Брюксел. Днес Комисията предлага амбициозна и устойчива политика за законна

...
Брюксел. Днес Комисията предлага амбициозна и устойчива политика за законна
Коментари Харесай

Законна миграция: Привличане на умения и таланти в ЕС

Брюксел. Днес Комисията предлага амбициозна и устойчива политика за законна миграция. Като част от всеобхватния метод към миграцията, изложен в Пакта за миграцията и убежището, Комисията предлага правни и оперативни начинания и начинания на политиката, които ще бъдат в интерес на стопанската система на Европейски Съюз, ще засилят съдействието с страни отвън Европейски Съюз и ще подобрят цялостното ръководство на миграцията в дълготраен проект, оповестиха от Европейска комисия. Наборът от оферти включва и съответни дейности за улеснение на достъпа до пазара на труда на Европейски Съюз за хората, които бягат от съветското настъпление в Украйна.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който дава отговор за одобряването на европейския ни метод на живот, съобщи: Макар понастоящем нашите страни членки да са изправени пред задачата да се оправят с идването на над 5 милиона души от Украйна, това не изключва нуждата да се положат основите на резистентен и общ метод към трудовата миграция, с цел да се отговори на потребностите на Европейски Съюз от умения в дълготраен проект. С днешните начинания признаваме, че законната миграция оказва позитивно влияние във всички области: тя дава на тези, които желаят да мигрират, опция да подобрят ситуацията си, като в същото време обезпечава повече квалифицирани служащи за приемащите страни, които на собствен ред подтикват стопанската система за всички.

Комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон съобщи: Всяка година 2—3 милиона жители на страни отвън Европейски Съюз идват законно в Европейски Съюз, за разлика от 125 000 до 200 000 души, които идват нелегално. Законната миграция е от значително значение за икономическото възобновяване, цифровия и екологичния преход и за основаването на безвредни пътища към Европа, като в същото време се понижава противозаконната миграция. С днешния пакет опростяваме процеса по кандидатстване за живот и работа в Европейски Съюз и подобряваме правата на пребиваващите лица и членовете на техните фамилии. Убедена съм, че разкриваме солидни вероятности за привличане на нови гении в Европейски Съюз за сегашното и за в бъдеще.

Подобрена законодателна рамка

За да се обезпечи по-ефективна рамка за законните пътища към Европейски Съюз, Комисията предлага да се преразгледат Директивата за единното позволение и Директивата за дълготрайно пребиваващите лица.

Въвеждането на опростена процедура за единно комбинирано позволение за работа и престояване ще направи процеса по-бърз и по-лесен за претендентите и работодателите. Тя ще разреши на претендентите да подават заявки от страни отвън Европейски Съюз и страни —членки на Европейски Съюз, и ще усъвършенства гаранциите за равно отнасяне и отбрана от трудова употреба.
Преразглеждането на Директивата за дълготрайно пребиваващите лица ще улесни придобиването на статут на дълготрайно пребиваващ в Европейски Съюз посредством опростяване на изискванията за банкет, да вземем за пример като се разреши натрупването на интервали на престояване в разнообразни страни членки. Освен това преразглеждането ще укрепи правата на дълготрайно пребиваващите лица и на членовете на техните фамилии, включително като се вкарат усъвършенствания в региона на събирането на фамилията и се улесни подвижността в границите на Европейски Съюз.
По-добро сходство сред уменията и потребностите на пазара на труда

Комисията предлага да се ускори оперативното съдействие на ниво Европейски Съюз сред страните членки, както и с страните сътрудници. Вече е реализиран прогрес по редица основни начинания за реализиране на сходство сред потребностите на пазара на труда и уменията в страните членки и страните сътрудници. След стартирането на партньорствата в поддръжка на гениите през юни 2021 година понастоящем Комисията предлага редица стъпки за привеждането им в деяние, тъй че първите партньорства да бъдат контрактувани до края на 2022 година

Комисията предлага да сътвори първата платформа, която обгръща целия Европейски Съюз, и инструмент за намиране на сходства — запас на Европейски Съюз от гении, с цел да направи Европейски Съюз по-привлекателен за жители на страни отвън Европейски Съюз, които търсят благоприятни условия, и да помогне на работодателите да намерят нужния им гений. В отговор на незабавната нужда да се улесни достъпът до пазара на труда за хората, които идват от Украйна, Комисията предлага пилотна самодейност, която следва да стартира да действа до лятото на 2022 година

Ориентирана към бъдещето политика за законна миграция

И най-после, Комисията изследва възможни спомагателни благоприятни условия за законна миграция към Европейски Съюз в средносрочен и дълготраен проект. Комисията регистрира капацитет за фокусиране върху насочени към бъдещето политики в три области на деяние: грижите, младежта и нововъведенията. Целта ще бъде:

Привличане на умения и гении в браншове, в които има дефицит на работна ръка и потребности, да вземем за пример в бранша на дълготрайните грижи;
Създаване на благоприятни условия за младежите да опознават нови страни, да извличат изгоди от работа и пътуване; както и
Насърчаване на предприемачеството в региона на нововъведенията в границите на Европейски Съюз и вложение в европейския софтуерен суверенитет.
Контекст

Въпреки че страните членки сами вземат решение колко законни мигранти желаят да одобряват, Европейски Съюз може да им окаже поддръжка с на практика и оперативни принадлежности. През последните две десетилетия Европейски Съюз създаде правна рамка, която значително хармонизира изискванията в страните членки за влизане и престояване на жители на страни отвън Европейски Съюз. В оценка на тази правна рамка от 2019 година беше очебийно, че има капацитет да се ускори въздействието на рамката на Европейски Съюз за законна миграция върху провокациите, пред които е изправен Европейски Съюз в региона на демографията и миграцията. След необятна социална консултация и две резолюции на Европейския парламент през 2021 година от Комисията беше поискано да показа набор от оферти, ориентирани към улеснение на законната миграция към Европейски Съюз, за да се понижи бюрокрацията, да се ускори хармонизацията, да се утвърдят главните права и равното отнасяне и да се предотврати трудовата употреба.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР