Бившите военни министър Аню Ангелов (ГЕРБ) и Ангел Найденов са

...
Бившите военни министър Аню Ангелов (ГЕРБ) и Ангел Найденов са
Коментари Харесай

Военно-техническата помощ за Украйна може да се окаже близо до нищото

Бившите военни министър Аню Ангелов (ГЕРБ) и Ангел Найденов са скептични, че България има потенциал да ремонтира украинска бойна техника у нас.

" Формално има опция за ремонт на военна техника в заводите на " Терем ", въпросът е защо време, с какви елементи и логистика. За мен е нереалистично. Решението беше официално, с цел да се понижи напрежението в ръководещата коалиция. По-скоро властта е търсила помощ в Киев, в сравнение с да е предложила ", уточни Найденов пред NOVA NEWS.

Миналата седмица Народното събрание гласоподава военно-техническа помощ за Украйна, само че под натиска на Българска социалистическа партия тя планува единствено ремонта на украинска военна техника, а не изпращането на оръжия и муниции.

" Един от прочитите е, че България няма да подарява оръжие, само че ще продължи да продава косвено. За мен би трябвало да се даде военна помощ на Украйна, само че във тип на оръжие и муниции ", сподели Найденов, който дълго време водеше сектор " защита " в Българска социалистическа партия.

Идеята на българските ръководещи е украинската техника да се ремонтира в заводите " ТЕРЕМ ", които са към МО, и в " Авионамс ". Заводите обаче имат стеснен потенциал, а за аварийни елементи се разчита на Русия. Отворен остава и въпросът по какъв начин техниката ще бъде превозена до България и назад.

Дори съгласно формалната информация от МО " ТЕРЕМ " има лимитирани благоприятни условия за ремонт на остаряла руска войска.

От МО оповестиха, че тази седмица се чака в България да дойдат украински експерти, с цел да уточнят вероятната помощ.

Генералът от запаса Аню Ангелов разяснява от своя страна пред БНР, че " помощта за Украйна ще се окаже близка до нищото заради няколко аргументи ".

" Основното въоръжение на бронетанковите войски на Украйна е танк Т-64. В България няма аварийни елементи и не се познава този танк, в никакъв случай не е ремонтират подобен. Ако по някакъв метод съумеят да изпратят един или два танка, ще видят, че нищо не може да се направи.... Резервните елементи и за танковете, и за МиГ-29 са съветско произвеждане и няма по какъв начин да ги вземем от Русия ", уточни той.

Според него решението на Народното събрание даде мандат на държавното управление да предприеме ограничения за оказване на помощ на Украйна - филантропична, финансова и военно-техническа, е било ход за опазване на държавното управление.

" Политическо решение, което се основава единствено на това не да се помогне на Украйна, а да се запазят другарските връзки на Българска социалистическа партия с Русия. На Европейски Съюз и НАТО даваме негативен знак, тъй като единствено ние и Унгария не предоставяме въоръжение и техника. Унгарците споделиха, че няма да дават, а ние се мъчим да варираме сред това да дадем, но няма по какъв начин ", разяснява Ангелов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР