Министрите от Г-7 се срещат в Торино за преговори по

...
Министрите от Г-7 се срещат в Торино за преговори по
Коментари Харесай

Министрите от Г-7 провеждат „стратегически“ разговори в Италия

Министрите от Г-7 се срещат в Торино за договаряния по въпросите на околната среда и изменението на климата, като специалистите приканват високоиндустриализираните страни да употребяват политическото си въздействие, благосъстоянието и технологиите си, с цел да прекратят потреблението на изкопаеми горива.

Срещата на Г-7 в северния италиански град е първата огромна политическа сесия, откакто на срещата на върха на Организация на обединените нации за климата COP28 през декември светът пое ангажимент да се откаже от потреблението на въглища, петрол и газ.

Тя се организира в миг, когато нов отчет на световен институт за климата демонстрира, че Г-7 надалеч не реализира задачите си, съобщи Агенция Франс Прес.

Стотици протестиращи демонстрираха в Торино, като някои от тях изгориха фотоси на водачите на Г-7, обвинявайки ги, че са провалили бъдещите генерации поради климатичната рецесия.

Рим, който е ротационен ръководител на Г-7, съобщи, че желае Торино да бъде „ стратегическа връзка “ сред миналогодишната конференция на страните в Дубай и COP29, която ще се организира през ноември в Азербайджан.

Целта е „ курсът, начертан от COP28, да се трансформира в удобен, действителен, съответен “, съобщи италианският министър на околната среда и енергийната сигурност Джилберто Пишето Фратин преди срещата.

По думите му Италия, която е гореща точка на изменението на климата, уязвима от горски пожари, суши и оттегляне на ледници, слага „ биоразнообразието, екосистемите, стоплянето на моретата “ преди всичко в дневния ред.

Делегации от Дубай и Азербайджан са в Торино, както и от Бразилия, която е хазаин на Г-20 тази година.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР