© Георги Кожухаров Какво е Капитал ГрадовеКапитал Градове е проект,

...
© Георги Кожухаров Какво е Капитал ГрадовеКапитал Градове е проект,
Коментари Харесай

Плевен и Ловеч имат общи проблеми и могат да търсят общи решения

© Георги Кожухаров Какво е " Капитал Градове "

" Капитал Градове " е план, който е отдаден на огромните стопански дейни центрове в България отвън София. Той включва както специфични приложения, по този начин и събития. Следващата година издания ще има за Благоевград, Бургас, Ямбол и Сливен, Варна, Шумен и Добрич, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Русе и Дунавския район.
Срещи с локалния бизнес предстоят в Стара Загора, Варна, Пловдив, Велико Търново и Благоевград. Целта на срещите е да се трансфорат в платформа за разговор на бизнеса както в самите райони, по този начин и отвън тях, с цел да оказват помощ за решаването на проблеми по бърз и ефикасен метод. Още по тематиката
Новият авто живот на Ловеч

" Баховица промишлен парк " притегли първия си непознат вложител
28 ное 2018
" Армани " от Плевен

Фирма " Димитров " създава за международни колоси в модата и отваря лични марки
25 ное 2018
Когато германците дойдат

Заводът на Leoni в Плевен може да е началото на реиндустриализацията на района
24 ное 2018
Корнелия Маринова: Такова строителство не е имало от 1986 година

Кметът на Ловеч пред " Капитал "
22 ное 2018
Георг Спартански: Каквото и да приказваме, без пари нищо не става

Кметът на Плевен пред " Капитал "
21 ное 2018
Как да се отключи капацитетът на Плевен

Плевен има доста преимущества: сегашни като авиация и медицина и евентуални като логистика и промишленост. Спират го неналичието на пари, малко фикция и общи дейности с Ловеч
20 ное 2018
Икономическото разделяне сред районите в България остава огромно

Оживлението на бизнеса е очевидно на всички места, само че по-силните райони дърпат напред, а по-слабите не съумяват да наваксат
15 ное 2018

Магдален Димитров има добра концепция. Собственикът на стилната компания " Димитров ", която е най-големият шеф и един от най-големите вложители в Плевенския район, желае да закупи постройката на едно от останалите празни учебни заведения в града. В него предприемачът има намерение да направи " елитна британска гимназия за мода и ИТ технологии ". Отделно от това компанията планува построяването на нов обувен цех, както и на outlet център, който да притегля туристи, посещаващи Плевен за покупки.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Това е единствено едно от дребните и огромни решения, които Плевен и Ловеч търсят на главния си проблем - приключването на хора, стана ясно по време на полемиката по време на последното за тази година събитие от поредицата " Капитал Градове ", отдадено на района.

Двата града към този момент не работят дружно, само че на полемиката стана повече от видно, че има голяма потребност и опция да го вършат.

" Ако ние всички не се хванем дружно в ръце и нямаме самочувствието на седмия по величина град от 265 български общини, никой не ни е отговорен. И тук е мястото и да се кооперираме с нашите съседи, тъй като няма по какъв начин ти да си проспериращ, когато към теб живеят небогати съседи. Плевен и Ловеч са на един хвърлей разстояние. Те имат отлични и туристически, и исторически обичаи, имат какво да покажат - ние също. И в случай че ние си подадем ръка с най-близкия до нас регионален град, нещата ще се случват по-лесно ", изясни кметът на Плевен Георг Спартански.

" Като чувам, проблемите ни са доста сходни ", призна кметицата на Ловеч Корнелия Маринова. Според нея с въвеждането на новите районни препоръки, където ще се разискват бъдещите планове, сходни партньорства ще стават доста по-лесно.

Да задържиш хората

Намерението на Димитров в действителност е показателно за един от значителните проблеми в региона, разпознати в границите на срещата – несъответстващото на потребностите на бизнеса приблизително и висше обучение.

Едно от решенията съгласно Спартански е страната. Медицинският университет в Плевен е единственото висше образователно заведение в целия Северозападен район, само че е тясно профилирано. Въпреки това с разкриването на четвърти факултет в него броят на студентите към този момент е над 2000, като огромна част от тях са задгранични, от над 40 страни, което дава нов образ на града – цените на наемите и на недвижимите парцели са се повишили, почнали са и нови капиталови планове. " Ето по какъв начин една целенасочена държавна инвестиция в просветителната сфера дава напредък в редица браншове, свързани с услугите, с търговията и така нататък ", уточни кметът на Плевен.

Но страната не постоянно е отговорът. Според колежката му от Ловеч Корнелия Маринова с помощта на новите закони за предучилищното и учебното обучение и за професионалното образование общините имат повече и разнообразни принадлежности за смяна, които биха могли да удовлетворят пазара на труда в доста по-голяма степен и които към момента не се употребяват задоволително от локалните управляващи. Използвайки тези благоприятни условия, в Ловеч е бил понижен приемът в профилираните, езиковата и природоматематическата гимназии за сметка на професионалните учебни заведения. " Беше комплицирано, само че го направихме ", сподели Маринова.

Какво има и какво няма

Един от провокиралите най-голяма полемика въпроси беше точно за това по какъв начин се задържат и притеглят младежи. Плевен има преимуществото да има непрестанен поток от такива поради университета. " Проблемът за мен е, че ние нямаме обръщение към младите си хора. Искаме да дойдат такива, само че те, с цел да дойдат, би трябвало да знаят, че за тях тук е хубаво и има бъдеще ", заключи Георги Кривошийски, управител " Продажби " в локалния производител на оцет " Веда ".

Магдален Димитров изброи образно всички стадии, през които минава, с цел да притегли хора в предприятието си. Първо - качествена работна среда. После - добра градска среда. И най-после - положителни заведения за учене на децата им. " Аз мога да се погрижа за част от това ", призна той. Друга част обаче би трябвало да бъде дело на всички живеещи в даден град и на управата му.

Тук Стела Христонева от " Виваком " сподели, че в двата града се случват и значими стъпки към рационализация и превръщането им в така наречен умни градове. И двата града внедряват интелигентни платформи за видеонаблюдение, които след това ще могат да бъдат награждани и с други услуги. " С видеонаблюдението, което започва, с над 30% ще спадне престъпността. Това е потвърдено в другите градове, където сме го създали ", уточни Христонева.

На идващ стадий към платформите ще могат да бъдат добавяни и функционалности, ориентирани към възстановяване на здравето на хората – да вземем за пример метеостанция, която да мери качеството на въздуха, температурата, запрашеността. Друга опция е надграждането със система за улеснение на паркирането в градовете.

Да доведеш вложителите

Свързването на Ловеч и Плевен би трябвало да стартира от подобряването на инфраструктурата и връзките сред двата регионални града, стана ясно на полемиката. Но основен фактор за привлекателността на района са връзките със столицата, Черно море, Дунав и южната част на страната, считат представителите и на локалната власт, и на бизнеса. Много градове и области в страната като че ли пропущат обстоятелството, че в границите на обединявания Европейски съюз конкуренцията към този момент не е единствено със прилежащите общини, само че и с градове и райони на целия континент.

" Сякаш оставаме затворени в границите на България и съпоставяме Плевен с Южна България – дали Пловдив, дали Стара Загора, само че забравяме, че сме част от Европейски Съюз и непознатите вложители съпоставят България, не Плевен и Пловдив, а Плевен и Румъния, която е доста близо, или Плевен и Сърбия, която е доста близо. А изискванията, които се основават в прилежащите страни, които са на сходно равнище като България, за вложителите са малко по-добри ", показва Димитър Влаевски, който е юрист в адвокатско сдружение " Стоянов и Цекова ". Дружеството беше съветник на най-големия непознат вложител в последно време в Плевен - немския Leoni. " Основното, което търси един задграничен вложител, преди всичко естествено е облагата – надлежно цената на труда, и когато тя е относително идентична в България, Румъния и Сърбия, на последващо място той надлежно ще търси спомагателни преимущества – инфраструктура, население и така нататък ", добавя той.

По-привлекателна среда

Друга опция, която и Плевен и Ловеч към този момент имат намерение да употребяват, е новият " Регионален фонд за градско развиване ", който отпуска кредитни принадлежности с преференциални условия. Сред по-големите планове в Плевен, чието осъществяване ще може да стартира през идната година, са цялостният ремонт на автогарата и реновирането на пешеходната зона в центъра на града от площад " Свобода " до Драматичния спектакъл. По думите на ръководещия шеф на фонда Алис Мъгърдичян, към този момент е налице сделка с общината за тези два плана, като евентуално към тях ще бъдат добавени още два. Финалното решение за заема следва да бъде взето от общинския съвет в града идващия месец.

" Всичко е въпрос на взаимна работа. Вие имате концепциите, ние можем да ги финансираме ", заключи Мъгърдичян. " Има разнообразни справедливи и субектични аргументи един град или район да не се развива задоволително бързо – най-популярната са финансите, само че те сами по себе си не вземат решение всички въпроси. Сред значителните фактори са още инфраструктурата, демографията и образованието. "
Георг Спартански, кмет на Плевен " Новите просветителни закони дават на общините доста благоприятни условия да отговорят на потребностите на бизнеса. "
Корнелия Маринова, кмет на Ловеч " Ролята на частния капитал като ивеститор би трябвало да бъде съществена. "
Магдален Димитров, притежател на стилния производител " Димитров " " Трябва да почнем да съпоставяме освен Северна и Южна България, само че също по този начин България и Румъния и България и Сърбия. "
Димитър Влаевски, юрист в адвокатско сдружение " Стоянов и Цекова " " Пари има – както за бизнеса, по този начин и за общинските хрумвания. Това, което би трябвало, е повече опит и предпочитание. "
Алис Мъгърдичян, ръководещ шеф на " Регионален фонд за градско развиване "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР