Православната ни църква чества на 27 май паметта на свещеномъченик

...
Православната ни църква чества на 27 май паметта на свещеномъченик
Коментари Харесай

Православната ни църква чества на 27 май паметта на свещеномъченик Терапонт Сардийски и на свети Йоан Русин

Православната ни черква празнува на 27 май паметта на свещеномъченик Терапонт Сардийски и на свети Йоан Русин.

Свети Терапонт живял през III в. и бил свещеник в град Сарди, област Лидия в Мала Азия. В средата на века ситуацията в Римската империя станало безнадеждно и християнското обучение привличало доста почитатели. Но християните отхвърляли култа към императора и другите божества, с което предизвиквали враждебността на управляващите.

Император Валериан провел нови гонения, доста християни били подложени на мъчения и убити. Жертва на императорския декрет, който предвиждал смъртно наказване за християните, в случай че откажат да признаят римската държавна вяра, станал и свети Терапонт. Той бил хванат и грубо изтезаван. Понесъл твърдо изтезанията и на 27 май 259 година бил посечен с меч.

Свети Йоан бил съветски боец християнин, който по време на следващата руско-турска война в 1711 година бил взет в плен при град Азов от татарите. Те пък го продали на турски кавалерийски офицер от село Прокопи в малоазийската област Кападокия. Той взел Йоан за аргатин, да се грижи за конете му. Селото било в регион, където имало доста хълмове от пясъчник, в който хората си издълбавали домове, храмове и икономически пространства. Така и в Прокопи Йоан живеел в издълбания обор при конете, само че се грижел доста добре за тях и господарят му оценил добротата и предаността на ратая християнин. Давал му опция да се моли и да върви на черква в пещерния храм " Св. Георги ".

Йоан живеел в молитва, примирение и честност към Христовото звание, бил за образец на християни и мюсюлмани. Упокоил се в 1730 година и бил заровен с респект от християните в селото. След време се открило, че тялото му е нетленно и го положили в ракла. При размяната на популацията през 1924 година християните от Прокопи се изселили на остров Евбея в Гърция, като взели и мощите на светеца русин. Днес те са една от най-големите християнски светини в южната ни съседка
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР