Блатия /Lythrum/ представлява род едногодишни или многогодишно тревисти космати растения,

...
Блатия /Lythrum/ представлява род едногодишни или многогодишно тревисти космати растения,
Коментари Харесай

Блатия

Блатия /Lythrum/ съставлява жанр едногодишни или многогодишно тревисти космати растения, принадлежащи към семейство Блатиеви. Най – необятно публикуван тип от този жанр в България е елементарната блатия, позната още като блатия, върбица, върболист, лисича опашка, маясъличе, елементарна върбица.

Обикновената блатия /Lythrum salicaria / има късо, вкореняло коренище. Стъблото ѝ е до 1 м високо, 4 — 6-ръбесто, покрито, както листата, с трихоми. Листата на елементарната блатия са със сърцевидна основа, ланцетни, приседнали, долните срещуположни, нормално по две, само че от време на време и по три в прешлен, а горните са поредни, продълговати или продълговато-ланцетни, също сърцевидни при основата си.

Приличат по форма на листата на върбак. Цветовете на растението са събрани по доста в прешлени в пазвите на горните прицветни листа. Чашката е шестлистна, сраснала в тръбица. Венчето е формирано от шест червени, червенолилави или розови листчета, прикрепени към ръба на чашечната тръбица. Плодът е разпукваща се надлъжно на две кутийка.

Обикновената блатия е публикувана из умерените области на северното полукълбо, в Европа — на север до Шотландия и Скандинавия, в Балканския полуостров, Русия (европейската част, Кавказ, Сибир, Средна Азия), Северна и Южна Америка, Австралия. У нас се среща из храсталаците и край вади, канали, дребни рекички, към канавките, по влажните горски поляни, долчинки и другаде в цялата страна до 1000 м надморска височина. Цъфти от юни до есента.

Видове блатия

В рода Блатия се среща към 35 типа цъфтящи растение, от които единствено два са декоративни – елементарната блатия и типът литрум виргатум.

От елементарната блатия са основани няколко сорта. Stichflame e с пурпурно розови цветове и доближава 1.40 м височина. Zigeunerblu e с блестящо тъмночервени цветове и доближава 1.20 м височина.

Видът литрум виргатум /Lythrum virgatum/ произлиза от Европа. На височина растенията доближават от 0.5 до 1 м. Много наподобява на елементарната блатия, само че стъблата и цветовете му са по - дребни. Красив вид от този тип е Rose Queen, с розови цветове.

Друг неотразим тип е Lythrum alatum, който представляво цъфтящо, тревисто растение от семейство Блатиеви. Растението е ендемит за влажните зони в централната и източната част на Съединени американски щати и Онтарио. Стъблото му е право, разклонено, достигащо до 1 м височина. Листата са продълговати, елипсовидни, с назъбени краища. Плодът е продълговата капсула, изпълнена с многочислени дребни семена. Този тип е оцветен в лилаво и синьо - лилаво.

Видът Lythrum californicum също не е за занемаряване. Lythrum californicum произлиза от северната част на Мексико и югозападната част на Съединените щати. Представлява многогодишно тревисто растение също от семейство Блатиеви. Стъблото на растението е право, от време на време разклонено и доближава височина от 20 до 60 см. Листата на растението са с ланцетна форма, покрити с восъчен налеп, достигащи дължина от 1 до 7 см. И при този тип плодът е овална капсула, съдържаща многочислени, дребни семчици. Характерни за типа са виолетовите окраски.

Състав на блатия

 Билка Блатия

В състава на елементарната блатия влизат дъбилни субстанции 5 — 10%, слуз, пектин, малко етерично масло, каротин (провитамин А), смоли, един флавон, восъци, тлъсто масло, органични киселини, техните соли и други

Семената на растението съдържат един алкалоид и глюкозида литрарин, надземните елементи — глюкозида саликарин и следи от етерично масло, а цветовете — флавоноиди. Установена е антибактериална интензивност на билката.

Отглеждане на блатия

За да се радвате на красиво и крепко цвете, би трябвало да извършите няколко простички условия. Основното условие на растенията е почвата да е доста влажна, богата на хранителни субстанции. Ако през мястото ви минава поток или има водно леке, то можете да настаните растенията на самия бряг.

Размножаването при блатията се реализира като посредством семена, по този начин и вегетативно. Семената се засяват през септември във влажни лехи или в саксия, на която подложката постоянно би трябвало да е цялостна с вода. Покриват се с 0.5 см почва.

Щом се развият 4-5 листа, растенията може да се засадят на непрекъснато място. По-често се практикува вегетативното размножаване, посредством делене на коренищата. Такива растения зацъфтяват по-рано. Когато ще се употребяват водоеми, коренищата се засаждат първо в кошнички. Те се слагат на място, като се покриват с 5-6 см вода.

Събиране и предпазване на блатия

Употребяват се връхните стъблени елементи /Herba Salicariae/ на билката. Те се берат от юли до август. По време на брането се отрязват връхните облистени и цъфтящи стъблени елементи на растението. Още при брането дрогата се прочиства от инцидентно попаднали при брането примеси.

При брането би трябвало да се внимава билката да не се смеси с другите типове. Събраният материал се суши в проветриви пространства или в сушилня при температура, не по-висока от 40 градуса. От към 5 — 5.5 кг свежи се получава 1 кг сухи връхни стъблени елементи.

Ползи от блатия

Обикновената блатия има запичащо, кръвоспиращо, противовъзпалително и антисептично деяние. Растението се употребява от дълбока античност в балканската медицина. Още Диоскорид го предписва при кръвохрачене, кръвоизлив от носа, дизентерия, маточни кръвотечения и други В предишното растението се е прилагало още при тресчица, тиф, проблеми с черния дроб. Съществува изказване, че елементарната блатия оказва помощ при проблеми с очите, само че те не са потвърдени към момента.

Билката се предлага най-вече при стомашно-чревни колики, диария, хемороиди. Използва го и като противовъзпалително и кръвоспиращо средство при стомашно - чревни възпаления и белодробни кръвотечения. Гаргарата от блатия лекува болно гърло и ангина. С извлек от билката са премахвали петна и белези по кожата. Прилага се и външно при кървящи рани.

Сокът от растението се употребява за импрегниране на рибарските мрежи – те не гният и стават трайни и здрави. Също по този начин елементарната блатия е чудесно медоносно растение. Преди време от цветовете на някои типове блатия се е извличала алена багра, която се употребявала в производството на цветни бонбони. Освен че са потребни тези растения са ефектни и нежни, по тази причина сполучливо могат да се употребява за аранжиране на градини и цветни кътове.

Народна медицина с блатия

В българската национална медицина запарката от елементарна блатия се използва като адстрингентно и противовъзпалително средство при диария, дизентерия, продължителен стомашен и чревен катар, при стомашни и чревни колики и хемороиди.

Пригответе отварата, като залеете 2 супени лъжици ситно счукана и смляна дрога с 500 мл вряща вода. Прецедете сместа, откакто изстине. Приготвената доза се изпива за два дни.

При кървящи рани се ползва външно размачкано прясно растение под формата на лапа.

В съветската национална медицина елементарната блатия се употребява при стомашни болки, маточни кръвотечения и за къпане на изтощени деца.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР