Без обществен дебат и без да информира или да се

...
Без обществен дебат и без да информира или да се
Коментари Харесай

Служебният кабинет отказва 1.6 млрд. лв. за Стара Загора, Перник и Кюстендил

Без публичен спор и без да осведоми или да се допита до хората от три области в България, служебният кабинет е взел решение да се откаже от 1.6 милиарда лева европейски пари тази година. Парите трябваше да отидат в така наречен въглищни региони - Перник, Кюстендил и Стара Загора, където делът на въглищната промишленост е максимален и където има потребност от финансова поддръжка за промяна и нови стопански действия.Макар, че България получи техническа помощ от Брюксел за изработването на териториалните проекти за обективен преход, които бяха изискване за отключване на 1.3 милиарда евро за трите региона, държавното управление на Гълъб Донев е уведомило Европейската комисия, че няма да подаде въпросните проекти до края на тази година. Това значи, че над няма да дойдат.

Без публичен спор и без да осведоми или да се допита до хората от три области в България, служебният кабинет е взел решение да се откаже от 1.6 милиарда лева европейски пари тази година. Парите трябваше да отидат в така наречен въглищни региони - Перник, Кюстендил и Стара Загора, където делът на въглищната промишленост е максимален и където има потребност от финансова поддръжка за промяна и нови стопански действия.

Макар, че България получи техническа помощ от Брюксел за изработването на териториалните проекти за обективен преход, които бяха изискване за отключване на 1.3 милиарда евро за трите региона, държавното управление на Гълъб Донев е уведомило Европейската комисия, че няма да подаде въпросните проекти до края на тази година. Това значи, че над няма да дойдат.

Това беше доказано от комисаря по районно развиване Елиза Ферейра за " Капитал " по време на. По същата стратегия към този момент бяха предходната година.

Това решение на процедура обрича хората в тези региони да се оправят с неизбежното затваряне на въглищните централи, когато и да се случи то. България е единствената от всички европейски страни (включително въгледобивните Полша и Германия), която няма да употребява парите за по-лесен и обективен преход. " До края на 2022 година всички териториални проекти бяха признати от комисията, като се изключи тези на България ", разясняват от изпълнителния орган на Европейски Съюз.
Реклама

Правителството по този начин и не сподели ясно какво и за какво прави по въпроса. Пред " Капитал " вицепремиерът Атанас Пеканов разяснява преди време, че. Това е поради настояването да се отсрочи намаляването с 40% на изхвърляните въглеродни квоти до края на 2025 година, което се пояснява от някои като затварянето на комплекс Марица Изток. На процедура се получава по този начин, че ръководещите сякаш пазят служащите от въглищната енергетика като желаят да я запазят оптимално дълго, само че от друга отхвърлят голям бюджет, който може да им обезпечи опция. А тя, рано или късно, ще е нужна.

" Информирани сме от българското държавно управление, че България няма да има интерес да стартира осъществяването на проектите си за обективен преход и през актуалната година. Така че ще изчакаме и ще забележим дали процесът се развива, тъй като България е една от страните, в които въглеродният интензитет е повече от три пъти междинното за Европа ", разяснява комисар Ферейра.

Засега не е ясно какъв брой време ще отнеме процеса по предоговаряне на Плана за възобновяване. До края на март беше неофициалният краен период за Министерски съвет да инициира договарянията в Европейска комисия и да изиска отпадне на поетият ангажимент за понижаване на CO2 емисииte от произвеждане на електрическа енергия с 40% до края на 2025 година, вземайки изходните равнища от 2019 година, както и да се обезпечи работата на централите на въглища без ограничаване най-малко до 2038 година Последното обаче е много спекулативно, защото даже да няма ограничавания централите отново ще работят мъчно, в случай че борсовите цени на електрическата енергия останат както сегашните или са по-ниски.
" Повечето страни считат, че е по-добре да ръководят въглищния преход, употребявайки наличното финансиране, с цел да се преквалифицират хората и да се привлекат в региона нови действия, които могат да бъдат по-ориентирани към бъдещето. Това е по-добрият вид в сравнение с чакането на естественото закриване на избрани действия, които явно нямат вероятност. Но ние, несъмнено, почитаме избора на страните членки и следим целият развой, който се развива от българското държавно управление. " Елиза Ферейра
еврокомисар по районно развиване
Реклама
Още 1 милиарда лева по REPowerEU също са под въпрос Техническа помощ България получава и с цел да може да се възползва от още 1 милиарда лева по REPowerEU, удостоверява и почитан източник на комисията пред " Капитал ". Чрез включване на обособена глава в проектите за възобновяване би могло да се финансира сериозна инфраструктура за диверсификация на енергийните газови пазари, планове за енергийна успеваемост на бизнеса и промишлеността, за декарбонизация на индустриалните процеси, средства инсталиране на ВЕИ в преносната мрежа и други

Въпреки това, страните членки разполагат с доста лимитирано време да заявят интереса си от включването на тези планове в проектите си.

Според евродепутата Радан Кънев средствата по REPowerEU могат да се употребяват и за превръщане на топлоцентралите, т.е. да бъдат в помощ на справедливия преход. Той се надява, че, тъй като времето е извънредно лимитирано. Официална информация дали това се случва обаче липсва.
Свързани публикации Защо е необходим рамков закон за климатичната политика в България 19 март 2023, 14:46 Ограничаването на активността на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " наподобява все по-наложително 9 март 2023, 17:13 България е на път да се откаже от 1.6 милиарда лева за въглищните райони 7 март 2023, 17:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР