Бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела въплъщаваше в очите

...
Бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела въплъщаваше в очите
Коментари Харесай

Светецът е грешник, който опитва да се поправи

Бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела въплъщаваше в очите на целия свят полезностите на прошката и помиряването.

"Прошката освобождава душата, тя кара страха да изчезне. Поради това прошката е толкоз мощно оръжие ", споделя носителят на Нобелова премия за мир през 1993 година Така в едно изречение, станало митично, той обобщаваразбирането си за света и човечеството.
Мандела е един от най-популярните ръководители и авторитетни персони на 20-ти век.

Борецът за тъждество и мир сред расите е прекарал 27 години в затвор, само че това не е сломило волята и оптимизма му. Мандела в никакъв случай не е проповядвал вяра, нито идеология, а единствено хуманизъм, надълбоко подхранен от културата на народа му - кхоса.

Мадиба, както го назовават сънародниците му, по името на неговата общественост, в никакъв случай не се е затварял в революционен аскетизъм. Като юноша той обича спорта, занимава се с аматьорски бокс, харесва добре ушитите костюми и с наслада поддържа известност на прелъстител.

"Мандела надалеч не възприема божествена роля, в противен случай, той е изцяло и безусловно човек - същността на човешкото създание в целия смисъл, който би трябвало и би могъл да има тази дума ", написа неговата сънародничка Надин Гордимер, носителка на Нобелова премия за литература.

"Той страда и вегетира в пандиза над една трета от живота си, с цел да излезе без да каже нито дума за възмездие. Той поддържаше всичко това, освен тъй като свободата на народа му е жизненоважен полъх, а тъй като е едно от тези редки същества, за които човешкото семейство е неговото лично семейство ", добавя Гордимер.
 ЕПА/БГНЕС
Постъпките основават към Мандела нещо като фетиш, който той в никакъв случай не е желал. "Един от проблемите, които надълбоко ме тревожеха в пандиза, беше обвързван с подправения облик, който без да желая сътворих за света. Смятаха ме за светец. Никога не съм бил подобен ", споделя самият Мандела. И добавя хитро: "Освен в случай че не смятате, че светецът е виновник, който пробва да се поправи ".

Роден на 18 юли 1918 година в дребното селце Мвезо, в Транскей в кралския клан Тембу, етнос кхоса, бъдещият водач на черния протест е кръстен от татко си Холилала ( "Този, от който идват проблемите "). В сходство с тогавашната традиция неговата учителка му дава по инцидентен симптом името Нелсън при постъпването му в началното учебно заведение.

Бунтар още от ранните си години, той стартира живота си с две спирания - като студент е изключен от университета Форт Хеър след спор с управлението. Малко по-късно бяга от фамилията си на 22-годишна възраст, с цел да се избави от организиран брак. Пристига, изпълнен с вяра, в Йоханесбург, където се сблъсква с расовата сегрегация. Малко по малко си построява политическо схващане и усет към милитаризма, които ще го отдалечат от първата му брачна половинка Евелин и ще го хвърлят в ръцете на друга огнена здравна сестра. Тя е 21-годишната Уини.
 Мандела дружно със брачната половинка си Граса Машел Мандела дружно със брачната половинка си Граса Машел ЕПА/БГНЕС
Мандела, чийто живот бе белязан от политическата битка, в никакъв случай не съумява да води естествен фамилен живот. Но той е чаровник, елементарно поддаващ се на сексапил и постоянно търси компанията на дами, както свидетелстват многочислените му идилии и трите брака. Той има шест деца от първите си два брака - две дъщери и двама сина от Евелин и две дъщери от Уини. Три от дъщерите му са още живи, както и 17 внуци и 12 правнуци. Развежда се с Уини и се дами за трети път през 1998 година, когато е на 80, за Граса Машел - вдовица на някогашния президент на Мозамбик Самора Машел.

Нелсън Мандела е умрял вечерта на 5 декември, в дома си, на 95 години.

Ето и някои от най-известните негови мисли:
 ЕПА/БГНЕС
"Всичко наподобява невероятно, преди да бъде направено. "

"След изкачването на огромен връх, остават още доста върхове за нанагорнище. "

"След като изкачи огромен връх, човек открива, че има още доста върхове за нанагорнище. "

"Смелостта не е липса на боязън - тя е способността да вдъхновиш другите да го преодолеят. "

"Дръж приятелите си близо, а противниците си - още по-близо. "

"Външният тип има значение - не забравяй да се усмихваш. "

"Нищо не е единствено черно или единствено бяло. "

"Да се оттеглиш е също форма на водачество. "

"Нашият най-дълбок боязън е, че не сме задоволително положителни, че не сме способни. Всъщност, ние се опасяваме от личната си мощност, тъй като е безгранична. "
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР