Бързият напредък на технологиите с изкуствен интелект прави още по-сложни

...
Бързият напредък на технологиите с изкуствен интелект прави още по-сложни
Коментари Харесай

AI води в надпреварата за регулация със световните органи и правителства

Бързият прогрес на технологиите с изкуствен интелект прави още по-сложни напъните на международните организации и държавните управления да одобряват закони, уреждащи регулацията им, написа Reuters.

Ето кои са последните стъпки, които националните и интернационалните ръководещи органи подхващат, с цел да контролират инструментите на AI:

Европейски Съюз

Според осведомени източници, представени от Reuters, на 24 октомври европейските законодатели са постигнали единодушие по сериозна част от новите правила за изкуствения разсъдък, очертаваща типовете системи, които ще бъдат определяни като " високорискови ", и са се доближили до необятно съглашение по Законa за изкуствения разсъдък. Очаква се то да бъде реализирано през декември, обявиха двама съдокладчици.

На 13 септември ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани за основаването на световна група, която да оцени рисковете и изгодите от AI.

G7

През май водачите на Г-7 приканиха за създаване и приемане на механически стандарти, които да поддържат AI " благонадежден ".

Франция

През април френският орган за отбрана на персоналните данни съобщи, че проверява тъжби за ChatGPT.

Италия

Италианският орган за отбрана на данните възнамерява мониторинг на платформите за изкуствен интелект и наемане на специалисти в тази област.

ChatGPT беше краткотрайно неразрешена в страната през март, само че през април приложението още веднъж беше налично.

Испания

През април испанската организация за отбрана на данните стартира авансово следствие на евентуални нарушавания на данните от страна на ChatGPT.

Англия

Правителствата и фирмите би трябвало да се оправят с рисковете, свързани с изкуствения разсъдък, съобщи министър-председателят Риши Сунак преди първата международна среща на върха за сигурността на изкуствения разсъдък на 1 и 2 ноември.

На 10 октомври английският орган за контрол на данните съобщи, че е предизвестил Snapchat за възможен неуспех в оценката на рисковете за неприкосновеността на персоналните данни на потребителите поради генеративния чатбот на компанията с AI.

Организация на обединените нации

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации организира първото си публично разискване на AI през юли, като прегледа военни и невоенни приложения, които " биха могли да имат съществени последствия за международния мир и сигурност ", съобщи генералният секретар Антонио Гутериш.

Той поддържа предлагането за основаване на орган за наблюдаване на AI и разгласи проектите си да стартира работа по съвещателен орган на високо ниво по AI до края на годината.

Съединени американски щати

Очаква се на 30 октомври Белият дом да показа дълго чаканата изпълнителна заповед за AI, която ще изисква " усъвършенстваните модели да бъдат подложени на оценка, преди да бъдат употребявани от федералните чиновници ", заяви Washington Post.

През септември Конгресът на Съединени американски щати организира чувания по въпросите на AI и конгрес с присъединяване на основния изпълнителен шеф на Meta Марк Зукърбърг и основния изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск.

Повече от 60 сенатори взеха присъединяване в диалозите, по време на които Мъск прикани за американски " арбитър " за AI. Законодателите обявиха, че е налице всеобщо единодушие по отношение на нуждата от държавно контролиране на технологията.

На 12 септември Белият дом заяви, че Adobe, IBM, Nvidia и още пет компании са подписали доброволните задължения на президента Джо Байдън за контролиране, които изискват стъпки като слагане на водни знаци върху наличие, генерирано от AI.

През август областен арбитър във Вашингтон постанови, че произведение на изкуството, основано от AI без никакво човешко присъединяване, не може да бъде предпазено с авторско право според законодателството на Съединени американски щати.

През юли Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати стартира следствие на OpenAI по отношение на изказвания, че нарушава законите за отбрана на потребителите.

Китай

На 12 октомври Китай разгласява оферти за условия за сигурност за компании, предлагащи услуги, основани на генеративен изкуствен интелект, в това число черен лист с източници, които не могат да се употребяват за образование на модели на изкуствен интелект.

През август страната издаде набор от краткотрайни ограничения, които изискват от доставчиците на услуги да показват оценки на сигурността и да получат позволение, преди да пуснат артикули с изкуствен интелект на всеобщия пазар.

Япония

Япония чака да вкара до края на 2023 година разпореждания, които евентуално ще са по-близки до отношението на Съединени американски щати, в сравнение с до строгите разпореждания, планувани в Европейски Съюз, съобщи през юли чиновник, непосредствен до разискванията.

Органът за отбрана на персоналните данни е предизвестил OpenAI да не събира чувствителни данни без разрешението на хората.

Австралия

Австралия ще накара търсачките да изготвят нови кодекси, с цел да предотвратят шерването на материали за полово принуждение над деца, основани от AI и основаването на подправени версии на същите материали.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР