Бившият министър на туризма (2014-2020 г.) Николина Ангелкова озадачаващо за

...
Бившият министър на туризма (2014-2020 г.) Николина Ангелкова озадачаващо за
Коментари Харесай

Златен дъжд: Тунинг Ангелкова с 30 000 лв. месечна заплата от Валентин Златев

Бившият министър на туризма (2014-2020 г.) Николина Ангелкова озадачаващо за необятната аудитория получи управителен пост в туристическата компания на милиардера Валентин Златев „ Тера уей инвестмънт груп “, за което Narod.bg към този момент писа. Преди по-малко от месец – на 17 ноември т.г., Ангелкова беше тихомълком вписана в съвета на шефовете на компанията на някогашния необут на „ Лукойл “ за България, която публично се води благосъстоятелност на записаната в Кипър офшорка „ Тера Уей Холдинг Лимитид “.

Чрез юридическа плетеница туристическите сдружения на Валентин Златев стопанисват няколко хотела по Южното и Северното Черноморие и държат концесиите на апетитни плажни линии. Капиталът на „ Тера уей “, където Ангелкова беше назначена в директорския ръб, е 160 млн. лева, излиза наяве от информация в Търговския указател.

Според осведомен източник на „ Уикенд “ някогашният министър на туризма ще получава 30 000 лв. месечна заплата във компанията на Вальо Златев.

Трансферът на Николина Ангелова от огромната политика в частния бизнес е подготвян повече от 9 месеца, защото някогашния министър на туризма подписва декларация за влизане в борда на шефовете на „ Тера уей “ още на 1 февруари 2023 година Малко по-късно Валентин Златев трансформира името на туристическата си империя, която е прекръстена от „ Агрохолд “ на „ Тера Уей Инвестмънт Груп “ АД.

Източник на „ Уикенд “ от службите за сигурност разкрива, че обвързаността на Николина Ангелкова с Валентин Златев и ръководените от него финансови капитали с съветски генезис не са останали незабелязани от ДАНС.

Още през септември месец от Държавната организация за национална сигурност са изпратили в прокуратурата обемист отчет, съдържащ данни за корупция в изключително огромни размери с присъединяване на Ангелкова и няколко настоящи чиновници на управителни позиции в Министерството на туризма отпред със заместник-министъра Ирена Георгиева.

Препоръката на ДАНС до прокуратурата е държавното обвиняване да образува инспекция против Ангелкова, защото в качеството си на министър на туризма на 23 април 2018 година тя е подписала контракт за отдаване на концесия на морския плаж Свети Влас на „ Тера тур Сървиз “, а също така е категоризирала два морски хотела на Валентин Златев, заобикаляйки куп административни процедури. Благодарение на бързата категоризация хотелите на Златев са прибрали милиони левове безплатна държавна помощ през 2021 и 2022 година поради коронавирусната пандемия.

Под документите за заплащанията към Валентин Златев подписа си е положила сегашния заместник-министър на туризма Ирена Георгиева, която взаимно с Ангелкова е обект и на друго следствие на прокуратурата поради отпуснати нерегламентирани помощи на обща стойност 150 млн. лева към избрани туроператорски компании и мастити хотелиери, прибрали лъвския къс помощи за сметка на „ дребните риби “ в туризма.

„ По това следствие има данни за управителната роля на Ангелкова в разпределението на помощите. Заместник-минстърката на туризма Ирена Георгиева е одобрявала финансова помощ единствено за хотелиери и туроператори, които са минавали през две компании – медиатори от бизнес кръга на Ангелкова, които са прибирали 20% комисионна “, разкрива осведомен с разработките против някогашната министърка на туризма. Имената на медиаторите се пазят в загадка поради проверяващите дейности, които се водят от способените органи.

Реклама

Според думите на източника ни от ДАНС, Николина Ангелкова и няколко към момента настоящи чиновници от Министерството на туризма евентуално ще бъдат подведени под правосъдна отговорност с разнообразни претекстове през месец март 2024 година, когато бъде осъществена рокадата в държавното управление и Николай Денков отстъпи мястото си на Мария Габриел.

„ Нарушенията на Ангелкова са най-лесни за доказване – тя е влезнала в борда на шефовете на компания, на която по-рано е разписала концесионен контракт за стопанисване на плажна линия и е категоризирала 2 хотела по бързата процедура, игнорирайки нужните по закон административни стъпки.

Освен клиент на прокуратурата, Ангелкова следва да бъде обект на инспекция и от КПКОНПИ поради финансовите си връзки с Валентин Златев и съществуването на данни за трайна обязаност и произлизащите от това подозрения за корупционни дейности “, споделя осведомен с инспекциите против ексминистърката с хирургически отрязания нос.

Според данни, постъпили при проверяващите, Николина Ангелкова е назначена в управата на туристическата империя на Валентин Златев освен за минали заслуги към просперитета на бизнеса му, само че и с цел да извършва ролята на медиатор сред досегашния началник на „ Лукойл – България “ и високопоставени чиновници от министерството на туризма.

Твърди се, че въздействието на Николина Ангелкова в министерството минава през зам.-министъра Ирена Георгиева, която е на този пост от 2015 година, през Владимир Петров, шеф „ Концесиониране “, Иван Виделов, шеф „ Контрол “ и основния секретар на министерството Мирослава Николова. Всички те не са осъществили надзор по отношение на туристическата компания на Валентин Златев, макар, че през последните 2 година в сдружението на петролния олигарх са настъпили голям брой промени – преобразувания, смяна в собствеността, смяна в ръководството и даже залог на дружество.

Според закона туристическата компания е длъжна да уведоми Министерството на туризма и да изиска позволение за настъпилите промени. „ Възниква обстановка, при която залогополучателят може да стане концесионер на плажни линии, което би нарушило публичния интерес и този на страната “, разяснява проблема с Ангелкова, Валентин Златев и неналичието на надзор от страна на Министерството на туризма източник на „ Уикенд “ от службите за сигурност.

„ Срещу Владимир Петров и Иван Виделов има няколко досъдебни производства за несъблюдение на отговорностите за инспекции и надзор през 2022 година В Министерството на туризма не е бил осъществяван мониторинг на плажовете, което е довело до материални вреди за страната. Няма нито една наказателна клауза и наложена санкция на база премерване на преместваеми обекти, свободни зони и други Срещу Владимир Петров има и произвеждане за подправяне на заповеди на министъра на туризма Илин Димитров, за които някогашния министър самичък е алармирал в прокуратурата “, разкрива осведомен с фрапиращите нередности и корупционни схеми в Министерството на туризма.

Неофициално се твърди, че точно поради трайната обязаност на Николина Ангелкова с някогашния началник на „ Лукойл “ Валентин Златев, кърджалийката е била разжалвана от водача на ГЕРБ Бойко Борисов предходната есен. Тогава Ангелкова изненадващо беше отстранена от депутатските листи на партията. Разправят, че Борисов взел решение да се раздели с Ангелкова, откакто бил осведомен, че някогашната министърка на туризма е получила като подарък от Вальо Златев вкусен имот в Созопол безусловно на метри от морето.

Имотът е разказан в декларацията на Ангелкова пред КПКОНПИ през 2022 година, като съгласно документите парцелът е добит от нея против сумата от 557 412 лева, предоставени й като банков заем.

Бившата министърка на туризма е притежател и различен вкусен парцел – тя имала къща с размерите на прогимназия на улица „ Липа “ в столичния кв. „ Бистрица “, а някои подмятат, че в миналото парцелът под имението е принадлежал на Васил Златев, починалият татко на Валентин Златев.

Странни птици накацаха в отбора на Иван Гешев

РОЗОВА ДРАМА: Васил Терзиев и Борис Бонев не се дишат

Издирваният Брат Галев е в България!

Щастливци: 772 пенсионери взимат над 3400 лева на месец

Отказ

МАЧЪТ СВЪРШИ: Васил Божков „ разстреля ” Бойко: Имам фотоси,…

Ето къде потънаха 23,4 млн. за „ Хемус ” – строител на Бойко…

Нови данни са шкафчето на Бойко! Банкнотите по 500 евро са…

„ Пропилях живота си с несъответствуващи мъже “: Виктория Петрова…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР