“Булгаргаз ще участва в търгове за слотове за 2023 г.

...
“Булгаргаз ще участва в търгове за слотове за 2023 г.
Коментари Харесай

Булгаргаз ще участва в търг за слотове за втечнен газ за 2023 г. на гръцкия терминал

“Булгаргаз ” ще взе участие в търгове за слотове за 2023 година за танкери с полутечен природен газ на гръцкия терминал на остров Ревитуса, заяви директорката на държавното сдружение Деница Златева пред.

“Това, което ние ще създадем като сдружение, ще е да участваме на годишния търг през октомври за
слотове за 2023 година, с цел да можем да осигурим първо опцията за разтоварване и регазификация, след което ще поканим и компании снабдители на природен газ - да изберем и да сключим контракт до края на 2023 година ”, сподели тя в сряда.

Новината пристигна дни откакто служебното държавно управление от Съединени американски щати, за които България получи оферта. Като причина беше посочена точно неналичието на свободни
слотове. Предишните ръководещи упрекнаха служебното държавно управление, че благоприятни условия за разтоварване на танкерите, а някогашният министър председател Кирил Петков даже сподели, че слотове в действителност е имало.

Деница Златева дефинира това изявление като “политическо говорене, което не дава отговор на истината ”.

“Цялото това политическо говорене, че има свободни
слотове и “Булгаргаз ” не е закупило свободни слотове, не дава отговор на истината. Ние проверихме и на Ревитуса - свободни слотове за ноември и декември няма. Има доста дребни, няма потенциал за регазификация ”, сподели тя.

България одобри доставката на един танкер полутечен газ от Съединени американски щати през октомври и отхвърли доставката на танкери през ноември и декември. Предишните ръководещи споделиха, че има оферта и за първите четири месеца на идната година, само че служебното държавно управление твърди, че това в действителност не е оферта, а единствено механизъм.

След това служебното държавно управление о за възобновяване на доставките с “Газпром ”. Руската държавна компания едностранно и в нарушаване на контракта спря доставките на газ за България, откакто страната отхвърли да се съобрази с нова скица на заплащане, която не дава отговор на съществуващия контракт. В сряда Деница Златева сподели, че не знае дали има отговор от “Газпром ” на настояването на България да стартира договаряния за възобновяване на доставките.

Златева сподели също, че за 2024 година има проект България да удвои декларирания към този момент потенциал на строящия се терминал в Александруполис. За задачата се чака решение на Министерския съвет. България е акционер в оборудването, което би трябвало да бъде приключено до 2023 година Досега България е декларирала 500 млн. куб.м потенциал. Удвояването му ще даде опция да бъдат разтоварени 10 танкера с полутечен газ за една година, сподели Златева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР