Забележително съвпадение е довело до това, че на кална плоча

...
Забележително съвпадение е довело до това, че на кална плоча
Коментари Харесай

Запознайте се с мегараптора: Нови динозавърски следи разкриват колко са големи хищниците

Забележително съвпадане е довело до това, че на кална плоча от късната креда са непокътнати отпечатъци от два разнообразни типа хищници.

(Във видеото може да научите повече за: Възможно е у нас да са открити два нови типа динозаври)

Още по-удивително е, че единият от тези отпечатъци е от незнаен до момента тип, по-голям от всички открити до момента грабливи птици. Докато не открием костите, не можем да знаем доста за съществата, наречени Fujianipus yingliangi, само че се допуска, че те са били високи 1,8 м в региона на хълбоците и дълги ужасяващите 5 м, доста по-големи от към този момент свръхголемите велосираптори от „ Джурасик парк “. Очаквайте бъдещи появявания на огромния екран.

Отпечатъците от краката на рапторите се отличават с това, че са имали единствено два носещи нокътя. Един от четирите им нокътя на всеки крайник е бил дребен. Вторият нокът е бил по-голям и ролята му е дискусионна, като в началото е бил препоръчан за нахлуване на противници и закани. Въпреки това доктор Антъни Ромилио от Университета на Куинсланд съобщи пред IFLScience, че понастоящем желаната доктрина е, че той е бил употребен за задържане на плячката, до момента в който устата я раздира.

Meet A Megaraptor: New Dinosaur Footprints Reveal Raptors Grew Scarily Big
— Scott Levine (@scottrlevine)
Каквато и да е била задачата му, този нокът е станал толкоз профилиран, че не се е употребявал за вървене, което прави отпечатъците на хищниците елементарно различими от тези на всички останали фамилии динозаври.  

Древната тиня в префектура Лонгян, Фудзиен, Китай, съхранява удивително многообразие от отпечатъци на динозаври, само че един небосвод е изключително незабравим, защото съдържа два комплекта отпечатъци на хищници. Единият комплект е дребен и се счита, че произлиза от еднометров велосираптор, който е бил доста по-дребен, в сравнение с го показват във филмите. Другите отпечатъци обаче са дълги към 36 см.

„ Съществува предписание, съгласно което дължината на отпечатъка се умножава по четири, с цел да се получи височината на динозавъра в региона на бедрата “ , споделя Ромилио пред IFLScience.

Дори това би означавало, че става дума за създание, доста по-голямо от човек. Въпреки това Ромилио добави, че там, където сме съумели да сравним кости на хищници с отпечатъци, сме открили съответствие „ повече от 5,5 пъти “. Това би могло да значи създание, чиито бедра биха се извисявали над множеството хора, даже без да се тормозим за останалите. Ромилио и съавторите му са се спрели на оценка някъде по средата.

„ Когато хората си мислят за хищни динозаври, те най-вероятно се сещат за тези от филмите за Джурасик парк - хора с човешки растеж, мускулести, нападателни ловци “ , споделя Ромилио в изказване, изпратено по имейл.

„ Но тези следи са оставени от една дребна група от семейство Велоцираптори, известна като Троодонтиди, която се е появила в края на юрския интервал преди към 95 милиона години “ , споделя Ромилио.

„ Интересно е, че част от нашия проучвателен екип е работил и по най-малките динозавърски следи в света - следи от грабливи птици в Южна Корея, които са дълги единствено един сантиметър. Това единствено демонстрира невероятния диапазон от размери измежду грабливите динозаври, наблягайки тяхната адаптивност и екологично многообразие “ , прибавя Ромилио.

Въпреки че има данни, че фамилията на грабливите птици е достигнало обилни размери в арктическите региони, тези отпечатъци демонстрират нещо по-голямо от това, което сме виждали до момента, и доста по-южно от всичко, което е било наоколо. Името Fujianipus yingliangi отразява местоположението на следите.

Something you wouldn't want to meet in the dark? A megaraptor.

Megaraptors were carnivorous dinosaurs with large, sickle-like claws. They, & a plethora of birds, were discovered in an -supported fossil study at.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР