Биткойнът е икономическо странично шоу, докато финтех иновациите са тези,

...
Биткойнът е икономическо странично шоу, докато финтех иновациите са тези,
Коментари Харесай

Финтех, а не биткойн, е важната финансова история от ерата на COVID-19

Биткойнът е икономическо странично шоу, до момента в който финтех нововъведенията са тези, които ще преобладават финансовите услуги през идните години, споделят анализатори от американската банка JPMorgan, представена от Си Ен Би Си.

Според тях макар чудовищното рали на биткойна, криптовалутата продължава да страда от редица проблеми, които могат да и попречат да се трансформира в обичаен актив.

„ Цените на биткойна не престават да порастват на фона на новините за разбиране от копмпании като Tesla, BNY Mellon и Mastercard. Финтех нововъведението и възходящото търсене на цифрови услуги са същински значимата история от ерата COVID-19 ”, разясняват от Банката.

След новината за инвестицията на Tesla в биткойн на стойност 1,5 милиарда $, криптовалутата стартира да притегля вниманието на банки от Уолстрийт и компании от Fortune 500, развиване, което подвигна пазарната й капитализация над прага от 1 трлн. $.

Инвеститорите вършат съпоставения сред биткойна и златото, разглеждайки цифровата монета като нов актив за предпазване на стойност, което се дължи на лимитираното й предложение – общият брой на монети на пазара в никакъв случай няма да надмине 21 млн. биткойна.

Стратези от самата JPMorgan считат, че криптовалутата може да нарастне до 146 хиляди $.

Скептиците обаче не са уверени в нейните качества. Икономисти като Нуриел Рубини споделят, че биткойнът и другите криптовалути нямат присъща стойност. Според скорошно изследване на Deutsche Bank гледат на биткойн като най-екстремният балон на финансовите пазари.

Дигитално злато?

Според JP Morgan актуалната цена на биткойна не може да бъде поддържано в случай че съмненията в цената на криптовалутата не бъдат охладени бързо. Тримесечната осъществена волатилност на биткойна, или действителните ценови придвижвания, е 87% по отношение на 16% при златото – активът, който последователите на криптовалутата настояват, че тя може да конкурира, означават от JPMorgan.

Според анализаторите, с цел да бъде достигната плануваната цена от 146 хиляди $, волатилността на биткойна би трябвало да се изравни с тази на златото – нещо, което евентуално ще отнеме години.

Към 15:00 часа българско време биткойнът  се търгува при цена от 53 826,20 $.

Същевременно с това криптовалутите носят „ съмнителни изгоди за диверсификацията “ и се класират като „ най-слабият хедж “ против забележителните спадове в цените на акциите, настояват от банката.

„ Възходът на цифровото финансиране и търсенето на финтех други възможности е „ същинската история на финансовата промяна от ерата COVID-19 “, считат JPMorgan.

„ Конкуренцията сред банките и финтех се ускорява, като огромните софтуерни компании имат най-мощните цифрови платформи, поради достъпа им до потребителски данни “, означават от банката.

Водещите компании в бранша като  Apple и Гугъл в последно време демонстрират засилен интерес към финансовите услуги. Apple пусна лична кредитна карта в партньорство с Goldman Sachs, до момента в който Гугъл разрешава на потребителите си да отварят разплащателни сметки след съглашение с Citigroup.

Дигиталното банкиране процъфтява в ерата на ковид, като огромните кредитори и финтех фирмите регистрират все по-голям интерес, защото хората прекарват повече време у дома заради ограничаващите ограничения против разпространяването на COVID-19.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР