ВКС върна за ново разглеждане на Софийския апелативен съд делото

...
ВКС върна за ново разглеждане на Софийския апелативен съд делото
Коментари Харесай

ВКС върна делото срещу Боян Расате за нападението над ЛГБТИ центъра

ВКС върна за ново разглеждане на Софийския апелативен съд делото против Боян Расате за непристойни дейности,
жестоко нарушаващи публичния ред и изразяващи очевидно пренебрежение към обществото, осъществени в ЛГБТИ общностния център Rainbow Hub през 2021 година, оповестиха от съда.

С присъда от 24 юни 2022 година на Софийския градски съд осъди Боян Расате за това, че в съучастничество с неустановени по делото лица направил непристойни дейности. Той беше освободен от наказателна отговорност, като му беше наложена „ санкция " в размер на 3000 лв.. Оправдан беше по обвиняването, че действието да е осъществено с изключителна смелост.

С въззивната присъда на Софийския апелативен съд Расате беше приет за отговорен като му беше несъмнено наказване „ пробация " с пробационни ограничения: „ наложителна регистрация по сегашен адрес " за период от 6 месеца с честота два пъти седмично и „ наложителни периодически срещи с пробационен чиновник " за период от 6 месеца.

Върховните съдии сочат, че нито осъждането на подсъдимия, за което е настъпила реабилитация, нито данните за висящи досъдебни производства, посочени от прокурора в обвинителния акт, са били съобразявани от предходните правосъдни инстанции в активността им по индивидуализация на наказването.

Върховните съдии установяват недостатъчност на претекстовете в постановения от въззивния съд правосъден акт.
Те акцентират, че суверенно право на съда по обстоятелствата е да образува вътрешното си разбиране по достоверността, надеждността и достатъчността на доказателствата и доказателствените средства.

Законосъобразното му практикуване обаче изисква изчерпателен и повсеместен разбор на всеки детайл от доказателствените материали, какъвто не се разкрива от наличието на атакувания правосъден акт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР