Бургас ще се включи в инициативата Европейска нощ на музеите“

...
Бургас ще се включи в инициативата Европейска нощ на музеите“
Коментари Харесай

Нощ на музеите в Бургас: Гражданите могат да разгледат редица експозиции

Бургас ще се включи в самодейността „ Европейска нощ на музеите “ на 18 май. Това е най-мащабното събитие в календара на Регионалния исторически музей за 2024 година. Традиционно културната стратегия ще бъде проведена за гостите и жителите на регионалния център.

Откриване на изложбата „ Панагюрското златно богатство “ – музейно копие, гостува Национален исторически музей – София. След представянето му в Дубай, копието на Панагюрското богатство ще бъде експонирано в зала „ Трезор “ на Археологически музей – Бургас от 18 май до 30 август 2024 година. Представени са всичките девет съда от съкровището, направени от 23-каратово злато – общо малко над 6 кг. Украсата е със подиуми от древногръцката митология, като са изобразени редица божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Херакъл, Тезей, Парис, амазонки, вакханки и сфинксове.

„ Рисувана керамика от Аполония – Созопол “ е втората галерия, която представяме в зала – трезор на Археологическата експозиция на РИМ – Бургас. Тя ще гостува до 30 април 2025 година Съдовете са от богатата сбирка на Археологически музей – Созопол. Върху показаните съдове са изобразени редица религиозни, митологични и епически подиуми. Особен интерес съставляват другите форми на керамичните съдове. Акцент в изложбата е статуарна сцена с пируващи сатири.

„ Домонетни и монетни парични форми през вековете “ е третата галерия, която е експонирана в зала „ Трезор “ на Археологическия музей. В нея са показани медни слитъци от бронзовата ера, стрели-пари от архаичната ера, златни гръцки и македонски статери, гръцки тетрадрахми, римски златни солиди и денари, византийски златни номизми, български грошове, златни османски и сребърни монети, венециански дукати, австрийски и нидерландски льовенталери. По създание, изложбата наблюдава историческото развиване на паричните средства до XVIII в.

Изложба „ Старият Бургас през погледа на доктор Мелконян “. Тя е част от едноименен план на Регионален исторически музей - Бургас, утвърден и финансиран от Министерство на културата. Чрез фотоси, документи, предмети и експонати от фонда на музея е разказана историята на града в интервала 1930 – 1945 година, както и персоналната история на самия доктор Магърдич Мелконян.

От 18:30 часа, в двора на Етнографската експозиция, бургазлии и гостите на града ще могат да се насладят на концерта на Бургаския духов оркестър под управлението на диригент Атанас Камиларов.

От 19:15 часа в Етнокухнята на музея ще бъде изпълнена кулинарна проява. Директорът на музея доктор Милен Николов ще сготви свинско с лапад, зелен лук и гьозум по остаряла котленска рецепта.

Изложбата „ Елате да живеем за нашите деца “ на Национален музей на образованието може да бъде прегледана в залите на Историческия музей. Снимковият материал в изложбата обгръща интервала от първите изявления по тематиката за предучилищното обучение от Възраждането и наблюдава пътя на развиване до през днешния ден. Музейният роман дава информация за международните педагози Фридрих Фьобел, Уилям Килпатрик, Мария Монтесори, Овид Декроли и техните достижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Представени са и видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други, които също оказват значима роля за предучилищното образование у нас.

Ще бъде показана и презентация от ДА " Архиви " обвързвана с развиването на предучилищното обучение в гр. Бургас.

Гостува изложбата „ Записки по българските орхидеи “. Тя показва мемоари и рисунки на Любен Домозетски от неговите научни пътешествия из разнообразни региони на България. С молив и бои в ръка създателят систематизира наблюденията си в ръкопис, който показва с малко изложение и рисунки всички диворастящи типове орхидеи в България. Освен оповестените и известни за страната типове, Домозетски включва още няколко открити за първи път в страната орхидеи.

Изложбата „ По облеклата посрещат “ показва 21 обичайни костюма от Източна Стара планина, Странджа и Бургаското поле от XIX и нач. на ХХ в. от фонда на Регионален исторически музей - Бургас. Изложбата ще бъде експонирана в новия Етнографски музей на Несебър от 15 май по случай Нощта на музеите, и ще остане там през летния сезон.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР