Боговете на Древните българи съответстват на божествата на останалите индоевропейски

...
Боговете на Древните българи съответстват на божествата на останалите индоевропейски
Коментари Харесай

Могъщите богове от прабългарската митология

Боговете на Древните българи подхождат на божествата на останалите индоевропейски нации. Българският мавзолей е по-близък на този на скандинавските нации, в сравнение с славянския.

Прави усещане съществуването на два типа божества при нашите предшественици. Към първата категория се отнася висшият господ Тангра, а към втората са останалите божества, известни като алпи.

Алпи са Слънцето, Луната и другите планети, както и гигантски божества, известни като алпите-диви. В по-голямата си част те са свещени животни, в чийто облик се превъплъщават. Такива са Барс, Баран, Сокол и други.

Ето малко повече за могъщите богове от прабългарската митология.

Прабългарският господ Тангра

Върховният прабългарски господ е уважаван под имената Тангра и Тара. Името му значи гръм. Може да се дефинира и като Бог на синьото небе. Под името Тангра очевидно се е разбирал небесният отец.

 Прабългарски легенди

Прабългарският Бог Хурса

Това е Богът Ковач, Син на Слънцето. Прабългарският господ Хурса е уважаван и под името Железният татко. Той е исполин и управлява водата и огъня. Представят го като конник със сабя, обут в стоманени ботуши и с желязна секира. Този господ е изковал оръжието на други богове и е научил хората да добиват и обработват желязна руда.

Прабългарският господ Барс

Богът на справедливостта е сходство на бога Шива в хиндуиската митология. Гневен, той може да изпепелява всички с погледа си. Той е създател, само че и унищожител, когато упадъкът в творението му стане огромен.

Прабългарският господ Баран

Баран е господ на войната и успеха. Самото му име значи победоносец. Той предвожда и войните, починали в пердах до небесните селения. Прабългарският господ Баран взима решения за борбите на земята и дава знаци на своите избраници.

 Боговете на прабългарите

Прабългарският господ Кубар

Този господ е наследник на Баран и е гръмовержец. Наследява мълниите от татко си и също е господ на благосъстоянията и мъртвите. Днешното му сходство е свети Илия.

Прабългарският господ Джил

Богът напразно носи името Джил и е приятел на Кубар. Когато боговете се скарал се появява стихия.

Прабългарската богиня Артиш

Тази прабългарска богиня се грижи за домашното огнище и покровителства фамилията.

Прабългарският господ Сърнен

 Прабългарският господ Сърнен

В прабългарската митология има господ елен, именуван още Сърнен. Той изпратил своята свещена сърна, с цел да отгледа Авитохол, който възродил българското царство. В митологията на келтите този господ носи името Цернун.

Прабългарската богиня майка

Тя участва непроменяемо във всеки мавзолей и е жена на Тангра Нарича се Умай, а при славяните носи името Бендида. Тя е богиня на земята и плодородието.

Вижте също:

- Кратка история на прабългарите;

- Магическата мощ на думите съгласно прабългарите;

- Символите от прабългарската митология;

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР