Без знаци пред камерите на пътя и повече санкции за

...
Без знаци пред камерите на пътя и повече санкции за
Коментари Харесай

Какви са последните изменения в Закона за движение по пътищата

Без знаци пред камерите на пътя и повече наказания за нарушавания от водачите и притежателите на коли. Така с две думи може да се обобщят последните промени в Закона за придвижване по пътищата, които бяха признати на второ четете от депутатите тази седмица.

Измененията пристигнаха след разпореждане на премиера Бойко Борисов на изключително съвещание на кабинета за незабавни ограничения против злополуките и за понижаване жертвите на пътя.

Без знаци, предупреждаващи за камери

Причината за тази смяна бе, че голям брой фишове за превишена скорост, открити с мобилна камера, се отменяха от съда, защото нямаше очакван законов ред за тяхното потребление. По тази причина държавното управление одобри разпоредба, в която разписа слагане на знаци пред камерите на пътя. Изискването за сходен знак затрудняваше извънредно така наречен мобилни радари, защото служителите на реда трябваше да си носят преносим знак, който да поставят преди патрула, напомня " Капитал ".

Аргументът против отпадането на предупредителния знак е, че е противоконституционно, тъй като нарушават правата на жителите откакто не знаят, че влизат в зона, където могат да бъдат снимани. Контрааргументът обаче е, че радарите с камери не разрешават различаване на индивида, който кара и на процедура персоналните му права не се засягат.

След разпореждането на Борисов смяната тази седмица в закона бе с претекстове, които са безусловно противоположни на причините, с които бяха въведени знаците. И двете промени - през 2015 година, когато бяха поставени знаците и в този момент, когато те се махат са на ГЕРБ.

В отбрана на измененията тогава се изрича Красимир Ципов, който в този момент резервира поста си на зам.-министър на вътрешните работи. " Аз персонално считам, че е належащо да се оповестяват в средствата за всеобщо осведомление местата, където ще бъдат осъществен надзор, няма значение какъв тип надзор. В последна сметка, откакто ще има камери в колите, в моторните транспортни средства, в полицейските патрулки, жителите би трябвало да знаят, че този надзор се реализира при изискванията на видеозаснемане ", споделя той тогава, представен от " Капитал ".

Две години по-късно партията на Борисов е на друго мнение - знакът кара водачите да понижават за малко, а по-късно още веднъж да карат с превишена скорост. Отново Ципов дефинира пред " Дневник " изказванието, че премахването на знаците е противоконституционно, като погрешно.

Законово регламентирани са инспекциите от патрулки с камери

През последните години съвсем целия автопарк на КАТ бе оборудван с камери и микрофони, които би трябвало да снимат инспекцията като гаранция против корупционни практики.

Често обаче катаджиите паркираха по този начин полицейските коли, че те бяха отвън обсега на камерите. Сега категорично се записа в закона, че в случай че колата на Министерство на вътрешните работи е с камери, контролът би трябвало да става единствено в техния обсег.

Затова всеки водач ще може да оспори осъществена инспекция по отношение на него отвън обсега на камерите.

Дерегистрация на кола, чийто притежател я е дал на някого без брошура

Досега глобата за притежатели на коли, които ги дават на неправоспособни водачи бе прекъсване от придвижване на колата за период до един месец. Сега срокът е повишен от шест месеца до една година.

" От инспекциите, които са осъществени от началото на годината, има 11 366 спрени за инспекция, от тях се открива, че единствено 1212 са били притежатели на коли, останалите са били действително неправоспособни. Тези 10 000 в действителност ги оневиняваме ". Така стимулира смяната ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Шофирането след приложимост на опиати ще се санкционира със затвор

Със заключителните разпореждания на измененията се прави изменение на Наказателния кодекс, като се отстранява приложението на чл.78а от кодекса при приложимост на опиати. Според наредбата в случай че деецът не е осъждан, а наказването е до три години му се постанова административна санкция. Това значи, че шофирането след приложимост на наркотични субстанции ще се санкционира от една до три години затвор и няма да се ползва налагането на санкция.

Приетите законодателни промени са ориентирани към три групи нарушавания - превишената скорост, неправоспособните водачи и шофирането след приложимост на опиати. От статистиката на Министерство на вътрешните работи за тежки произшествия през 2016 година се вижда, че поради превишена скорост са станали общо 8 тежки произшествия (от общо 7166). Четири са тежките катастрофи, провокирани след приложимост на наркотични субстанции, а 143 - от пияни водачи. В статистиката няма данни за тежките произшествия, провокирани от неправоспособни. От статистиката на Главна дирекция " Национална полиция " за 2016 година се вижда, че през годината са били открити 30 432 водачи без брошура (за 2015 - 22 031) от общо 953 хиляди установени нарушавания, оповестява " Капитал ".

В България липсва изчерпателен разбор на аргументите за настъпване на пътнотранспортни катастрофи. Според статистиката на " Пътна полиция " главната причина за тежките произшествия е така наречен несъобразена скорост. Липсва параленост на данните с други статистики - активност трафик, стопански и демографски индикатори и така нататък

От приемането му през 1999 година Законът за придвижване по пътищата е бил променян 69 пъти. Към сегашния миг един човек изтърпява дейно наказване отнемане от независимост за взет рушвет и той не е чиновник на Пътна полиция. Над 600 души (от общо към 8000 затворници) излежават присъди в българските затвори поради закононарушения, свързани с придвижването по пътищата, като най-голямата група от тях са пияни и неправоспособни водачи, както и такива, които карат след приложимост на опиати.

Подкрепа от неправителствените организации

Иначе и Българската асоциация на потърпевши при произшествия, и Съюза на българските автомобилисти поддържат премахването на знаците пред камерите. Владимир Тодоров от асоциацията съобщи пред " Дневник ", че организацията поддържа това предложение. " Идеята е, че Законът за придвижване по пътищата важи 24 часа, 365 дни в годината. Не може да има предизвестие за инспекции. Това е безсмислено. Има и различен отрицателен резултат, че постоянно при знак за камери скоростта се понижава, по-късно се дава внезапно газ и доста постоянно се случват произшествия. В Европа има две концепции - в половината страни камерите са обозначени, в половината не са обозначени. Има даже страни, в които камерите се поставят в цивилни коли, не са в полицейски коли и те не се отбелязват. "

Като неправилен дефинира аргумента, че съгласно Конституцията никой не може да бъде заснеман без негово предпочитание, тъй като в главния закон се споделя - с изключение на, в случаите, планувани в закон. Освен това има решения на Европейския съд по правата на индивида, съгласно които на публични места, каквито са пътищата - всеки може да снима и да бъде заснеман, добави Тодоров.

Емил Панчев, който е ръководител на Съюза на българските автомобилисти, съобщи, че е нужно да се поведе безусловно война с пътните извършители, с цел да намалеят злополуките и затова поддържат смяната. От организацията обаче държат информацията на ситуирани камери да остане на уеб страниците на съответните полицейски ръководства, с цел да има публичен надзор.

Важно е обаче глобите да не падат пред съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР