лихвите и да купува още веднъж активи. Икономическият напредък на европейската стопанска система се сви на половина в интервала април-юни спрямо първото тримесечие. В същото време инфлацията в еврозоната се забавя, която отваря пътя на Европейската централна банка да намали лихвите през есента, каквато поръчка даде след последното съвещание на управителния съвет през предходната седмица.

Флаш данните на Евростат от през днешния ден демонстрират, че закъснение на растежа има както в еврозоната, по този начин и в целия Европейски Съюз. Брутният вътрешен артикул (БВП) и в еврозоната, и в Европейски Съюз е повишен със скромните 0.2% на тримесечна база при 0.4% през първото тримесечие. По този метод растежът на Брутният вътрешен продукт се връща към равнищата от втората половина на предходната година.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На годишна нарастването на Брутният вътрешен продукт в еврозоната е 1.1%, а в целия Европейски Съюз - 1.3%. За съпоставяне, растежът на годишна база през първото тримесечие беше 1.2% за еврозоната и 1.6% за целия съюз.

Евростат обаче не разгласява разбивка по страни при флаш данните и повече информация ще има при предварителните данни, които ще излязат в средата на август.

Досега единствено няколко страни от Европейски Съюз разгласиха данни за Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие. От тях се вижда, че икономическият напредък се забавя в Испания - 0.5% напредък на тримесечна база, под упованията на анализаторите и при 0.7% при започване на годината. Италия съумява да избегне рецесията на косъм - регистрира нулев растеж на тримесечна и на годишна база.

Във Франция също има закъснение - Брутният вътрешен продукт е повишен през второто тримесечие с 0.2% спрямо предходното, при 0.3% през първото, основно поради по-скромните разноски на семействата.

Докато пазарът на труда в Европейски Съюз остава мощен и преобладаващият бранш услуги продължава да поддържа напредък, производителите са под напън поради политическа неустановеност и спад в международната търговия, отбелязва Financial Times.

Забавяне на инфлацията

Друг проблем за еврозоната, с изключение на по-слабият напредък, е забавянето и на инфлацията, която през юли е била 1.1%, по отношение на 1.3% през юни. Това е и най-ниският резултат от 17 месеца. Целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) по този индикатор е инфлация от 2%. Единствените артикули, които доближават това число са храните, алкохола и тютюневите произведения.

Последните данни и във връзка с стопанската система, и във връзка с инфлацията, сочат, че ЕЦБ евентуално ще смъкна още по-ниско лихвите през септември. Те са на историческото си дъно даже сега, като са там от към този момент половин десетилетие. Основният спор през последните години беше по кое време ЕЦБ най-сетне ще стартира да подвига лихвите, само че в този момент, сходно на американския Федерален запас, въпросът се трансформира и той към този момент е какъв брой по-ниски могат да станат те.

" Ние чакаме ЕЦБ да отговори на тази необятно разпростираща се уязвимост в стопанската система, която считаме, че ще продължи - с спомагателни ограничения, в това число и възобновяване на количественото облекчение и понижаване на лихвите ", декларира пред Reuters Даниеле Антонучи, икономист от Morgan Stanley.

Главният икономист на ING Петер Ванден Хоут отбелязва, че ЕЦБ към този момент малко или доста разгласи какво ще предприеме. " По-важното е дали тези ограничения ще окажат влияние и на инфлацията, и на растежа, защото започваме да доближаваме лимита. Сега държавните управления би трябвало да употребяват по-активна фискална политика, защото ЕЦБ не може да направи сама всичко ".

Все по-бавно

Забавянето на икономическия растеж на еврозоната и съюза не са непредвидени, като съвсем всички прогнози през последните две години сочат за още по-голямо понижаване на темпа на напредък в бъдеще. Това се случва макар най-ниската ниската безработица в еврозоната от 11 години - от 7.5%, и 6.3% в 28-те страни-членки на Европейски Съюз.

Европейската стопанска система изостава и когато се съпостави с другите огромни стопански системи. В края на юли излязоха и първичните данни за американската стопанска система, съгласно които Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати е повишен с 2.1% през второто тримесечие на годишна база. Резултатът е под задачата на настоящата администрация на Доналд Тръмп от 3%, както и закъснение по отношение на предходните тримесечия, само че въпреки всичко над упованията на пазара. Именно от Съединени американски щати могат да дойдат и още по-големи проблеми за европейската стопанска система, в случай че Тръмп реши да насочи фокуса си във връзка с търсене на нови търговски покупко-продажби към Европа, която съгласно него печели несъразмерно доста от търговията със Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР