Бизнесменът и бивш местен лидер на БСП Георги Гергов отново

...
Бизнесменът и бивш местен лидер на БСП Георги Гергов отново
Коментари Харесай

С помощ от ГЕРБ: Георги Гергов рестартира схемата за овладяване на панаира

Бизнесменът и някогашен локален водач на Българска социалистическа партия Георги Гергов още веднъж е задействал схемата за преодоляването на Пловдивския панаир за сметка на страната.

Тя минава през смяна в капитала на сдружението „ Пълдин туринвест “, в което Гергов е съакционер с община Пловдив. А всичко това се случва благодарение на община Варна, ръководена от Иван Портних от ГЕРБ.

Схемата на Гергов включва приемане на община Варна като съучастник в „ Пълдин туринвест “ против апорт на акциите на локалната власт в „ Международен панаир Пловдив “.

Така на процедура сдружението „ Пълдин туринвест “, което е акционер в панаира, ще има близо 80% от него, а страната ще остане с едвам 20 на 100. Държавата ще загуби напълно контрола върху сдружението, а „ Пълдин туринвест “, което се управлява от Гергов, ще може да взима еднолични решения за бъдещето на панаира.

Гергов се опита да реализира този проект със привикване на общо заседание за приемането на Варна в „ Пълдин туринвест “ на 24 ноември. Общинският съвет в Пловдив обаче реши да блокира договорката.

Общинарите задължиха представителя на общината да гласоподава срещу приемането на нов акционер (община Варна) в „ Пълдин туринвест “, както и срещу увеличението на каитала с каузи от 29% от акциите на „ Международен панаир Пловдив “, притежавани от Варна.

Беше задействана и блокиращата квота на локалната власт за увеличение на капитала. Въпреки решението на общинарите Гергов наложи смяната в капитала на съвещанието на общото заседание. Решението беше обжалвано от община Пловдив, а делото спря вписването в Търговския указател.

Нов опит

Сега обаче Гергов е изпратил нова покана за привикване на общо заседание на „ Пълдин туринвест “ с предложение за взимане на същите към този момент един път отхвърлени от община Пловдив решения. Това стана ясно от пост във фейсбук страницата на общинския консултант от „ Демократична България “ Веселина Александрова.

Общото заседание е планувано за 9 януари и този път е спазен 30-дневния период за свикването му, който беше подценен предния път.

Реклама

Общинският съвет в Пловдив още веднъж ще би трябвало да реши по какъв начин да гласоподава представителят на локалната власт в „ Пълдин туринвест “. Предложението за решението би трябвало да пристигна от кмета на Пловдив. Предния път той не предложи съответно решение, а остави общинският съвет да предложи съответен текст.

Решението за блокирането на схемата на Гергов беше взето на косъм – с 25 гласа „ за “ и 24 „ срещу “. Това значи, че при ново гласоподаване може и да се стигне до решение представителят на общината да гласоподава „ за “ смяната в капитала на „ Пълдин туринвест “ и по този начин Гергов да овладее панаира.

До успеха

„ Делото във връзка предходното общо заседание на акционерите ще си върви, а явно през това време Гергов ще насрочва колкото си желае събрания, до момента в който получи мечтаните от него 79% “, разяснява Александрова.

„ Отново би трябвало да се произнасяме ще оставим ли панаира на еднолични решения за ориста му. Отново би трябвало да изразим несъгласието си и да активираме отбраната на законите.

Сега кметът Димитров, като има поради предходното ни решение отпреди единствено 2 седмици, следва да предложи на общински съвет да гласоподава същото решение от 24 ноември, което с право назоваваме историческо.

Ако кметът няма задоволително храброст и още веднъж ни изпрати план с многоточия, то съветниците би трябвало да покажат храброст вместо него и да опазят панаира. Въпросът даже не е политическо-идеологически, а същностен – за всеки от нас “, добави тя.

Междувременно във вторник стана ясно, че съдията по делото за решенията от общото заседание на 24 ноември си направи отказ. Александър Стойчев заряза делото за Пловдивския панаир с оправданието, че медийна обява е сложила под подозрение неговите професионални и морални качества. Като претекст той употребява дзен алегория, в която японските селяни са основни герои.

Преди 10 години уеб сайтът „ Биволъ “ изнесе обществено сигнал на служител на реда от Икономическа полиция в Пловдив до основния прокурор Борис Велчев и управлението на Министерство на вътрешните работи. Сигналът е подаден през ноември 2009 година – три години преди Сотир Цацаров да оглави прокуратурата.

В него се разказва скица, посредством която пловдивският предприемач и тогавашен водач на локалната организация на Българска социалистическа партия Георги Гергов придобива сегашния си дял в Пловдивския панаир. В него се твърди, че това е станало благодарение на специалисти, назначени от Пловдивския областен и по-точно от арбитър Стойчев.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР