Два опита за убийство - с нож и пистолет, както

...
Два опита за убийство - с нож и пистолет, както
Коментари Харесай

Кибертормоз: Заради гей колаж ученик наръга връстник

Два опита за ликвидиране - с нож и револвер, както и десетки побои, множеството от които по-късно публикувани и в обществените мрежи, са единствено част от образците за кибертормоз сред малолетни у нас.

Макар да няма публична статистика, към 16% от децата на възраст сред 11 и 15 година са били подложени на хакерски атаки, се споделя в отчет на СЗО в Европа, обхванал 44 страни. Най-високите равнища на тормоз в обществените мрежи са били над момчета в България, Литва, Молдова и Полша, до момента в който най-ниските са в Испания, заяви СЗО, без да дава подробни данни. У нас фрагментите на кибертормоз нормално са на побои и се споделят за унижие. При двата случая с употребявано оръжие от младежи мотивът са били кавги в обществените мрежи. И до момента в който при единия жертвата нападна, то при другия насилникът вади револвер и стреля по врага си.

Ивайло Гаджов и Даниел Чавдаров били близки от деца. Съученици, съотборници и другари даже след промяната на учебните заведения. Докато сред тях, едвам 15-годишни, не застава госпожица. Тя не е гадже на нито един от двамата, само че младежите са влюбени в нея. Скарват се и се блокират във фейсбук, към момента употребен от младежите през 2016 година Тогава Гаджов се ядосва и стартира да си прави подправени профили в обществената мрежа.

“Ще те убия ” и “Ще те гръмна ” били единствено част от заканите, които деветокласникът отправял към някогашния си другар. Ядосал се, когато връстникът му почнал да му дава отговор. Дори пращал скрийншотове от репликите на момичето, за което спорили. Ивайло толкоз се разгневил, че почнал да икономисва от джобните си и да върви по стрелбища.

Във съдбовния 26 февруари 2016 година Чавдаров отново отвърнал на заканите, присъединил и обиди. Учениците се разбрали да се бият на стадион “Стефан Миленков ”, който е до 26-о СОУ в столичния кв. “Княжево ”. Ивайло Гаджов, който в оня миг бил възпитаник в 9-и клас в гимназията по телекомуникации, пристигнал с автобус 107 към 15,15 ч. Минути преди този момент отмъкнал револвера на чичо си. Слязъл от рейса с ръце в джобовете, видял, че Даниел е с 10-ина момчета от своя 8-и А клас, и без да каже нищо, извадил револвера и го насочил към някогашния си другар.

Чавдаров се метнал към Гаджов, който натиснал спусъка, само че патронът попаднал в земята. След малко сдърпване Гаджов надвил и прострелял Даниел на 5 см от слабините, в които се целел. Тогава се доближил до падналия на земята Даниел, опрял револвера в главата му, само че след момент на колебание извадил патроните и хвърлил оръжието на земята.

“Бягай ”, споделили приятелите на Ивайло. “Няма смисъл. Така или другояче ще ме намерят ”, декларирал стрелецът и останал на място до идването на колата за спешна помощ. Тогава си тръгнал към дома, където изчакал да го заловят.

Съучениците на Даниел превързали раната с облеклата си, а младежът им декларирал: “Каквото и да стане, не се обаждайте на мама, до момента в който не стигна в болничното заведение ”.

Ивайло бе хванат бързо, а от позор татко му реалокира фамилията в различен квартал. Ученикът получи условна присъда.

Жертва на онлайн тормоз пък бе другият, прибегнал до оръжие - Даниал Бейкверди. Неговите съученици в кв. “Надежда ” създали гей колаж с облика на момчето и го качили във фейсбук през август 2018 година Тормозели го години наред с разнообразни известия, даже качвали видеа по какъв начин му се подиграват. Гей колажът бил забелязан от родственици на Бейкверди в родния Иран. Разбрал се с Кристиян Сотиров и приятелите му да се бият.

Бейкверди взел ножа и зачакал. “Отидох пред техния вход, те ме видяха, влязохме, бам, бам, бам и ги направих на нищо ”, изяснява ученикът в клип, минути след намушкването. На него е гол до кръста, има следи от кръвта на Сотиров, държи и ножа.

“Виж в този момент, аз отпреди желаех да ги удрям. Трима бяха. Изобщо не ми пука, че ще ме осъдят, аз съм си защитил моето. Ако желаят да ме съдят, в случай че желаят да не ме съдят ”, споделя нападателят на инцидентно срещналите го познати. Тийнейджърите, които снимат, го питат къде е намушкал връстника си, а той демонстрира с ножа корема си и споделя: “Ей тука ”.

Другите момчета го поучават да се маха от булеварда, да се прибере и изкъпе. Видеото е снимано, преди младежът да бъде арестуван. Прекара седмица в ареста. Призна виновността си и получи условна присъда.

И до момента в който насилието с оръжие е рядко, то побоите са чести. Обикновено са сред девойки и се снимат на клип, след което се изпращат по персонални известия, защото обществените мрежи махат фрагментите с насилия. Все отново някои попадат и в новинарския поток. Често преди боевете има онлайн тормоз. Такъв е казусът от януари м. година във Варна. Момиче си разрешило да разяснява госпожица, качена на фотография с нейна другарка. Обидената я намерила. От серията къси клипчета, направени с телефон, се вижда по какъв начин пет девойки и едно момче са притиснали в ъгъл ученичката, сипят закани против нея и я подлагат на оскърбление и тормоз.

На идващото клипче се вижда по какъв начин девойките вземат парите от портмонето на жертвата си, макар че тя страхливо споделя: “Това са ми спестени пари ”.

“Направо ща намеря и ща счупя! ”, се чува на следващото видео, след което следва пестник. Друго момиче добавя: “Разбра ли на?! Ще ни кажат даже къде живееш! ”. Включва се още веднъж първото: “Ако те ми кажат нещо за тебе… ей, ща пребия! Ясно ли ти е?! ” (запазен е достоверният говор).

Момичето, жертва на издевателството, гледа уплашено и се съгласява. Но шамарите не стопират. Особено скандално е клипче, на което едно от девойките дърпа косата на жертвата и ѝ бие плесници.

Без телефон в учебно заведение случаите на експанзия понижават с 43%

Изследване на Норвежкия институт по публично здраве демонстрира, че учениците от междинните учебни заведения, които са лишени от достъп до телефони в клас, се усещат душевен по-здрави. Момичетата имат по-малко проблеми със самочувствието, покачва се самоуважението. Случаите на тормоз са намалели с 43%.

15% от момчетата и 16% от девойките оповестяват, че са били обект на кибертормоз най-малко един път през последните месеци, сочи пък изследване, озаглавено “Здравословно държание при деца в учебна възраст ”.

“Докладът е сигнал за всички да се оправим с издевателството и насилието, където и да се случват те ”, съобщи районният шеф на СЗО за Европа Ханс Клуге. Агенцията на Организация на обединените нации споделя, че пандемията е трансформирала метода, по който младите се държат.

“Виртуалните форми на принуждение от страна на връстници станаха изключително настоящи след началото на пандемията, когато световете на младежите са от ден на ден онлайн ”, споделя отчетът. 11% от момчетата и девойките оповестяват, че са били унизени в учебно заведение два или три пъти месечно спрямо 10% преди 4 година 1 от всеки 8 признава, че е упражнявал кибертормоз над други хора, което съставлява нарастване с 3% по отношение на 2018 година Броят на юношите, които са взели участие във физически пердах, остава постоянен през четиригодишния интервал и е 10 - 14% при момчетата и 6% при девойките. Изследването се базира на данни от 279 000 деца и юноши от 44 страни в Европа, Централна Азия и Канада.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР