Турбуленцията рядко е опасна при пътуване със самолет, макар че

...
Турбуленцията рядко е опасна при пътуване със самолет, макар че
Коментари Харесай

Трети случай за седмица: 12 пътници пострадаха след турбуленция при полет от Катар за Ирландия

Турбуленцията рядко е рискова при пътешестване със аероплан, въпреки че напоследът не наподобява тъкмо по този начин
Дванадет пасажери в аероплан на " Катар Еъруейз " пострадаха след мощна турбуленция по време на полет от столицата на Катар Доха за Дъблин, Ирландия, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване от през днешния ден от летището в ирландската столица. Кацането е било безаварийно и по график, добави организацията, представена от Българска телеграфна агенция.

Самолетът " Боинг 787 Дриймлайнър " с полет Кю Ар 017 на Катарските авиолинии се е приземил малко преди 1 ч. след среднощ ирландско време (3:00 ч. тази заран бълг. вр.), прецизираха от летищната администрация.

" Екипи на незабавна помощ чакаха самолета на пистата при кацането, като имаше и хора от летищната полиция и протипожарната работа, защото получихме сигнал за контузии на шестима от пасажерите и на шестима от екипажа в резултат на мощна турбуленция в турското въздушно пространство ", се споделя в изказването на летището на Дъблин.

Това е следващ случай на мощна турбулеция в пътнически аероплан през тази седмица. Вчера при сходен случай стюард на турския народен авиопревозвач " Търкиш еърлайнс " счупи гръбначен прешлен по време на полет от Истанбул до Измир.

Преди пет дни пък аероплан на " Сингапур Еърлайнс ", пътуващ от Лондон за Сингапур, бе заставен да кацне спешно в столицата на Тайланд - Банкок, поради мощна турбуленция, като 73-годишен британец умря, а двадесет души бяха признати с контузии в незабавно поделение.

Според проучване от 2021 година на Националния съвет на Съединени американски щати по сигурност на транспорта турбуленцията е най-често срещаната причина за самолетни произшествия, отбелязва Ройтерс. Докладът сочи, че сред 2009 и 2017 година турбуленция е предизвикала над една трета от проблемите по време на полети, като при множеството от тях е има най-малко един или двама души на борда с контузии, само че не и вреди по машините.

Около 65 000 самолета страдат от умерена турбуленция всяка година в Съединени американски щати, а към 5 500 попадат в тежка турбуленция. Тези цифри обаче може да са предопределени да порастват, отбелязва Си Ен Ен. Пол Уилямс, професор по атмосферни науки в университета в Рединг в Обединеното кралство, сподели пред медията през 2022 година, че има вяра, че изменението на климата трансформира турбуленцията.

" Проведохме някои компютърни симулации и установихме, че силната турбуленция може да се удвои или утрои през идващите десетилетия ", сподели Уилямс. Констатациите, които по-късно бяха доказани от наблюдения, акцентират вид турбуленция, наречена " турбуленция на чист въздух ", която не е обвързвана с никакви образни улики като стихии или облаци. За разлика от елементарната турбуленция, тя настава ненадейно и е мъчно да се избегне.

Проблемният полетът на " Сингапур Еърлайнс " от тази седмица евентуално е попаднал на бързо разрастващи се гръмотевични стихии, заяви самолетната компания като добави, че следствията не престават. Все още не е известно каква турбуленция е претърпял самолетът на " Катар Еъруейз ".

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР