Частични местни избори се проведоха вчера в Благоевград и още

...
Частични местни избори се проведоха вчера в Благоевград и още
Коментари Харесай

Марая Цветкова за ФАКТИ: Изборите в няколко общини в никакъв случай не са представителна извадка за страната


Частични локални избори се организираха през вчерашния ден в Благоевград и още седем кметства в страната. По информация на ЦИК в страната бяха употребявани 180 машини, а само с една машина имаше проблем (случаят е от Сърница). Следващата неделя за кметския пост в Благоевград на балотаж ще се борят Илко Стоянов от " ИТН " и Румен Томов, който е подсилен от Българска социалистическа партия. На първия тур претендентът на Има Такъв Народ поведе с 35.32% от вота, следва го Томов с 28.65%, трети е подкрепеният от ГЕРБ Антон Тодоров с 19,6%. Избирателната интензивност пък беше регистрирана рекордно ниска - по-малко от 28%.

За да приказваме за провелите се частични избори в Благоевград и изводите от тях, от ФАКТИ се свързахме с политолога Марая Цветкова. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-жо Цветкова, приемате ли тези локални избори като смален модел на парламентарните избори на 11 юни?

- Не, парламентарните избори и частичните локални такива имат разнообразни функционалности. Второ, колкото и да се пробват всевъзможни страни да изясняват, че това е генерална подготовка, явно даже не са взели участие в учебните тържества. Генералната подготовка се прави с всички участници, които участват на място и изпълнят задачата си в колаборация с останалите участници от екипите. Изборите в тези няколко общини никога не са представителна извадка за страната.

- Какво ни демонстрират резултатите?

- В изборите за кмет в Благоевград няма нищо изненадващо, би трябвало да изчакаме балотажа, с цел да разберем кой ще победи и от кого ще е договорил поддръжка. В другите седем кметства има няколко забавни случая. В село Сърница печели единственият претендент на изборите Кемал Кемал, а пък в село Вресово още веднъж единственият - Мустафа Мустафа. В село Цани Гинчево брат и сестра се състезават от името на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия, като след това печели братът Иван Иванов. Общата равносметка е: 1 победа за ГЕРБ, 3 за Движение за права и свободи, 1 на самостоятелен претендент (бивш член на Движение за права и свободи, а в този момент от ГЕРБ) и три балотажа в Благоевград, Памидово и Ясен. Като цяло прави усещане мощното наличие на Движение за права и свободи в тези общини и отсъствието на множеството партии.

- Какви заключения можем да си вадим от вота във връзка с машинния избор?

- Оказва се, че гласуването с машини не е чак толкоз мъчно за гласоподавателите. Лошото е, че съперниците и бранителите на машинното гласоподаване постоянно преекспонират тезите си. Вчера главен спор пък беше една спряла да работи машина сякаш поради жегата, която след това се присъединила безпроблемно, само че теориите, че щели да ни трябват и вентилатори, заляха медийното пространство. Все отново остават законни терзания поради възникването на всевъзможни сюжети на 11 юли.

Не изключвам съответни партии да провеждат по подобен метод гласоподавателите си, че да бъде преднамерено забавено общоприетото време за гласоподаване на човек. Това би лишило част от жителите, решили да гласоподават, от това им право.

От друга страна, членовете на секционните комисии не оповестиха за апокалиптични неточности в изборния развой. Единственият безспорен плюс на машинното гласоподаване е, че “партията на невалидните бюлетини” няма да получи своето посланичество посредством порочните практики изкривяващи действителните резултати на останалите партии.

- ГЕРБ остават трети в Благоевград – какви съгласно Вас са аргументите за това?

- Причините за това, че формалният претендент на ГЕРБ остава трети по-скоро се коренят в някакви проблеми от локално ниво. Първо, Благоевград не е бил бастион на ГЕРБ. Второ, би трябвало да отбележим, че в партия ГЕРБ имаха проблеми с някогашния кмет на Благоевград Атанас Камбитов, който през миналата година напусна партията и в този момент работи срещу тях под шапката на “Републиканци за България “. От друга страна претендентът на Има Такъв Народ Илко Стоянов е бил доближен до ГЕРБ, а в този момент даже получи поддръжката на Съюз на демократичните сили. Опитите за преекспониране на тези изборни резултати са непотребни.

- В общоприет проект може ли „ ИТН “ да завоюва изборите на 11 юли? На 4 април ИНТ бяха втори по брой гласове в Благоевград, преди тях бяха ГЕРБ – в този момент „ Има Такъв Народ “ са първи.

- Социологическите изследвания към момента дават минимална преднина на ГЕРБ, само че в случай че оставим настрани тези данни, а се опитаме да проучваме изцяло обстановката, то Има Такъв Народ сигурно има огромен късмет да се окаже първа политическа мощ. Към този миг, даже отводът на Слави Трифонов да се яви на изборите и слабата им акция, като че ли не е задоволителен да потуши динамо резултата от влизането му в политиката.

- Станахме очевидци на ниска изборна интензивност – да ни тормози ли това?

- Ниската изборна интензивност за кмет на Благоевград е притеснителна, само че би трябвало да забележим дали тя няма да се вдигне по време на балотажа. Не мисля, че с лека ръка можем да създадем умозаключение, че и на парламентарните избори ще е по този начин. Все отново парламентарните избори са фокус на това лято и Благоевград не е представителна извадка за страната. Ако има опасения за ниска изборна интензивност на 11 юли, те не следва да бъдат съпоставени с вчерашните частични локални избори.

- От днешна позиция, по какъв начин виждате разпределението в 46-тото Народно заседание?

- Трудно е да се каже. За мен тези избори ще бъдат избрани от тези, които получат трето и четвърто място. До огромна степен най-важни се оказват резултатите на Движение за права и свободи и " Демократична България ". Именно тяхното показване, ще е разковничето при сформирането на идната власт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР