Юни е месецът, в който дневните температури често минават 30-градусовата

...
Юни е месецът, в който дневните температури често минават 30-градусовата
Коментари Харесай

Ето какво ще бъде времето през юни

Юни е месецът, в който дневните температури постоянно минават 30-градусовата преграда. Според климатичните модели, междинната месечна температура ще бъде към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 24 и 25°, като обичайно малко по-високи са градусите по долината на р. Струма - към 25° и региона на Русе и Видин – 24-25°С. Най-ниските температури през месеца ще бъдат сред 12° и 15°, а най-високите - сред 34° и 38°, като в обособени региони са вероятни и стойности до 39°С.

Откъм превалявания тази година месецът се чака да е сходен на май. Нормалните валежни количества в низините са от 50 до 90 литра на кв.м., в Предбалкана и по планините - от 95 до 100 литра. Към края на месеца постоянно се следи и засушаване и по-високи дневни температури, достигащи до „ тропическите ” 37°С. По-малко от нормите ще са преваляванията в източните региони от страната, като предстоящите превалявания ще са ще са петнисти и в обособени региони, достигащи до 30-50л/кв.м.

Времето през първото десетдневие на юни
През първото десетдневие се чака температурите да са към нормата. Над страната ще доминира слънчево време, само че до обяд, следобедите - с превалявания и гръмотевици. На доста места в Западна България и планинските региони в следобедните часове са вероятни краткотрайни превалявания, съпроводени от гръмотевична активност. По-малка е вероятността от превалявания над източните региони. Температурите в страната ще са сред 28-32°С.

Чувствително покачване на температурите чакаме към 4-6 юни. Тогава атмосферата ще е нестабилна и превалявания, въпреки на изолирани региони се  чакат. Очакваните температури ще са сред 32-35°С. Високите температури са предпостави и за рискови феномени, изключително над Западна и Северозападна България, като световните модели загатват, че явленията ще са съпроводени от едра градушка!

Тук желаеме да сложим и една скоба, че сходни феномени и местоположението им за подобен период е доста мъчно за прогнозиране. Тези феномени се осъществят при продупчване на инверисонният пласт, а това става нормално към планините и хълмистите елементи на релефа - там този пласт е по-тънък! 
Ново намаляване на температурите, въпреки и едва, ще има към края на първото десетдневие. Тогава ни чака нова порция превалявания и риск от наводнения. Въздушната маса към 6-10 юни ще е мощно неустойчива. Причина за неприятното време че Балканският полуостров ще попада под област на ниско атмосферно налягане, позиционирано над Западните Балкани.

Времето през второто десетдневие на юни
Второто десетдневие ще стартира с повече слънчеви часове. Температурите ще се задържат близки до нормалните за това време от годината. Дните ще стартират с повече слънчеви часове. В следобедните часове, основно в планините, ще се развива купеста облачност и на обособени места ще превали и прегърми. 

По-малка е вероятността от превалявания в Дунавската равина и Източна България. Дневните температури ще са сред 32-36°С, а над Източна България малко по-ниски – до 25-30°С. 
Към средата на второто десетдневие на юни атмосферата ще е постоянна и преваляванията ще са на по-малко места. Времето като цяло ще е най-вече слънчево и горещо. Условия за по-значителни превалявания има към 16 и 20юни. Тогава през страната се чака да премине леден атмосферен фронт. 

Времето през третото десетдневие на юни
През първите дни от третото десетдневие времето ще е несигурно, само че ще се задържи топло за интервала. На доста места ще се развива купесто-дъждовна облачност и следобяд ще падат краткотрайни превалявания с гръмотевици. 

През последните дни от месеца се чака стабилизиране на въздушната маса и покачване на температурите. До края на интервала преваляванията ще понижават, а температурите ще се покачват, предвиждат от meteobalkans.

Очакваме и интервал на засушаване, като на по-малко места ще се следят превалявания. Дневните стойности ще са сред 32-37 °С. 

Климатично юни е един от най-дъждовните месеци в огромна част от нашата страна. Бурите постоянно са съпроводени от обилни превалявания и градушки. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР