Чисто политически кабинет в сегашната ситуация на противопоставяне не би

...
Чисто политически кабинет в сегашната ситуация на противопоставяне не би
Коментари Харесай

Социолог със смразяваща прогноза за кабинета

" Чисто политически кабинет в сегашната обстановка на опълчване не би имал действителен късмет да бъде гласуван в Народно събрание, би трябвало да се търси компромисна формула ". Това съобщи пред БНР Добромир Живков - шеф на Социологическа агенция  " Маркет линкс ". 

Намираме се в доста тежка политическа обстановка на тежко опълчване, което оставя доста малко благоприятни условия за реализиране на компромис за кабинет, акцентира той. По думите му възможностите от ден на ден се свиват. 
-->
" Политическите партии имат конфликт на ползи. Този конфликт ще продължи и през тази година. Дори да има постоянен кабинет, той би бил с извънредно стеснен времеви небосвод. Не се вижда в идната година, даже бих споделил 2 години, аз не мога да предположа, че ще стигнем до обстановка, в която ще имаме политическа непоклатимост, в която ще имаме най-малко някакъв резистентен кабинет за по-дълъг интервал напред във времето ", разяснява Живков в изявление за предаването " Преди всички ".

Именно политическият спор сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната " ми дава съображение да считам, че опцията за сформиране на държавно управление с втория мандат е по скоро малко евентуална, сподели Добромир Живков и добави: 

" Очевидно би трябвало да се одобри, че управническа формула, въпреки и с всички ангажименти, е присъединяване на ГЕРБ и евентуално Движение за права и свободи. ГЕРБ явно няма да поддържа мандата на Политическа партия. От друга страна аз чакам това да създадат и Движение за права и свободи. Знаем " Възраждане " какви позиции декларира - там позицията е една и безапелационна - в случай че не е мандат на " Възраждане ", ние няма да подкрепим. Това затваря значително опцията да бъде сполучливо формиран и утвърден кабинет с втория мандат ".

По думите му двете вероятни версии за трети мандат са за приемането му от " Български напредък " или " Демократична България ". Той разяснява хипотезата трети мандат при Демократична България и възможна поддръжка от страна на ГЕРБ: 

" Много зависи по какъв начин ще бъде структурирана тази поддръжка. Ако ГЕРБ одобряват предстоящо от мен изискване от страна на Демократична България за поддръжка за съответни политики без присъединяване с кандидат-министри - тогава поддръжка от ГЕРБ би могла да бъде получена, без да се стигне до концепцията, че това е някакъв тип съдружно съглашение, което по този начин или другояче не може да има понастоящем. Мисля, че ГЕРБ са склонни, несъмнено поставяйки някои техни условия. Мисля, че това не би донесло съответни негативи, въпреки че не е изключено при идващ кабинет още първоначално да се стигне до политически конфликти, които да повторят сюжета от юни, от събаряне на последното постоянно държавно управление ".

Според него не може да се изключва тройна коалиция сред Движение за права и свободи, ГЕРБ и Българска социалистическа партия. 

Живков счита обаче, че гражданското общество би реагирало остро на настройка ГЕРБ - Движение за права и свободи и би дало прекомерно къс заем на доверие. 

" Сякаш се поизчерпа ентусиазмът за нов избавител в българската политика ", разяснява той и сподели, че е песимистичен за това, че нов план би съумял да предизвика огромни трансформации. 

" София и огромните градове ще се държат доста по-различно този път, заради насъбраното социално-политическо напрежение. Резултатите в София ще доведат евентуално до първия по-сериозен подтик за смяна на политическия модел на ръководство ", предвижда Живков във връзка с локалните избори. Според него в София е доста евентуално да има " наследник кмет ". По думите му по сходен метод ще се развият сюжетите в Пловдив и Варна, което ще промени политическата картина в страната. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР