Православната църква отбелязва днес Велики понеделник. С този ден започва

...
Православната църква отбелязва днес Велики понеделник. С този ден започва
Коментари Харесай

Велики понеделник е

Православната черква отбелязва през днешния ден Велики понеделник. С този ден стартира Страстната седмица преди Великден, който по традиция честваме в неделя. Седмицата е наречена по този начин поради припомнянето на страданията и кръстната гибел на Исус Христос. Поради величието на тези събития седмицата и дните в нея се назовават също " велики ".

На Велики понеделник в богослужебните песни се слуша разказан казусът от Стария Завет с еврейския патриарх Йосиф, който родните му братя продали като плебей в Египет. Той е един от най-ранните предобрази на Христос, който също бил предаден от хората, не понесли Неговото наличие измежду себе си, а най-после даже го умъртвили.

Редът и наличието на богослуженията през тази седмица са неповторими, основани таман за всеки един ден на Страстната седмица. Като се начене от неделя вечер, след нормалната вечерна, при започване на нощта се отслужва утринната за понеделник, на която се пее песента " Ето, Женихът идва ". Затова и богослужението се назовава " Последование на Жениха ", т.е. Христос, оприличаван на жених на невестата - Църквата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР