Брутални факти за безмилостният Чингис Хан – когато повечето хора

...
Брутални факти за безмилостният Чингис Хан – когато повечето хора
Коментари Харесай

Брутални факти за безмилостният Чингис Хан – топ 10 класация

Брутални обстоятелства за безмилостният Чингис Хан – когато множеството хора бъдат помолени да посочат най-бруталните и убийствени водачи в историята, те първо се сещат за скорошни диктатори като Хитлер и Сталин.

Връщайки се по-назад обаче, доста хора ще приказват за викингите, Британската империя , Атила и най-бруталните римски императори . Въпреки това, преди някой от тях да пристигна на власт, Чингис хан и монголите вечно трансформирали голяма част от света, културата и генетичния състав на района вечно. Ханът бил популярен пълководец и с неговите брутални воини оставили руини и смут след тях.

10. Чингис Хан изливал разтопено сребро в очите и ушите на съперниците – брутални обстоятелства за безмилостният Чингис Хан

Има доста истории за именитата грубост на Чингис хан и неговите убийствени подвизи. Повечето от тях описват такава история за хана, който казвал на враговете си да се предадат. Ако откажели, той изцяло унищожавал тях и техните фамилии и другари. Ханът се гордеел със своята убийствена гняв и считал, че терорът, който прави, би трябвало да помогне да накара повече врагове да се причислят към него, без той да загуби свои хора. В доста обстановки той бил даже по-брутален и наказващ, в сравнение с някой можел да си показа.

Голям град, воден от аристократ на име Иналчук (Каир-хан), бил на пътя на завладяването на хана, а ханът бил доста ядосан на този човек. Преди години той изпратил огромен кортеж от 500 души с вярата да сътвори повече търговски пътища в района. Иналчук ​​обаче унищожил целия кортеж и изцяло отхвърлил мирното предложение на хана.

Ето за какво Чингис хан избил цялото цивилно население, изцяло разрушил всички останки от града и умъртвил омразния лидер. Самото ликвидиране на Иналчук било като излял разтопено сребро в очите и ушите му. Това е може би един от най-старите образци за брутално наказване.

9. Монголите не можели да проливат благородна кръв, само че другите възможности били по-брутални

Монголите може да са били известни с това, че са убивали десетки хора с брилянтните си бойни тактики, само че те също са имали избрани правила за чест даже по време на война и убийства. Едно от тези антични правила било, че не могат да проливат „ благородническа “ кръв. Те приемали това доста съществено и в случай че в миналото залавяли даден човек с благородно родословие, нямало да го намушкат, нарежат или убият по нормалният метод от времето на войната.

Това обаче никога не означавало, че благородникът е пощаден от ужасна гибел. Монголите показвали откритото си пренебрежение към него, като се опитвали креативен да санкционират враговете си, доколкото е допустимо. Ако някой аристократ имал шанс, монголите просто му счупвали врата бързо, чисто и просто.

Това обаче било необичайност. Най-често те задушавали благородниците, което било доста по-болезнено и по-продължително от бързото обезглавяване. С други благородни пленници работили по следният метод. Полагали пленниците си под дървена платформа, а по-късно се качвали върху платформата и безусловно смачквали враговете си до гибел. Дори не можем да си представим какъв брой ужасна би била такава гибел, само че сигурно звучи гадно.

8. Чингис хан умъртвил полубрат си като дете поради ловджийски спор – брутални обстоятелства за безмилостният Чингис Хан

“Най-голямото благополучие е да разпръснеш врага си и да го изгониш пред себе си. Да видиш градовете му, превърнати в пепел. Да видиш тези, които го обичат, обгърнати в сълзи. И да събереш в пазвата си неговите дами и дъщери. ” ~ Чингис хан

Когато Чингис Хан бил дете, фамилията му било в несъгласие с техния клан и те всъщност живеели сами. Майка му се грижела за четири от личните си деца и две доведени деца – борейки се единствено да се увери, че всички са нахранени. Още от ранна възраст Чингис, прочут в ранните си дни като Темуджин, научил, че ще би трябвало да се бие и убива за това, което би трябвало да преживее. Докато Чингис помагал да изхрани фамилията си, той не постоянно се съгласявал с това по какъв начин би трябвало да се разпределя храната.

Един ден Темуджин се скарал съществено с Бехтер (доведеният му брат) за храна, която младият Чингис бил уловил. В гнева си Темуджин умъртвил Бехтер, само че макар строгите упреци на майка си в никакъв случай не изказал страдание за това. В очите му това било целесъобразно — евентуално било и първият усет на това, което щяло да се трансформира в табиет, който той просто не можел да спре.

7. Ханът избил повече хора, в сравнение с Йосиф Сталин

Чингис Хан не постоянно се помни от тъмната си страна, спрямо други брутални исторически персони. Много хора не помнят обаче, че великият хан е оставил след себе си унищожени цели империи и убито голямо население.

В наши дни да вземем за пример се твърди, че Сталин е виновен за гибелта на към 20 милиона души, което би го направило по-брутален от нацистите. Независимо дали е правилно, това е нищо спрямо бруталността на монголите под управлението на хана. Според исторически оценки Чингис хан е виновен за гибелта на към 40 милиона души и той се радвал да се похвали с тези числа, когато му се удавало опция. Вероятно считал, че проявлението на неговата грубост в действителност е добър метод да накара хората да се опасяват и е по-вероятно да му се подчинят.

Въпреки че бил необикновено жесток палач, ханът въпреки всичко не бил изцяло лишен от благосклонност. Той предпочитал да завоюва без борба, просто като употребява репутацията си, тъй че постоянно давал на враговете си късмет първи да се причислят към неговата империя. В някои случаи той даже изпращал голям брой емисари, преди да се развихри и да избие цивилните им поданици и всичко, което в миналото е било част от тяхната просвета или битие. Мотото на хана било просто – причисли се към мен или умри . Мнозина избирали да се опълчват на Чингис хан и най-после постоянно плащали с живота си.

6. Ханът трансформирал рисков противников стрелец в потребен дълготраен съдружник – брутални обстоятелства за безмилостният Чингис Хан

Не след дълго бруталната история на хана се трансформирала в легенда и репутацията му почнала да го изпреварва, където и да отидел. В борба той бил прочут с това, че бил безумно яростен боец и съвсем недостижим с уменията си. Има доста версии на следната легенда, само че всички те са за противников стрелец на име Джебе, който привлякъл вниманието на Чингис хан.

Монголите се биели против вражеска войска, когато съвсем настъпило злополучие. Една стрела поразила коня на хана и го сложила в доста рисково състояние. Монголите обаче бързо обърнали нещата и изпратили враговете да бягат в боязън за живота си. С изключение на стрелеца, който едвам не прострелял самия хан.

Той безстрашно и самоуверено влезнал в лагера с молба да се обърне към самия хан. Той признал, че самият той е прострелял коня на хана и че ще одобри гибелта си за това действие, в случай че ханът я пожелае. Но в случай че го пощадял, щял да му служи като правилен боец. Някои версии на историята настояват, че стрелата в действителност е улучила и наранила самия хан или най-малко е блъснала бронята му. А някои даже настояват, че ханът е излъгал, с цел да отбрани гордостта си, а стрелецът е бил задоволително самоуверен да го поправи.

Която и версия на събитията да е вярна, знае се, че ханът е решил да пощади стрелеца и го е запазил в армията си като един от основните си командири от този ден. Макар че ханът може да е бил извънредно жесток и постоянно безсърдечен, той е бил задоволително интелигентен, с цел да не откаже необикновен съдружник, когато е имал подобен.

5. Един от неговите монголски противници бил прочут с това, че вари живи пленените генерали

Докато Чингис Хан бил прочут с доста неща, милостта сигурно не било едно от тях. Както споменахме, той бил прекомерно благополучен да убива брутално врагове и цивилни, които се били предали спокойно. Въпреки това, преди Чингис хан да сплоти монголите и да стартира същинското си царуване на завоевания, той имал противници измежду монголите за водачество и някои от тях били също толкоз луди и безчовечен настроени, колкото и него.

Един от тях бил прочут като Джамуха. За него се твърди, че изгорил вражеските генерали в седемдесет казана, откакто постигнал огромна победа в борба. Някои историци не са сигурни дали това би трябвало да е точния брой и дали казаните са побирали единствено по един човек, или просто е имало за цел да внуши „ доста “. Така или другояче, жестокостта била толкоз именита, че това предиздвикало някои хора да извърнат поддръжката си към Чингис макар личната му грубост.

Това може да се дължи на обстоятелството, че изгарянето на живи хора, въпреки и да се вписва в разпоредбите за ликвидиране на „ благородници “, в действителност е доста по-ужасяващо от нормалните санкции на Чингис за благородници. Ханът убивал враговете си по доста способи, само че евентуално всички те били по-малко безчовечен, в сравнение с да сварите врага си жив.

Този способ е разказан като толкоз отблъскващ, че мнозина, които гледали наказването за първи път, припадали от потрес и трябвало да бъдат отнесени. Твърди се, че писъците били ужасяващи, а гледката на това, което става с човешкото тяло, е нещо, което множеството хора не можели да понесат.

4. Чингис хан унижавал и поробвал хора от другите религии – брутални обстоятелства за безмилостният Чингис Хан

Много хора обичат да показват, че Чингис хан интензивно е приказвал и е търсил съвет от свети мъже от всички разнообразни религии, в това число исляма, християнството, будизма и даоизма. Някои хора обичат да настояват това като доказателство, че той е по-скоро хуманитарист. Но в този случай хората не помнят, че индивидът е бил жесток и безсърдечен тиранин.

Макар че може да е бил задоволително интелигентен, с цел да научи за враговете си и за всичките им способи на живот, той в никакъв случай през живота си не е посочил никакви доказателства или правила за демонстрация на най-малкото религиозна приемливост. Всъщност той изпитвал изключително пренебрежение към евреите и мюсюлманите, които намерено наричал плебеи и ги унижавал, като не им разрешавал да следват личните си традиции.

Той оповестил, че монголците са ги завладели, само че те отказали да ядат монголска храна. За хана това било цялостна засегнатост. Той ги бил превзел и им разрешил да живеят в неговото царство, а те щели да подготвят храната и да я ядат по собствен метод. Той им забранил да ядат всякаква храна, която не била приготвена от монголците. На мюсюлманите да вземем за пример не било разрешено да убиват овце. На евреите пък било неразрешено да следват практиката си на обрязване.

3. Чингис хан е карал бойците си да употребяват пленените врагове като щитове в борба

В относително новата история Сталин употребявал пленени противников бойци, както и наказаните пандизчии на своите страни като жив щит в борба по време на Втората международна война. Макар и ужасна, това било ефикасна тактика за безмилостния тиранин. По време на една война той съумял да се отърве от всички типове пандизчии, които били скъпи за издържане, и вместо това да ги употребявал като метод за продобиване на борбата.

Въпреки че това може да наподобява като едно от най-лошите неща, правени в историята, сигурно не е първият път, когато хората употребяват човешки щит в борба. В историята има доста образци, когато пандизчии или хванати хора са принудени да се бият на фронтовата линия на войните. Но преди доста от тях въобще да го обмислят, ханът към този момент е употребявал и усъвършенствал тактиката.

Ханът бил изборен, когато ставало дума за това кого ще употребява като човешки щит за борба. Понякога екзекутирал противников бойци, които се били предали в очакване на положително отношение. Друг път, в случай че били положителни войни и имали вярно отношение, той ги пускал да се причислят към армията му. По този метод е карал подчинените му нови бойци да се бият на фронтовата линия.

Армията му подтиквала пленените бойци да се бият допустимо най-добре в предните редици, а в случай че не го направели, те били убивани меч. Единствено могли да удължат гибелта си единствено като се бият за хана и неговите сили.

2. Докато убивал жителите на избран град, той се оповестил за изпратен от Бог да ги накаже

“Аз съм божият яд. Ако не бяхте направили огромни грехове, Бог нямаше да изпрати наказване като мен върху вас. ”

Докато вилнеел брутално в империята Хорезмия (Хорезъм), Чингис хан се натъкнал на град Самарканд. Той бил в яростно въодушевление и подготвен да се нахвърли и унищожи всеки, който се изпречи на пътя му. Той преди малко бил пристигнал от град Отрар, където бил умъртвил Иналчук ​​с разтопено сребро. В яростта си той оповестил на жителите, че е изпратен от самия Бог да ги накаже.

След това унищожил цялото население и изтрил града от лицето на земята. Когато пристигнал в Самарканд, той срещнал тежка опозиция от над 100 000 бойци, само че в последна сметка съумял да ги изтощи, като прекъснал водоснабдяването им, повалил ги посредством постепенно безсилие и в последна сметка проникнал в самия град.

Някои разкази настояват, че когато Чингис хан и неговите хора разрушили града, бойците изкормили неродените деца от бременните дами. Това евентуално би могло да бъде хипербола от създателите на историята, надявайки се по този метод да създадат хана да наподобява злобен. Някои отчети споделят, че близо половин милион души са били убити или принудени да избягат от града. А когато монголската войска завършила, не останали даже руини.

Най-известните тракийци в историята – топ 10 ранглиста

1. Разграбването на Ургенч е може би най-бруталното кръвопролитие в историята – брутални обстоятелства за безмилостният Чингис Хан

Град Ургенч бил последната спирка от клането на великия хан в империята Хорезмия. Жителите на града влезнали в безусловно свирепа борба. Обикновено ханът можел да господства над враговете си за малко време, само че борбата траяла шест месеца. Записите споделят, че даже откакто фактически са влезнали в града, те не са били в положение да стартират да плячкосват, както нормално. Вътрешността на града била укрепена и врагът се биел, употребявайки техниките на партизанската война – от всяка къща в града. Монголите бързо се уморили от това и решили, че би трябвало да подхващат по-драстични ограничения. Те решили, че в случай че не съумеят да намерят всички мъже, които се криели в града, просто ще изгорят целия град.

След като градът се трансформирал в изгоряло парче от първичната си популярност, оживелите противников бойци към момента траяли да се опълчват на силите на хана. Те знаели, че ги чака позорна гибел, в случай че бъдат пленени от монголските сили, тъй че траяли отбраната си до гибел. Твърди се, че ханът е отклонил язовир, с цел да наводни и унищожи това, което е останало от града. Той е постановил, че всеки останал граждански или боец, който към момента е жив, би трябвало да бъде погубен, без никакви изключения.

Въпреки че не е ясно дали това е хипербола или не, някои източници споделят, че окончателното кръвопролитие възлиза на над милион души. Ако това е правилно, това ще бъде един от, в случай че не и най-масовите геноциди за къс интервал в историята на човечеството.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР