Логистичните компании Guggemos и DB Schenker, които доставят резервни части

...
Логистичните компании Guggemos и DB Schenker, които доставят резервни части
Коментари Харесай

Германски логистични компании тестват на камиони възобновяемо дизелово гориво

Логистичните компании Guggemos и DB Schenker, които доставят аварийни елементи за завода на БМВ в Мюнхен започнаха проби на камиони, употребяващи възобновимо дизелово гориво. То носи означението HVO100, което се разтълкува като " Hydrotreated Vegetable Oil " ( " Хидрогенирано растително масло " ). Добавката " 100 ", значи, че то може да запълни 100% от резервоара на стандартен дизелов камион, без това да докара до някакви проблеми.

Дизелът идва от финландския производител " Несте " (Neste) и се създава от разнообразни останки, отпадъчни артикули и възобновими първични материали, да вземем за пример употребявани хранителни мазнини. При патентованата технология на " Несте " растителните масла се трансформират във въглеводороди посредством каталитична реакция с водород. HVO дизелът не е същият като биодизела. Те се разграничават по химически състав и по индустриалния развой.

 Стикери с надпис
© БМВ груп

Стикери с надпис " Аз зареждам HVO100, с цел да понижа излъчванията на СО2 ", отличават екокамионите.

Едно от огромните преимущества на HVO100 е, че всеки дизелов мотор може да работи с него без никакви акомодации. Зеленият дизел може да се употребява чист или да се смесва в случайни съотношения с фосилно дизелово гориво.

HVO дизелът отделя с до 90% по-малко въглероден двуокис от обичайна нафта, като разходът на гориво е към 3% по-висок. Първите четири камиона на зеления дизел потеглят през декември 2022 година, а през предишния месец флотилията е разширена с още 6 товарни автомобила. Композициите се движат сред снабдителния център на " БМВ Груп " в Ехинг до завода в Мюнхен.

В съпоставяне с стандартното дизелово гориво сумарните икономии на СО2 при десетте камиона, които сега се движат с HVO100, евентуално ще доближат до 800 тона годишно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР